Görüş Bildir
Haberler
30 Yaşında İntiharı Seçen, Onlarca Süper Kahramanın Yaratıcısı; "Robert E. Howard"

30 Yaşında İntiharı Seçen, Onlarca Süper Kahramanın Yaratıcısı; "Robert E. Howard"

Arslan Ural Karabağlı
09.12.2014 - 16:07 Son Güncelleme: 09.12.2014 - 22:04

Yaşamı boyunca yarattığı karakterler, bugün bile dünya çapında milyonlarca insan tarafından seviliyor. Hikayelerinde her zaman; yenilmez, imkansız zamanlarda bile yolundan vazgeçmeyen kahramanların öykülerini anlattı. Ama henüz 30 yaşındayken, intiharı seçti. Robert E. Howard aslında kimdi?

...Şunu bilin ki Prensim, kabaran okyanusların Atlantis'i ve onun görkemli kentlerini yutmasından sonra Dünyada o güne değin görülmemiş bir çağ başlamıştı. Aryas'ın oğullarının doğduğu bu çağda, Dünya üzerindeki imparatorluklar ve uygarlıklar, gökteki yıldızların mavi parıltıları kadar dağınık fakat belirgindi. İşte bu sıralarda Kimmeryalı Conan geldi. Çelik bilekli elinden kılıcını hiç bırakmayan bu kara saçlı, şahin gözlü yiğit tüm imparatorlukları sandallı ayağının altında çiğnemek istiyordu..'

-Robert E. Howard

Bu satırları okuyanların aklında hemen Kimmeryalı Conan adı belirir.  Dünya çapında milyonlarca insana mal olmuş efsanevi bir karakterdir, Kimmeryalı Conan. Ancak çok az kişi onun yaratıcısı olan Robert E. Howard hakkında bilgi sahibidir. Henüz 30 yaşındayken intiharı seçen bu gizemli insan aslında kimdi?   

Robert E. Howard; aralarında 'Barbar ConanAtlantis'li Kull ve Solomon Kane' gibi pek çok ünlü epik-fantezi karaktere hayat veren; ve günümüzde pulp roman çağının, en büyük yazarlarından birisi olarak kabul edilen, Amerika’lı yazar ve şairdir.

Fantezi ve korku türünün yanı sıra 'tarihi romanlar, western, dedektif öyküleri, macera ve boks hikayeleri' de kaleme alan Howard, hayatı boyunca 300’den fazla öykü ve 600’den fazla şiir yazar. Çağının en yaratıcı yazarlarından birisi olan Howard, aynı zamanda fantastik kurgunun bir alt türü olan Kılıç ve Büyü’nün yaratıcısıdır.

Kaynak: http://www.biyografi.net.tr/robert-e-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1.

1.
www.biyografi.net.tr

Robert Ervin Howard22 Ocak 1906 tarihinde, Cross PlainsTexas'ta dünyaya gelir. Gezici bir tabip olan Dr. Isaac Howard ile ölümcül derecede hasta olan eşi Hester Jane Howard çiftinin tek çocuğu olan Robert, çocukluğunun ilk yıllarını Texas’ın çeşitli köy ve kasabalarını dolaşarak geçirir. 

Eski savaş gazilerinden, köy ve kasaba büyüklerinden, büyük annesinden ve artık özgürlüğüne kavuşmuş olan eski kölelerden savaş, hayaletler, tarih ve Amerikan efsaneleri gibi çok çeşitli konularda öyküler dinleyen Howard, gelecekte yazacağı pek çok eserin arka planını bu günlerde toplar.

2.

2.
www.biyografi.net.tr

Babası ve annesinin parasızlık konusunda ettiği kavgaları dinleyerek büyüyen yazar, çocukluğu süresince annesinin etkisinde kalarak yetişir. Annesi sayesinde şiir ve edebiyat tutkusu gelişen Howard, babasının yerel bir doktor olması nedeniyle her çeşit yaralanma ve insan vücuduna gelebilecek zarar konusunda bilgi sahibi olur. Bu sayede gelecekte kendi alanında ürün veren en detaycı ve gerçekçi yazar olmasının önü açılır. 

Çocukluğunda boks başta olmak üzere, pek çok spor dalıyla uğraşan Howard, ayrıca bilek güreşi, boks ve vücut geliştirme ile de ilgilenir.

Yazar olmayı kafasına çok genç yaşlarda takan Robert E. Howard, ilk öykülerini henüz 9 yaşındayken kaleme alır. Tarihi bir arka plan eşliğinde gelişen bu öykülerde, Ezgotik Doğu ve Vikingler temalarıyla bezenmiş, büyük savaşlar ve ölen insanların hikayeleri anlatılır. Howard daha sonraları, Jack LondonRudyard Kipling ve Thomas Bulfinch gibi kendisini derinden etkileyecek olan yazarların eserleriyle tanışır.

3.

3.

1919 yılında ailesi ile beraber Cross Plains’e taşınan ve buraya kalıcı olarak yerleşen Howard, yerel bir kütüphanede Pict'ler ile ilgili bir kitap bulur. Romalılar’la savaşan barbar Pict'lerin hikayesi onu o kadar büyüler ki; gelecekte Conan ve Kull gibi pek çok karakterinde kullanacağı, ilkel insanın moderne karşı olan mücadelesi teması ilk kez burada kafasına yerleşir.

4.

4.

15 yaşına geldiğinde, pulp dergileri biriktirmeye başlayan Howard, aynı sene içerisinde pek çok karakter yaratır ve hikayelerini dergilere yollamaya başlar. Kendisini yazım hayatında etkileyen pek çok insan olmasına rağmen Howard; reddedilmiş hikayelerinden örnekler çıkartarak kendi kendisini eğitir..

1923 yılında liseden mezun olan genç yazar, hikayelerini kaleme almayı sürdürür. Aldığı onlarca red cevabının ardından, ilk olarak 1924 yılında, Pulp bir dergi olan Weird Tales’ten olumlu bir yanıt alır. Dergide yayınlanan ilk hikayesi Mızrak ve Pençe’nin karşılığında 16 dolar para alarak profesyonel yazarlığa başlar.

Howard, Weird Tales’e ard arda yazılar yollarken, bir yandan da para kazanmak için gazetecilik yapar. Bu sıralarda, daha sonra Weird Tales’in kapağına çıkacağı ilk eser olan  Wolfshead'i kaleme alır;.

5.

5.

Edgar Allan PoeH.P. Lovecraft gibi korku edebiyatının büyük isimlerinden etkilenen Howard1927 yılında kaleme aldığı Gölge Krallığı adlı eserle birlikte, Pulp dergilerin tarihinde bir çığır açar. Kılıç ve Büyü Öyküleri adı verilen bir alt-türe isim babalığı yapan Howard, fantastik kurgu edebiyatının en büyükleri arasına girmesini sağlayan eserleri de bu dönemde kaleme alır. Barbar Kull, Solomon Kane, Barbar Conan gibi eserler, bunlardan yalnızca birkaçıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6.

6.

Yazdığı yüzlerce eser ve yarattığı onlarca karakter arasında Howard’ı; 20.yy’ın en etkileyici yazarlarından birisi yapan, şüphesiz Barbar Conan’dır. Temelleri 1931 yılında Strange Tales dergisinde yayınlanan bir hikaye ile atılan Conan, ilk olarak 1932 yılında, Weird Tales dergisinde yayınlanan The Phoneix on the Sword adlı öyküde yer alır.

7.

7.

Hyboria Çağı adlı bir zaman diliminde geçen hikayeler de; dünyanın en barbar kısmında büyümüş, medeniyeti anlamayan, fakat ilkel içgüdüleri, zekası ve kılıcının gücüyle onu fethetme yolunda ile ilerleyen Barbar Conan'ın hikayesi anlatılır. Yazarın ölümüne kadar devam ettirdiği Conan hikayelerini, ölümünün ardından Paul AndersonRobert Jordan ve Steve Perry gibi pek çok yazar devam ettirir. Çizgi roman ve sinema filmi uyarlamalarıyla da karşımıza çıkan Conan:  animasyon serileri, bilgisayar oyunları, tv dizileri ve de kart oyunları gibi pek çok farklı formatla, yazarın ölümünden uzun yıllar sonra bile, üstünde en fazla ürün verilen kurgu karakterlerden birisi olarak hayatına devam eder.

8.

8.

Howard'ın kısa ömründe sadece bir ilişkisi olur. Adı Novalyne Price olan bu kadın, aynı zamanda Howard'ın yakın arkadaşı olan Tevix Clyde Smith'in de eski kız arkadaşıdır. Howard sevgilisi Price'a tutkuyla bağlıdır. Ancak ilişkileri her zaman inişli-çıkışlıdır. Buna daha fazla dayanamayan Price; 1936 yılında  Cross Plains kasabasını ve Howard’ı geride bırakarak Louisiana’ya taşınır.

 Sevgilisinin kendisini terk etmesi, annesinin ölüm döşeğinde olması ve tahsil edemediği çok sayıda alacağı nedeniyle, sinirleri son derece yıpranan Howard; 11 Haziran 1936 tarihinde bir arkadaşından ödünç aldığı 38’lik Colt marka silahla intihar eder. Orada bulunan doktor ve hemşirenin müdahalesine rağmen kurtarılamayan yazarın annesi de oğlundan bir gün sonra hayata gözlerini yumar.

9.

9.

Ölümünden sonra, yazarın en meşhur eseri olan Barbar Conan, başka yazarlar tarafından devam ettirilir. Howard’ın tanınmış kahramanlarından Conan 1982 ve 1984 yıllarında, Kull 1997 yılında, Solomon Kane 2010 ve Kızıl Sonja ise 1985 yıllarında sinemaya uyarlanır. ,

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0