Görüş Bildir
Haberler
İkinci Dünya Savaşı'nın Yıkıcı Etkisini Anlatan Dram Yüklü 15 Film ve Belgesel

İkinci Dünya Savaşı'nın Yıkıcı Etkisini Anlatan Dram Yüklü 15 Film ve Belgesel

11.03.2021 - 21:00

Dünya tarihinin en yıkıcı dönemlerinden İkinci Dünya Savaşı'nı hakkıyla anlatan dram yüklü belgesel ve filmleri sizin için derledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Zwartboek (2006)

1. Zwartboek (2006)
www.beyazperde.com

Yahudiler için Almanya’da yaşamanın kabusa eş değer olduğu yıllarda Yahudi şarkıcı Rachel Steinn, bu korkunç baskıdan kurtulabilmek için ülkeyi terketmeye karar verir. Fakat ne yazık ki Hollanda’ya gitmek için kaçak olarak bindiği bot, Almanlar tarafından durdurulacaktır. Bottaki herkesin öldürülmesine rağmen Rachel şans eseri kurtulur. Ülkeyi terk edemeyen Rachel için yapacak tek bir şey kalmıştır: Direnişe katılmak. 'RoboCop', 'Total Recall' (Gerçeğe Çağrı) ve 'Basic Instinct' (Temel İçgüdü) gibi filmleriyle tanınan Paul Verhoeven'ın imzasını taşıyan 'Zwartboek', gerçek bir hikayeden ilham almış, etkileyici bir drama.

IMDb: 7,7

2. Empire of the Sun (1987)

2. Empire of the Sun (1987)
www.beyazperde.com

Jim Graham, ailesiyle birlikte Şanghay’da iyi koşullarda bir yaşam sürmektedir. Fakat İkinci Dünya Savaşı’nın bütün dünyayı saran ateşinden Şanghay da kurtulamaz ve Japonya tarafından işgal edilir. İşgal sonucu değişen bütün hayatlar gibi, Jim ve ailesi için de her şey altüst olur. Anne ve babasından koparılarak Japonya’daki bir toplama kampına götürülen Jim, sahip olduğu müthiş hayal gücüyle yaşadığı korkunç ortamı bir maceranın parçası haline getirmeye çalışır ama koşulların sertliği, Jim’in hayal gücünün bile başa çıkamayacağı kadar keskindir. Steven Spielberg’in, J.G. Ballard’ın yarı otobiyografik romanından uyarlayarak çektiği Güneş İmparatorluğu’nda Christian Bale, on üç yaşındaki haliyle izleyici karşısında. İleriki yıllarda şekillenecek başarılı kariyerin ilk sinyallerinin bu filmde yoğun bir şekilde hissedildiğini söylemek mümkün.

IMDb7,7

3. The Pianist (2002)

3. The Pianist (2002)

Ünlü yönetmen Roman Polanski'nin Oscar ve Altın Palmiye ödüllü filmi 'Piyanist', İkinci Dünya Savaşı'nı anlatan dram yüklü filmler içinde haklı bir üne sahip. Ailesini Nazi kampında kaybeden yönetmenin hayatından da izler taşıyan film, Adrien Brody'nin naif ve etkili bir performansla hayat verdiği Polonyalı piyanist Wladyslaw Szpilman'ın Varşova'nın kenar mahallelerinde verdiği hayatta kalma mücadelesine odaklanıyor.

IMDb: 8,5

4. Saul fia (2015)

4. Saul fia (2015)
www.beyazperde.com

'Son of Saul' ('Saul'un Oğlu'), 1944 yılında Auschwitz'deki vahşet kampında esir düşen Macar Saul Auslander'in hikayesini konu alıyor. Saul, üst yetkililer tarafından öldürülmeden önce birkaç aylığına krematoryumda çalışması için seçilen 'komando'lardan biridir. Krematoryumun insanlık dışı gündelik işlerini yürütürken yakın zamanda yakılacak olan bir çocuğun cesediyle karşılaşır. Çocuğun peşine düşen Saul, kampa yeni gelen insanlar arasında kendi topraklarından insanların olduğundan da şüphelenir. Saul kısa bir süre içerisinde çocuğun vahşice yakılmasını önlemek ve onu geleneklere uygun bir şekilde gömebilmek için tüyler ürperten bir maceraya atılacaktır. Film, 2016 yılında düzenlenen Oscar törenlerinde 'En İyi Yabancı Film' ödülünün sahibi olmuştu.

IMDb: 7,5

5. L'Armée des Ombres (1969)

5. L'Armée des Ombres (1969)
www.sinemalar.com

Jean-Pierre Melville imzalı 'Gölge Ordusu', İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındaki Lyon'da, Fransız Direnişi'nin cesur ve karmaşık çalışmalarının karanlık bir betimlemesi. Direniş savaşçısı Philippe Gerbier, Vichy'de tutuklanır ve Gestapo'ya teslim edilmeden önce bir esir kampına gönderilir. Kendisine ve grubuna ihanet eden muhbirin peşini bırakmamakta kararlıdır.

IMDb: 8,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Der Untergang (2004)

6. Der Untergang (2004)
www.sinemalar.com

İkinci Dünya Savaşı'nın sonu yaklaşırken, kaybetmek üzere olan Hitler ve yakın arkadaşları kendilerini sığınaklarda güvene almışlardır. Berlin artık düşmüş bir kaledir fakat Hitler, şehirden çıkmayı ve teslim olmayı kabul etmemektedir. Halkının tüm fertleri dışarıda yok edilirken o, son yolculuğuna hazırlanmaktadır. Berlin düşerken, sığınaktaki herkesin ölümle yaşam arasında seçim yapma saati de giderek yaklaşmaktadır. 'Der Untergang' (Çöküş), 'Das Experiment' filmiyle hatırlanan yönetmen Oliver Hirschbiegel'ın imzasını taşıyor.

IMDb: 8,2

7. Saving Private Ryan (1998)

7. Saving Private Ryan (1998)
www.sinemalar.com

İkinci Dünya Savaşı yıllarında 3 oğlunun birden ölüm haberini alan anne, dördüncü oğlunun hayatta olduğunu duymak ister. Artık tüm Amerikan ordusunun hedefi annenin son oğlu olan James Ryan'ı ne pahasına olursa olsun kurtarmaktır. Askerler her yerde ona ait izler aramaya başlar fakat bu öylesine bir göreve dönüşür ki bir kişiyi kurtarmak uğruna bir çok askerin hayatı tehlikeye girer. Steven Spielberg'in yönettiği 'Er Ryan'ı Kurtarmak', İkinci Dünya Savaşı'nı konu edinen filmler arasında en sert ve etkili örneklerden biri.

IMDb: 8,6

8. The Thin Red Line (1999)

8. The Thin Red Line (1999)
www.beyazperde.com

Güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çeken 'İnce Kırmızı Hat', İkinci Dünya Savaşı sırasında Guadalcanal'da savaşan bir grup Amerikalı erkeğin değişimlerinin, çektiği acıların ve kendileriyle ilgili yaptıkları önemli keşiflerin öyküsünü anlatıyor. Pasifik adalarında Japonların ilerlemelerini durduracak olan, savaşta anahtar görevi görmüş çatışmalardan birini arkaplanına alan film, usta yönetmen Terrence Malick'in imzasını taşıyor.

IMDb: 7,6

9. Idi i Smotri (1985)

9. Idi i Smotri (1985)
www.beyazperde.com

İkinci Dünya Savaşı'nın en karanlık dönemlerinden birinde, Alman işgali altındaki küçük bir Belarus kasabasındayız. Naziler tüm Yahudi köylerini yerle bir edip yerli halkı acımasızca katlederken 13 yaşındaki Florya sahip olduğu tek şeyi, annesini bırakıp Sovyet partizanların güçlerine katılır. Partizanlar Almanlar'a karşı savaşmaya gittiklerinde küçük Florya, Glascha isimli bir kızla arkadaş olur. Bu sevimli dostluk esnasında Florya kendi köyünün adım adım yok oluşuna şahit olur. Savaş bir kez daha acımasızlığını kanıtlayıp insan hayatının ne derece ucuz olduğunu su yüzüne çıkarırken, suçsuz siviller bir kez daha hiç uğruna kaybeden tarafta olurlar.

IMDb: 8,3

10. Grave of the Fireflies (1988)

10. Grave of the Fireflies (1988)
www.beyazperde.com

'Grave of the Fireflies'' (Ateşböceklerinin Mezarı), insanlık tarihinin en kara lekelerinden biri olan II. Dünya Savaşı'nın yıkıma uğrattığı hayatları iki küçük kardeş üzerinden anlatıyor. Annelerini savaşa kurban veren Seita ve Setsuka babalarının da savaşta olması nedeniyle yakın bir akrabalarına gönderilirler. Burada tutunamayan bu iki küçük çocuk evden kaçarak, kendilerini savaşın izlerinin anbean körüklendiği sokaklara atarlar. Ancak bu yolculuk bildiğimiz türden yolculukların aksine, kan kokulu sokaklarda verilen bir yaşam savaşına dönüşecektir. Akiyuki Nosaka’nın yarı biyografik romanından uyarlanan film, savaş üzerine yapılmış filmler arasında en dokunaklı ve en gerçekçi üsluba sahip olanlardan birisi.

IMDb: 8,5

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Judgment at Nuremberg (1961)

11. Judgment at Nuremberg (1961)
www.sinemalar.com

Soğuk Savaş sürmektedir ve birçok insan İkinci Dünya Savaşı'nda yaşanan acı olayları unutmak istemektedir. Suçları hakkında hiçbir şüphe olmamasına rağmen politik baskılar nedeniyle tereddüt yaşayan yargıç Haywood, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi eylemlerini yasal hale getiren dört yargıç hakkında en doğru kararı vermek zorundadır. Stanley Kramer'ın yönettiği 1961 tarihli film, savaştan birkaç sene sonra sorumluların yargılanması için açılan Nüremberg Mahkemeleri'nde görülen meşhur davaya odaklanıyor.

IMDb: 8,2

12. Schindler's List (1993)

12. Schindler's List (1993)
www.beyazperde.com

'Schindler’in Listesi', Oskar Schindler adlı bir Alman işadamının İkinci Dünya Savaşı zamanında Polonya’da kurduğu fabrikada Yahudi işçileri çalıştırması ve bu sayede 1100 Yahudi’nin hayatını kurtarmasını konu alıyor. Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan film, ünlü yönetmen Steven Spielberg’in en önemli yapıtları arasında sayılan ve ona Oscar kazandıran bir yapım. Film, 1994 yılında 12 dalda Oscar’a aday olmuş ve 'En İyi Film' ile 'En İyi Yönetmen' dahil 7 dalda ödül kazanmıştı.

IMDb: 8,9

13. Shoah (1985)

13. Shoah (1985)
www.beyazperde.com

Claude Lanzmann'ın filmi, İkinci Dünya Savaşı sırasında toplama kamplarındaki insanların büyük trajedisini yansıtıyor. Yaklaşık 10 saatlik belgesel, 11 yıllık araştırmanın ve veri toplamanın ürünü. Etkileyici belgeselde ayrıca Lanzmann'ın olayın canlı tanıklarıyla yaptığı röportajlar da yer alıyor.

IMDb: 8,7

14. Nuit et Brouillard (1956)

14. Nuit et Brouillard (1956)

Yıl 1955. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin üstünden on yıl geçmişken, İkinci Dünya Savaşı Komitesi yönetmen Alain Resnais'den Nazi toplama kamplarıyla ilgili bir belgesel çekmesini ister. 'Nuit et Brouillard' (Gece ve Sis) ile Orianenbourg, Auschwitz, Dachau, Ravensbruck, Belsen, Neuengamme, Struthof kamplarında geçmişin hayaletinin izini sürerken, kamplara gönderilenlerin yaşadıkları korkunç ve trajik olaylara dış ses ve Jean Cyrol'un arşiv görüntüleri eşliğinde tanıklık ediyoruz.

IMDb: 8,6

15. Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution' (2005)

15. Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution' (2005)
www.sinemalar.com

Nazilerin 'Nihai Çözüm' adını verdikleri Yahudi katliamının ve ölüm kampı Auschwitz'de yaşananların ayrıntılı olarak gözler önüne serildiği altı bölümden oluşan belgesel, BBC'nin imzasını taşıyor.

IMDb: 8,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

Önerileri aldık. Peki izlerken ne yiyeceğiz? Sen de film - dizi keyfini Ruffles ile taçlandır, ekran başında olduğun her andan keyif al.

Önerileri aldık. Peki izlerken ne yiyeceğiz? Sen de film - dizi keyfini Ruffles ile taçlandır, ekran başında olduğun her andan keyif al.

Aç bi’ film Ruffles’la dalgana bak!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
39
8
7
5
5
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın