Görüş Bildir
Haberler
10 Maddede Almanya'nın İncisi: Tübingen

10 Maddede Almanya'nın İncisi: Tübingen

Çağatay Özalp
10.04.2015 - 01:25 Son Güncelleme: 12.04.2015 - 18:58

1995 yılında Almanya'nın hayat kalitesi olarak en kaliteli kenti seçilen, doğa ve tarihle iç içe bir şehre yolculuk etme zamanı. Almanya'nın güneyinde Baden-Württemberg eyaletinde bulunan Tübingen, yaklaşık 23.000'i öğrenci olmak üzere 83.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Sıkıcı olarak bilinen klasik Alman şehirlerinin aksine Tübingen yaz-kış canlı ve hareketli bir şehirdir. Coğrafi konumu dolayısıyla da Strasbourg, Zürih, Basel ve Münih gibi şehirlere sadece 3-4 saatlik mesafede bulunmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tablo gibi manzaraları

Tablo gibi manzaraları

Tübingen denince ilk akla gelmesi gereken şey her köşe başında adeta sanat eserini andıran yapıların, doğal güzelliklerin bulunmasıdır.

Not: Resmin sol tarafında görülen sarı ev, ünlü Alman şair Hölderlin'in evidir

Buram buram tarih kokan yapılar

Buram buram tarih kokan yapılar

Tarihi dokusunu hiç yitirmemeye özen göstermiş olan Tübingen'de ortaçağdan kalma Tübingen kalesi, 11. yüzyılın fantastik havasını hala hissettiriyor.

Yemyeşil bir şehir

Yemyeşil bir şehir

Tübingen'in en güzel özelliklerinden biri doğa ve çevreyle dost bir şehir olmasıdır. Zaten şehrin yönetimini elinde bulunduran parti, çevreci ''Yeşiller'' partisidir. Tübingen halkı çevre konusunda çok duyarlı olup, küçük büyük tüm çevre sorunlarında sokağa dökülüp eylem yapmaktadır.  Sokaklarda çöp görmeniz imkansıza yakındır. Evinizdeki çöpleri bile 3 farklı kategoriye ayırmanız (cam, kağıt, biyolojik) ve ayrı konteynırlara atmanız gerekmektedir. Çöpleri karışık atarsanız maddi yaptırımını bilmem ama, bunu herhangi bir Alman vatandaşı görürse öyle bir tepkiyle karşılaşırsınız ki keşke para cezası gelseydi diye dua edersiniz.

Marktplatz Meydanı

Marktplatz Meydanı

Şehrin ana meydanı Marktplatz, küçük ama sevimli, hareketli ve tarihi bir meydandır. Meydanda bulunan binalar klasik Alman stilini devletin kredi destekleriyle korumaktadır ve kesinlikle tarihi dokunun bozulmasına izin verilmemektedir. Şehrin belediye binası da bu meydanda bulunur. Yılbaşı kutlamaları, sebze meyve pazarları bu meydanı canlı tutmaktadır.

Üniversite şehri

Üniversite şehri

Resmi olarak da üniversite şehri olarak bilinen Tübingen (Universitaetstadt Tübingen), varlığını, önemini, kalitesini sahip olduğu üniversiteye borçludur. 1477'de kurulan Tübingen Üniversitesi, Almanya'nın en eski 7. üniversitesi olup. Politika ve tıp eğitimi ile bazı listelerde Avrupa'da ilk üçte gösterilmektedir. Dönem başı 60-130 euro arası değişen okul harcı, Türkiye'deki okulların kalitesi ve harç ücretleriyle kıyaslayınca komik gelmektedir. 10-50 euroya  dönemlik dil kursu, Almanya içi gezileri, yüzlerce spor kursu hizmeti sunan bu üniversitede mezun olmayı hiç istemeyeceksiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sanatla omuz omuza bir şehir

Sanatla omuz omuza bir şehir

Bir Alman şehrinden bahsedip de sanata verdikleri önemden bahsetmemek ayıp olurdu. Genellikle Tübingen Üniversitesi Oraturyumunda sergilenen klasik müzik performansları, korolar, tiyatro oyunları operalarla Mozart, Bach, Beethoven, Vivaldi gibi her ulustan sanatçının eseri öğrenciler veya ünlü virtüözler tarafından sunulmaktadır. 

Üniversite bünyesinde yaklaşık 10 çeşit koro ve tiyatro kulüb bulunmaktadır.

Şehrin pek çok sokağına ünlü müzisyenlerin isimleri verilmiştir(Beethovenweg, Haydnweg).

Eğlencede sınır tanımayan bir şehir

Eğlencede sınır tanımayan bir şehir

Klasik müziğe verdikleri önemden bahsedince yüzü ekşiyenler, sıkıcı olduğunu düşünenler varsa durun gitmeyin. 23 bine yakın öğrencinin olduğu bir şehirde partilerin ardı arkası kesilmiyor. Haftanın 7 günü irili ufaklı parti bulabileceğiniz bu küçük şehirde tekno müziğe, dansa doyacaksınız. Almanlar sıkıcı millettir efsanesini yerle bir edecek çılgınlıkta ortamlarla karşılaşabilirsiniz hazırlıklı olun.

  • Resimdeki festival her yıl haziran ayında yapılan Holygaudy Festivali olup rengarenk boyalara bulanıp müziğin keyfini çıkarmak paha biçilemez.

Stocherkahnrennen

Stocherkahnrennen

Hani bir klişe vardır ya, '' Şu İstanbul Almanların olsaydı çok iyi pazarlarlardı.'' diye. İşte Almancası Stocherkahnrennen olan kano yarışları bu klişenin en güzel örneğidir. İstanbul boğazı ya da Haliçle kıyaslanamayacak kadar küçük bir nehre sahip olan Tübingen, bu nehri çok etkili kullanmasını bilmiştir. Her yıl Haziran ayında düzenlenen yarışlarda 20-30 kadar takım, farklı temalara kostümlere bürünerek Tübingen halkına güzel ve eğlenceli bir yaz günü yaşatmaktadır.

Spora Üniversite damgası: Tübingen Kaplanları

Spora Üniversite damgası: Tübingen Kaplanları

83.000  kişilik bu şehir adeta sporla yatıp sporla kalıyor. Bisiklet kullanımının Hollanda ile yarışabileceği bir şehirde Tübingen Üniversitesi de  futboldan tenise, karateden eskrime kadar onlarca kurs ve takım ile spora katkı vermektedir. Şehrin en büyük gururu ise Almanya Basketbol Liginde büyük takımlarla mücadele etme başarısı gösteren Walter Tigers Tübingen basketbol takımıdır.

Çikolata ve biranın buluştuğu şehir: Tübingen

Çikolata ve biranın buluştuğu şehir: Tübingen

Evet, en güzelini, en tatlısını en sona sakladım. Her yıl aralık ayının ilk haftası Marktplatz'da 1 hafta boyunca süren çikolata festivali sizi şeker hastası yapmaya yetebilir. Binlerce çeşit ev yapımı çikolataların arasından geçerken iphone şeklinde çikolatalardan, çikolata şelalesine; oradan çikolatalı biralara, sıcak çikolatalara, Brezilyadan gelen saf çikolatalara karşı koyamayacaksınız. Sırf bu festival için dünyanın her bir yanından turistler şehre akın etmekte ve ülke turizmine büyük katkı sağlamaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
29
9
3
1
0
0