Diplomatik Küçük Düşürme Örneği Olan Mao Zedong ve Nikita Khrushchev Arasında Yaşanan Garip Yüzme Havuzu Olayı

Tarihin en sıra dışı olaylarından biri...

Bildiğiniz gibi 5 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Putin'le görüşmek için Moskova'ya gitmişti.

Bu görüşmeden günler sonra da Rus devlet televizyonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti sırasında görüşmenin yapılacağı salonun kapısında bekletildiği anları kronometre ile yayınladı.

Detaylara buradan bakabilirsiniz;

Rus Devlet Televizyonu, Türk Heyetinin Putin'le Görüşme Öncesi Bekletilmesini Kronometre Tutarak Yayınladı

Bu bekletilme nezaketsizliği de akıllara 1958 yılında Çin lider Mao Zedong ve Sovyetler Birliği Başbakan Yardımcısı Nikita Khrushchev arasında Pekin'de yaşanan bir olayı akıllara getirdi. Bi' hayli ilginç bir olay. Hemen anlatalım.

Şimdi efendim bu iki ülke arasındaki ilişkiler her ne kadar iyiymiş gibi görünse de aslında öyle değil. İdeolojik meseleler geriyor bu ülkeleri.

Tabii Rusya dünyanın en büyük güçlerinden biri. Çin dahil herkes bunun farkında. Neyse, 1958 yılında, Mao Zedong ve Nikita Khrushchev bir görüşme gerçekleştirmek için bir araya geliyor.

Bir bakıyorlar ki görüşme yapacakları yer yüzme havuzu. İkiliyi bekleyen Great Helmsman, Mao'ya mayo veriyor. Khrushchev hem fiziksel görünüşünden dolayı utanıyor hem de yüzme bilmiyordu.

Son derece iyi yüzme bilen Mao'nun peşinden o da suya giriyor. Mao, havuzun keyfini çıkarırken taleplerini de bir yandan sıralıyordu. Bu sırada Sovyet çevirmenler de hem anlamakta hem de aktarmakta zorluk yaşıyordu tabii.

Daha sonra Mao, itibarsızlaştırmaya çalıştığı rakibine çocuk yüzme kolluğu teklif ediyor ve Khrushchev bu teklifi kabul ediyor. Mao'nun güçlü bir ülkenin liderine üstünlük sağlamak amacıyla uyguladığı bu taktik gerçekten ilginç. Tarihin en sıra dışı olaylarından birine imza attı kendisi.

Bu diplomatik küçük düşürme taktiği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Popüler İçerikler

Apartmanın Bodrumunda Cinsel İlişkiye Girerken Yakalanan Çift, Ev Sahibini Dövdü!
Tarihe Geçti: Milli Gururumuz Mete Gazoz Avrupa Şampiyonu!
Diyanet, "Karalamalara Rağmen" Diyerek Duyurdu: Din Adamlarına Güven Oranı Açıklandı
YORUMLAR
09.03.2020

Bu tür taktiklere başvuran liderlerin ölümlerinden sonra gelen nesillerce nasıl lanetlendiklerini hepimiz biliyoruz ve bir kez daha anlıyoruz ki, çağımızda hiçbir isim Atatürk’ün adı kadar büyük saygı yaratmadı.

10.03.2020

Mao'ya mayo veriyor...

10.03.2020

uluslararası bir toplantıdan önce toplantıya dair tüm detaylar önceden temsilciler nezdinde ayarlanır. sonra liderler gider ve toplantı gerçekleşir. öyle yok bakmışlar havuzmuş, yok kuruşcev utanıyormuş, yok bebe kolluğu takmışlar bilmem ne şehir efsanesinden öte bir şey değil. kuruşcev mao tao demez adamın içinden geçer, baston değneği mi amk!

TÜM YORUMLARI OKU (9)