Görüş Bildir
Haberler
Yunanistan Bankaları Hafta Boyu Kapalı Olacak

Yunanistan Bankaları Hafta Boyu Kapalı Olacak

Ulaş
28.06.2015 - 21:02 Son Güncelleme: 29.06.2015 - 10:42
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan, borçlarını ödemek için ihtiyaç duyduğu finansmanı AB ve IMF’den alabilmesi için öne sürülen şartları referanduma götürüyor. Karar parlamentoda onaylandı. Oylama 5 Temmuz'da yapılacak. Hükümet, bankaların 7 Temmuz'a kadar kapalı kalacağını açıkladı.

Yunanistan’da hükümetin, AB ve IMF’nin kurtarma paketinin geri kalan kısmını vermek için öne sürdüğü koşulları referanduma götürme teklifi parlamentoda onaylandı. Hükümet kanadı ile muhalefet partileri arasında sert tartışmaların yaşandığı parlamentoda yapılan oylamada, bakanlar kurulunun halk oylamasına gidilmesi kararı 178 milletvekilinin 'evet' oyuyla kabul edildi. 300 sandalyeli parlamentoda 298 milletvekilinin katıldığı oylamada muhalefet partilerinden 120 milletvekili ise karara karşı 'hayır' oyu kullandı.

Hükümet, oylamanın 5 Temmuz'da yapılacağını açıklamıştı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF'nin Yunanistan'a borçlarını ödemesi için verdiği son tarih ise 30 Haziran. Başbakan Alexis Tsipras, bu sürenin ileri atılması için yazılı talepte bulunacaklarını söylemişti. Ancak ECB ve IMF bu talebi reddetti.

'Bankalar pazartesi kapalı'

'Bankalar pazartesi kapalı'

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ödemelerin ertelenmesini kabul etmeyince, Yunanistan bankaları pazartesi günü hizmet vermeyeceklerini açıkladı. Yunanistan borsası da bugün açılmayacak. Hükümet, Yunan bankalarının 7 Temmuz'a kadar kapalı kalacağını açıkladı.

Yunanistan Mali İstikrar Konseyi toplantısının ardından konuşan Piraues Bankası CEO'su, bankaların pazartesi kapalı kalacağını duyurdu. Bankaların açılmama sebebi, ECB'nin Yunan bankalarındaki fon desteği seviyesini dondurma kararı oldu. Mevcut seviyede, birikimlerini kaybetme endişesiyle ATM'lere koşan Yunanistanlıların hesaplarından para çekmeleri halinde bankanın rezervleri bu talebi karşılayamayacak.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise, konunun bu gece Yunan hükümeti ve ECB arasındaki görüşmeyle karara bağlanacağını söyledi.

Tsipras: Sonuca herkes saygı duymalı

Tsipras: Sonuca herkes saygı duymalı

Tsipras, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, ülkenin tarihi gelişmelerle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, bakanlar kurulunun halk oylaması kararının, müzakerelerdeki tıkanıklığın çözümüne yönelik atılmış doğru bir adım olduğunu savundu.

Hükümetin bu konudaki kararının Avrupa’da bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandığını belirten Tsipras, “Demokrasiyi doğduğu topraklarda savunmak için (Almanya Maliye Bakanı Wolfgang) Schaeuble’den ve (Eurogroup Başkanı Jeroen) Dijsselbloem’dan izin almayacağız. İsteseler de istemeseler de halk oylaması olacak. Çıkacak sonuca herkesin saygılı olması lazım' dedi.

Tsipras, bazı çevrelerin 5 Temmuz’da yapılacak halk oylamasını ülkenin para biriminin değişmesiyle ilgili bir oylamaya dönüştürmeye çalıştığını ancak hükümetin buna izin vermeyeceğini söyledi.

Hükümetin halk oylaması kararının AB ile köprüleri atmayı amaçlamadığını ifade eden Tsipras, 'Kimse bizi Avrupa’dan koparamaz. Bazıları bunu oyun sanıyor. Yunanistan’ın durumu bir oyun değil. Bir halkın onuru oyun değil. Oyun 25 Ocak’ta bitti, 5 Temmuz’da ise tamamen sona erecek. Bize savaş açıldığında savaşmayı ve yenmeyi biliyoruz” diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Muhalefet: Parodi bir oylama

Muhalefet: Parodi bir oylama

Hükümetin halk oylaması kararına karşı çıkan anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Antonis Samaras ise 'hükümetin parodi bir oylamayla Yunanistan’ı Avrupa’nın dışına itmeye çalıştığını' ifade ederek, “Darbe bir oylama ile ülkeyi felakete sürüklemenize izin vermeyeceğiz' ifadelerini kullandı.

SYRIZA hükümetinin 5 aydır uyguladığı politika ile anlaşmayı geciktirerek borcu daha da büyüttüğünü öne süren Samaras, “Halkı hayır oyu kullanmaya çağırıyorsun. Salı günü Yunanistan’ın kalkınma programı sona eriyor. Memur ve emekli maaşlarını hangi parayla ödeyeceksin. Halk oylamasında ‘hayır’ intihar anlamına geliyor” diye konuştu.

Obama, Merkel'i aradı

Obama, Merkel'i aradı

ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i arayarak Yunanistan krizinde çözüme ulaşılmasının Euro Bölgesi için önemine değindi. Yunanistan'ın reformlara yeniden başlamasının kritik önemde olduğunu söyleyen Obama, Avrupa'da istikrarın devamına vurgu yaptı.

Reuters, AA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0