Görüş Bildir
Haberler
Danıştay'ın 4'te Birini Doğrudan Erdoğan Seçecek

etiket Danıştay'ın 4'te Birini Doğrudan Erdoğan Seçecek

Onedio Medya
15.06.2016 - 12:32 Son Güncelleme: 15.06.2016 - 14:51

Adalet Bakanlığı tarafından Meclis’e gönderilen, Yargıtay ve Danıştay’ın yapısında değişikliği öngören yasa taslağının ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor.  

Bugün basına yansıyan yeni bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, yargı paketi aynen yasalaşırsa Danıştay’ın 24 üyesini tek başına seçecek ve bir yüksek mahkemenin 4’te birini doğrudan atayan ilk Cumhurbaşkanı olarak yargı tarihine geçecek. 

Tasarının jet hızıyla yasalaşması bekleniyor. Yarın Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülecek tasarının haftaya Meclis’ten geçirilmesi planlanıyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yargıtay ve Danıştay’ı yeniden yapılandıran 38 maddelik tasarı iki kurumdaki daire sayısını düşürürken Erdoğan’a da yüksek mahkeme üyelerinin dörtte birini doğrudan seçme hakkı tanıyor.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göreCumhurbaşkanı Erdoğan kanun yürürlüğe girdiği tarihte üye sayısı 116 olarak belirlenen Danıştay’a, görevleri devam eden başkan, başsavcı, başkanvekili ve 17 Danıştay Daire Başkanı hariç, 96 üye arasından seçim yapacak. 

Bu 96 üyenin 4’te 1’ini yani yeniden yapılandırılan Danıştay’ın 24 üyesini Cumhurbaşkanı Erdoğan doğrudan seçecek. 

Bu isimler 12 yıl süreyle daha Danıştay’da görev yapacak.

Başkanlar 12 yıl daha

Başkanlar 12 yıl daha
Başkanlar 12 yıl daha
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tasarı yasalaşırsa, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ile Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in görev süresi 12 yıl daha devam edecek. Danıştay ve Yargıtay başkanvekilleri, cumhuriyet başsavcıları, Yargıtay Cumhuriyet başsavcıvekili ile Yargıtay ve Danıştay’da daire başkanı olarak görev yapanlar da 12 yıl süre ile görevlerine devam edecekler.

Yargı yolu kapalı

Yargı yolu kapalı

Anayasa Mahkemesi, Danıştay Kanunu’ndaki, Başkanlık Kurulu kararlarının yargı yoluna kapatılmasını düzenleyen hükmü 10 Şubat 2016’da Anayasaya aykırı bularak iptal etmişti. 

Milliyet'ten Türker Karapınar'ın aktardığı bilgiye göre  tasarıyla Danıştay üyelerinin görev yerlerini, dairelerin iş durumunu, zorunlu hallerde daire başkanı, üyeler ve tetkik hakimlerin dairelerinin değiştirilmesini ve daireler arasındaki iş bölümünü belirlemekle görevli Başkanlık Kurulu kararlarına karşı 7 gün içinde Başkanlar Kurulu’na itiraz hakkı getiriliyor. 

Ancak bu itirazları değerlendirecek Başkanlar Kurulu kararlarının kesin olacağı ve aleyhine başka bir yargı merciine başvurulamayacağı hükmü ekleniyor. 

Tasarıyla, idari işlere ilişkin idari uyuşmazlıklara, Danıştay’ın daire sayısı 10’a düşüreleceği ve 17. Daire kalmayacağı için tek başına Danıştay 1. Daire tarafından karara bağlanacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
267
173
62
16
11
9
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Doğan K.

yakında seçimleri de kaldırıp bundan sonra sadece ben varım derse şaşırmam.

Pasif Kullanıcı

bu adam ne isterse allem edip kullem edip yapıyor. çünkü etik değerlerin hiçbirini takmıyor. sırada başkanlık var. hepimiz biliyoruz ki ne yapıp edip başarac... Devamını Gör

kartacali

15 yılda yargıya güveni %20 lere düşürdü şimdi geri kalanını sıfırlamak istiyor... dün cumhurbaşkanının yetkileri çok fazla diyen akpliler bugün buna ses etm... Devamını Gör