Görüş Bildir
Haberler
Xi Jinping'in Planları Tutar ve Çin Dünya Gücü Haline Gelirse Hayatlarımız Nasıl Değişecek?

Xi Jinping'in Planları Tutar ve Çin Dünya Gücü Haline Gelirse Hayatlarımız Nasıl Değişecek?

Merve Karadağ
20.06.2018 - 09:18 Son Güncelleme: 21.06.2018 - 09:59

Çin dünyanın bir sonraki süper gücü olma konusunda oldukça kararlı. Bunu gerçekleştirebilmek adına çoktan planlarını yapmış durumdalar, Çin'in başkanı Xi Jinping, yaptığı halka açık olan bir konuşmada 2050'de Çin'in bütün dünyayı yönetiyor olacağını duyurdu. 

Eğer Çin bunu başarırsa hepimizin hayatı değişecek ve muhtemelen bazılarımız buna şahit olacak. Amerika'nın etkisi azalacak, ve tarihte ilk defa Çin Halk Cumhuriyeti dünya gücü haline gelecek. 

Hayatlarımızın nasıl değişeceğini hesaplamamıza gerek yok çünkü Çin, dünya gücü haline gelmelerinde neler olacağının açıklamasını yaptı. Sizler için listverse'den derlediğimiz bu içeriğin konusu, Çin'in dünya gücü haline gelme durumunda olacak olanlar, buyurun bakalım...

Kaynak: http://listverse.com/2018/06/18/10-wa...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Afrika daha büyük bir güce sahip olacak.

1. Afrika daha büyük bir güce sahip olacak.

Çin'in planları sadece kendisini değiştirmeyecek, bütün dünya dengeleri değişecek. En büyük değişikliği ise Afrika yaşayacak. Herkes farkında olmasa bile şu an Afrika'ya en büyük yatırımı yapan ülke Çin, bu güne kadar kıtaya milyar dolarlar harcadılar ve daha da harcamayı düşünüyorlar. 

Afrika çoktan kendisini Çin'in en yakın ticaret partneri olarak görmeye başladı. Ve dahası Çin, Birleşmiş Milletler'den daha çok Afrika ülkesi almak için çalışmalarına başladı. Eğer Çin yükselirse, Afrika da onunla birlikte zıplayacak.

2. Amerika Birleşik Devletleri bir krizin içine doğru çekilecek.

2. Amerika Birleşik Devletleri bir krizin içine doğru çekilecek.

Çin'in dünya gücü haline gelmesi durumunda, Amerika ikincil pozisyona düşecek ve bu durum ülkeyi büyük bir ekonomik krizin içine sürükleyecek. Amerika şu anda çok büyük bir güce sahip çünkü para birimi neredeyse bütün uluslararası ticaretlerde kullanılıyor. Bu durumda Amerika'nın ekonomisini sabit tutmaya yardımcı oluyor. 

Fakat Çin, Amerika'nın bu rahat durumunu değiştirmeye kararlı, Amerikan doları yerine kendi para birimleri olan Çin yuanını uluslararası ticarette ortak para birimi olarak kullanmayı hedefliyorlar. 

Bu durum ise Amerika'nın parasının değer kaybetmesine ve onların büyük bir ekonomik krizin içine girmelerine neden olacaktır.

3. Dünya polis gücü son bulacak.

3. Dünya polis gücü son bulacak.

Birçok insanın paranoyasına rağmen, Çin elde ettiği yeni gücünü dünyayı almak ve insanları komünist olmaları için zorlamak için kullanmayacak. Çin'in Afrika'yla yaptığı anlaşmaya göre, Afrika'ya karışmayacak. Amerika'nın güçsüz olanlara karışmak gibi bir özelliği vardı fakat Çin bu ülkeleri karar almaları konusunda yalnız bırakacak.

4. Üniversite hocaları devlet onaylı dersler anlatmak zorunda kalacak.

4. Üniversite hocaları devlet onaylı dersler anlatmak zorunda kalacak.

Çin, daha az gelişmiş ülkelerin üzerinde bir güç uygulamayabilir ama bu demek değil ki onları etkilemeye çalışmayacak. Bunu ise 'yumuşak güç' adını verdikleri bir yoldan yapacaklar.

Bunun bir kısmını ise okullar üzerinden yaptılar. Çin çoktan birçok öğrenciyi cezbederek üniversitelerine aldı. Amerika ve İngiltere'den daha fazla Afrikalı öğrenciyi okullarında barındırıyor. Seçtikleri öğrenciler ise özellikle politikacı olmayı hedefleyen gençler. 

Şu anda okullarda yapmaya başladığı şey ise Çin temelli dersler anlatmak ve öğretmenleri buna göre bilgilendirmek. İleride dünya gücü haline gelirlerse eğer sadece Çin'deki üniversiteler değil, dünya çapındaki birçok üniversitede Çin temelli dersler anlatılacak.

5. Tarih zorunlu olarak tekrar yazılacak.

5. Tarih zorunlu olarak tekrar yazılacak.

Çin Komünist Partisi, tarihi yeniden yazmak gibi bir amaçları olduğunu açıkça dile getirdi. Başkan Xi Jinping ise bir konuşmasında 'uluslararası iletişimi' geliştireceğini ve bu sayede Çin'in diğer ülkelerin gözünde daha iyi bir yerde olacağını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Avrupa düşecek.

6. Avrupa düşecek.

Avrupa'nın dünyanın lideri olduğu yıllardan sonra eski gücünü kaybedecek gibi duruyor. 2000 yılından beri Avrupa ülkeler güçlerini kaybederken, Asya yükseliyor. Bu sırada Çin, Asya ve Afrika gibi ülkelerle işbirliği yapıyor. Bu da dünya gücünün Doğu Yarımküre'ye kayacağını gösteriyor.

7. Revaçta olan filmlerin hepsi devlet onaylı propagandalar olacak.

7. Revaçta olan filmlerin hepsi devlet onaylı propagandalar olacak.

Çin'in dünya gücü olduğu bir akşamda film izlemek isterseniz sanki Çin'in propagandasını izlemeye gitmiş gibi hissedeceksiniz. 

Çin hedefleri konusunda oldukça kararlı. Sinemalardaki bütün filmlerin kendi partilerini yüceltmesini istiyorlar. Ve Çin'in 'zengin bir tarihe sahip olan medeni ve gelişmiş bir ülke' olarak gösterildiğinden emin olmak istiyorlar. 

Çin hükumeti kendi filmlerini üretip bu planını gerçekleştirmeye şimdiden başladı, yakın zamanlarda The Great Wall isimli filmlerinin baş rolü için Matt Damon'la anlaştılar.

8. Japonya, internasyonel toplum anlayışını durduracak.

8. Japonya, internasyonel toplum anlayışını durduracak.

Yabancı İlişkiler Kurulu'ndaki Shelia A. Smith bu durum için şöyle söylüyor;  'Çin'in yükselişini Japonya'da daha fazla hiç bir ülke hissedemez.' Çin yükseldiğinde Japonya için iki seçenek var, ya Çin'in peşinden gidecek ya da anlaşmalarını iptal edecek. 

Çin, Japonya'yı İkinci Dünya Savaşı'ndaki zulümlerinden dolayı hala affetmiş değil, Japonya da tam olarak bir özür dilemiş değil. Çin bu durumu kendi propagandalarında hala kullanıyor ve eminiz ki Çin vatandaşları da Japonya'nın düşmanları olduğunu hiç bir zaman unutmayacaklar. 

Eğer Çin yeterli güce sahip olursa, Japonya'yı tehdit etmesine gerek kalmayacak, kesip atacak.

9. Tayvan işgal edilecek.

9. Tayvan işgal edilecek.

Çin'in dünya gücü olduğu halde Tayvan'ın bağımsız kalma şansı pek gözükmüyor. Tayvan'ın tekrar kendi kontrolleri altında görmek istemeleri konusunda oldukça netler. Eğer Tayvan kendiliğinden kabul etmezse, Çin hükumeti bir bahane bularak zorla da olsa alamaya gönüllüler.

10. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri savaşa girebilirler.

10. Çin ve Amerika Birleşik Devletleri savaşa girebilirler.

Çin barışçıl bir şekilde yükselirse tabi ki daha iyi olur fakat neredeyse hiç bir ülke şiddetli bir anlaşmazlık çıkmadan yükselemedi. Bu yüzden Çin ve Amerika arasında bir savaşın çıkması oldukça muhtemel. 

Çin bu durum için kendini hazırlıyor, Xi Jinping'in 2050 yılı için olan hedeflerinden bir tanesi de birinci sınıf bir ordu inşa etmek, kendi değimiyle; 'Amerika Birleşik Devletleri'yle savaşıp kazanabilecek bir ordu'

İki ülke arasında çıkabilecek olası bir anlaşmazlık ya yeni bir 'Soğuk Savaş' olur ya da bir tanesi tamamen ortadan kalkana kadar sürecek olan kanlı bir mücadele olur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
161
79
31
19
14
14
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın