Görüş Bildir
Haberler
Üniversitede Video Kayıt Dayatması

Üniversitede Video Kayıt Dayatması

ATKN
02.10.2015 - 16:20

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde yeni eğitim yılı video kayıt sistemi sorunuyla başladı. Öğrenciler dersliklerde video kayıt alınmasını onaylamadan kayıt işlemlerini yapamıyor. Öğretim üyelerinin ise sözleşmelerine konuyla ilgili ek madde konuldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bianet'ten Çağrı Öner'in haberine göre İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri yaz tatilinden döndüklerinde dersliklere kurulmuş kamera kayıt sistemiyle karşılaştı. Üniversitede bu eğitim döneminden başlayarak yapılacak derslerin video kaydının alınacağını da ders kayıt işlemleri sırasında öğrendiler.

İzmir Ekonomi Üniversitesi 15 Nisan 2015 günü düzenlediği 14. Kuruluş Yıldönümü Töreni'nde 2015-2016 akademik yılında 'Akıllı Kampüs' sistemine geçeceğini duyurmuştu. 3 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilen sistemde, öğrencilerin şifreleriyle giriş yaparak gelemedikleri dersleri canlı takip edebilecekleri açıklanmıştı.

İmza kampanyası

İmza kampanyası

Öğrenciler bu dönem başlayan uygulamanın hemen kaldırılması için change.org adresinden bir imza kampanyası başlattı.

İmza kampanyası metninde şu ifadelere yer verildi: “Okula yeni kurulan kamera kayıt sisteminin öğrencileri rahatsız ettiği aşikardır. Ayrıca bu sistemin bizim kararımızla kullanılacağı söylenip OASİS öğrenci sistemi girişinde önümüze çıkartılan yazıda bu sistemi kabul etmediğimiz takdirde OASİS giriş izni verilmemektedir. Bu sistemin öğrencilere dayatılmasını istemiyoruz.”

Öğrenci Etik Belgesi dayatması

Öğrenci Etik Belgesi dayatması
İçeriğin Devamı Aşağıda

OASİS üniversitede kayıt işlemlerinin yapıldığı online programın adı. Öğrenciler kayıt yaptırmak için sisteme girdiklerinde karşılarına Türkçe ve İngilizce bir uyarı çıkıyor. Uyarının başlığı “Öğrenci Etik Belgesi”.

Uyarıdaki ifade şöyle: “Üniversitemiz Öğrenci Bilgi Sisteminde yer alan bilgilerimin ve Dijital Eğitim Desteği kapsamındaki ders videolarımın Öğretim Yönetim Sistemine kaydedilmesini kabul ederim. Öğretim Yönetim Sistemindeki ders materyallerini internet ortamı dahil hiçbir şekilde paylaşmayacağımı, çoğaltmayacağımı, ders dışı amaçlarla kullanmayacağımı ve ilgili mevzuata aykırı davranmayacağımı taahhüt ederim. Aksi takdirde tüm sorumluluk bana aittir.”

Bu uyarıdaki koşulları kabul etmeyen öğrenciler 01 Ekim 2015’den beri OASİS’den herhangi işlem gerçekleştiremiyor. Çünkü öğrencilere tek seçenek tanınıyor “Onayla ve devam et”

Derslerin kayıt sisteminin derslerinde kullanılması için öğretim görevlilerine bu yıl imzalatılan sözleşmelerine ek madde konuldu.

Panoptikon hapisane modeline gönderme

Viedo kayıt sisteminin adı da manidar 'Panopto'. Bu isim Jeremy Bentham’ın 1785 yılında tasarımını yaptığı mahkumların 'en etkin' biçimde gözetlenmesini amaçlayan hapishane modelinin adı 'Panoptikon' idi.Öğrenciler ne diyor?

'Bunun adı diktatörlük'

İEÜ son sınıf Medya ve İletişim Bölümü Habercilik opsiyonu öğrencisi Nazife Ecem Erim: “Dün girdiğimde ders görüntülerinin kayıtlarının alınacağı uyarısını gördüm. Kabul etmedim ve her işlemimizi gerçekleştirdiğimiz OASİS’den işlemlerimizi gerçekleştiremedim. Şuan sistemde hiçbir şey yapamıyorum. Bunun adı diktatörlük ve bu uygulamanın adı da zorunlu dayatmadır.'

'Kafamızı kaldırdık video kamerası var'

Adını vermek istemeyen başka bir öğrenci ise üniversitenin sistemi eğitim amacıyla kurduğunu söylediğini ama öğretim üyelerinin ve öğrencilerin haklarının ihlal edildiğini söylüyor: “Sadece ders için uzaktan eğitim için yaptıklarını söyleseler de derslerimin kayıt altına alınmasını ben kabul etmiyorum. Bu ülkede her gün yasalar değişiyor. Birinin bugün söylediği bir şey ileride suç sayılabilirr. Ayrıca bu kayıtların kime verildiğini ya da verileceğini de merak ediyorum. Bu kayıtlarla ilgili hiçbir öğrenciye açıklama yapılmadı. Kimseye bir şey söylenmedi. Dersler başladığında kafamızı kaldırdığımızda kamera ve mikrofonlarla karşılaştık. Ders dinlerken kayıt altına alınmayı kabul etmiyorum. Rahatsızım.”

'Özel hayatın ihlali gibi'

Mert İpekoğlu 3. sınıf Medya ve İletişim Bölümü öğrencisi: 'Sınıflarda bu kamera sisteminden dolayı rahatsız oluyorum. Kendimi rahatlıkla ifade edemiyorum. Bence bu durum özel hayatın ihlali gibi geliyor. Hocalar bile bu durumdan rahatsız, açmak zorunda oldukları için açıyorlar sistemi.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0