Görüş Bildir
Haberler
Ülkemizin Dört Bir Yanından: Saat Kulelerinin İlgi Çekici Hikayeleri

Ülkemizin Dört Bir Yanından: Saat Kulelerinin İlgi Çekici Hikayeleri

Beyza
05.03.2023 - 16:54

Saatler telefonlara ve kollara yerleşmeden önce herkes rahatça görebilsin diye kent meydanlarına konumlandırılırdı. Günümüzde eskisi kadar ihtiyaç duyulmayan saat kuleleri eski zamanlarda oldukça popülerdi. Ülkemizde birçok örneği bulunan saat kulelerinin hikayelerini sizler için derledik. Keyifli okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İzmir Saat Kulesi

1. İzmir Saat Kulesi

İzmir'in Konak Meydanı'nda bulunan saat kulesi 1901 yılında yapılmıştır. Bu saat kulesinin inşa edilmesine vesile olan olay ise II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıldönümüdür. İzmir saat kulesi Fransız mimar Raymond Charles Pere tarafından tasarlanmış ve zarif bir mimari ile inşa edilmiştir. Günümüzde hala İzmir'in simgesi olarak bilinen bu saat kulesi birçok olay atlatmış ve estetik görünümünü korumayı başarmıştır.

2. Dolmabahçe Saat Kulesi

2. Dolmabahçe Saat Kulesi

Dolmabahçe saat kulesi sarayın ünlü mimarlarından olan Sarkis Balyan tarafından inşa edilmiştir. Sarayı yaptıran kişi ise II. Abdülhamit'tir. Görkemli görünümü ile öne çıkan bu saat kulesi 27 metre yüksekliğe sahiptir ve dört katlı kulenin her bir tarafında saatler yer alır.

3. Ankara Saat Kulesi

3. Ankara Saat Kulesi

Ankara saat kulesi Hamamönü Meydanı'nda yer alır ve bu saat kulesinin mimarisinde Osmanlı esintileri dikkat çeker. Tarihi bir mahallede yer alan Ankara saat kulesi mahalle yerlileri için zamanın kıymetini gösteren eski bir arkadaş konumundadır.

4. Antalya Saat Kulesi

4. Antalya Saat Kulesi

Antalya saat kulesi, II. Abdülhamit'in gümüş yılına özel olarak yapılmıştır. Kale Kapısı bölgesinde bulunan bu saat kulesi 1942 senesinde bir fırtınada zarar görmüştür. Kulenin kubbesi fırtınadan önce kubbe şeklindeyken fırtınadan sonra kare şeklinde inşa edilmiştir. Bu saat kulesinin dört tarafında dört ayrı saat yer alır ve en üst kısımda ise bir çan vardır.

5. Bursa Saat Kulesi

5. Bursa Saat Kulesi

Bursa'nın Tophane Parkı içinde bulunan bu saat kulesinin yapımı Sultan Abdülaziz dönemlerine tekabül eder. Dört tane elektronik saati olan kulenin yüksekliği ise 65 metredir. Altı katlı bir tasarıma sahip olan Bursa saat kulesini ziyaret ettiğiniz zaman eşsiz Bursa manzarası ile karşılaşmanız da oldukça mümkün.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kütahya Saat Kulesi

6. Kütahya Saat Kulesi

Kütahya saat kulesinin hikayesi biraz ilginç. Çünkü bu yapı bir kilisenin çan kulesiyken saat kulesine çevrilmiş ve daha sonra da belediye tarafından yıkılmıştır. En sonunda 2006 yılında yeniden inşa edilen saat kulesi en sonunda asıl görevine dönmüştür. Kare şeklinde inşa edilen saat kulesi Zafer Meydanı'nda bulunur.

7. Amasya Saat Kulesi

7. Amasya Saat Kulesi

Amasya'nın merkezinde yer alan saat kulesi silindir bir gövdenin üzerine kare şeklinde inşa edilmiştir. Amasya saat kulesinin yapılmasına vesile olan kişi ise Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa'dır. Birçok deprem geçiren kule bazı yıkımlara uğramış ve 2002 yılında restore edilerek asıl haline yeniden döndürülmüştür.

8. Safranbolu Saat Kulesi

8. Safranbolu Saat Kulesi

Safranbolu saat kulesi İzzet Mehmet Paşa tarafından yaklaşık olarak 200 yıl evvel yaptırılmıştır. İzzet Mehmet Paşa, 'Herkesin evine ve cebine saat hediye edeceğim' cümlesi ile tanınır. Paşa sözünü de tutar. Nasıl derseniz saat kulesinin saati her hafta kurulur ve her saat başı çanları çalar. Çalan çan o kadar yüksek seslidir ki her yere ve her insana kendini duyurabilir. Aynı zamanda bu saat kulesi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alır.

9. İzmit Saat Kulesi

9. İzmit Saat Kulesi

Bu saat kulesinin temelleri II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıldönümünde atılmıştır. Neoklasik tarzda inşa edilen bu kule orta katında Abdülhamit Han'ın tuğrasını ve kitabelerini bulundurur. İzmit halkının beğenisini toplayan bu saat kulesi estetik görünümü ile birçok kişinin kadrajına girmeyi de başarır.

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın