Görüş Bildir
Haberler
Ülkemizde de Oluyor! Talasemi Hastası Yusuf, Kardeşi Umut'un Sayesinde Hayata Döndü! 😍

Ülkemizde de Oluyor! Talasemi Hastası Yusuf, Kardeşi Umut'un Sayesinde Hayata Döndü! 😍

Kardeşi Umut Sayesinde Hayata Geri Dönen, Talasemi Hastası Yusuf'un İlham Veren Hikayesi! 😍

Halk arasında 'Akdeniz Anemisi' olarak bilinen Talasemi hastalığı, halen ülkemizde en sık görülen kalıtsal kan hastalıklardan bir tanesi. Türkiye'de hala 1 milyondan fazla kişi, hastalığı taşıdığından habersiz şekilde yaşıyor. Hastalık anne ve babada taşıyıcılık nedeni ile özellikle akraba evlilikleri sonrasında da ülkemizde sıkça gözleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Talasemi Nedir?

1. Talasemi Nedir?

Ölümcül bir hastalık olmamasına rağmen, talasemi çiftlerin omuzlarına ağır sorumluluklar yükler. Genellikle akraba evliliği yapmış Anne-Babanın ileride sahip olacakları çocuklarını etkileyecek bir rahatsızlık olan Akdeniz Anemisi, bulaşıcı bir hastalık ya da bir kanser türü değildir. Akdeniz'e yakın coğrafyalarda görülmesi nedeniyle bu ismi almıştır.

2. Talesemi Belirtileri Nelerdir?

2. Talesemi Belirtileri Nelerdir?

Aşırı yorgunluk, güçsüzlük, kemiklerde görülür biçim bozukluğu, yavaş büyüme, karında şişkinlik ve koyu idrar başlıca fark edilebilir hastalık belirtileridir.

3. Türkiye'de Talasemi Hastalığı

3. Türkiye'de Talasemi Hastalığı

Genetik bir kan hastalığı olarak Talasemi, Türkiye'de 1 milyondan fazla kişide bulunuyor. Taşıyıcılarda çok fazla bir sağlık riski yaratmayan bu hastalık, daha ciddi tiplerinde ise çok dikkat edilerek tedavi edilmeli.

4. Talasemi Hastalarının Ömrü

4. Talasemi Hastalarının Ömrü

Genellikle taşıyıcı ailelerin bile bu hastalığı fark etmeleri uzun bir süre alırken, ülkemizde daha önce 18-20 olarak görülen yaşam ömrü, sağlık alanında gelişen tedavi yöntemleriyle 45 yıla kadar çıktığı olabiliyor.

5. Talasemi Hastalığının Tedavisi

Kalıtsal bir hastalık olarak Akdeniz Anemisi'nde son dönem yüz güldüren haberlerin olduğu görülüyor. Yakın zamandaki açıklamalardan biri Prof. Ratip:

Talasemi hastalığını tamamen ortadan kaldıracak olan bebeklik hemoglobin sentezini tekrar başlatacak ilaçlar üzerinde çalışılıyor. Bu ilaçlar gebelik esnasında ve doğumdan sonraki aylarda halen etkili olan ancak daha sonra susturulan bebeklik hemoglobin sentezini tekrar aktive edebilecek. Böylece hastaların kan alma gereksinimi ortadan kalkacaktır. 

demiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Talesimi Tedavisi Mümkün mü?

Gündemimizde şu ara çokça hastanelerde doktorlarımız dayak haberi görsek de, Türkiye'de gelişen sağlık sektörü bu konuda Avrupa'da olan tekniklerle bir arada ilerliyor. 

Avrupa Birliği kanunları gereği, adapte olabilme özelliğinden kaynaklı kök hücre bakımından zengin olan kordon kanından, Türkiye'den de ilham verici bir hikayemiz var.

7. Kaynak: TRT Haber

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın