Görüş Bildir
Haberler
Türkiye-Yunanistan Dışişleri Bakanları: ‘Ege'yi Barış Denizi Yapacağız’

Türkiye-Yunanistan Dışişleri Bakanları: ‘Ege'yi Barış Denizi Yapacağız’

ATKN
12.05.2015 - 15:45
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini yapan Yunan Dışişleri Bakanı Kotzias, mevkidaşı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında Kıbrıs sorununun çözümü için iki tarafta da kararlılık olduğunu söyledi. İki bakan, 'Ege'yi barış denizi yapacağız' dedi.

Yunanistan'da Çipras hükümeti kurulduktan sonra göreve gelen yeni Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Ankara'ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Kotzias, 'Ortak dileğimiz Ege'deki sorunların çözülmesi' dedi.

Çavuşoğlu ile Kotzias'ın düzenlediği ortak basın toplantısında, 15 Mayıs'ta yeniden başlayacak olan Kıbrıs müzakereleri ön plandaydı. İki bakan da fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'dan sorunun çözümüyle ilgili umutlu olduklarını söyledi.

'Bu fırsatı kaçırmayalım'

'Bu fırsatı kaçırmayalım'

Çavuşoğlu, 15 Mayıs'ta müzakerelerin tekrar başlayacağını hatırlatarak Türkiye ve Yunanistan'ın Ada'daki tarafları teşvik etme konusunda ortak iradesi olduğunu söyledi, ‘Bu seneyi kaçırmayalım' dedi: 'İki devletli federasyon için müzakerelerin devam etmesi ve kalıcı çözüme ulaşılması için her zamankinden fazla kararlılığımız var. Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan'da da aynı kararlılık olursa bu yıl içinde Ada'da barış ve çözüme ulaşabiliriz. Hepimizin iyimser olması için yeterli sebep var. Bugüne kadar yakınlaşmalar var. Yakınlaşma olmayan konular da var. Hem müzakerecilerin hem liderlerin daha sık bir araya gelmesi lazım. Tam bir mutabakat ve kararlılık var. Kuzeyde yeni seçilen Cumhurbaşkanı Akıncı'da bu kararlılığın olduğunu biliyorsunuz. Anastasiadis'in tekrar müzakere masasına dönmesi, Rum kesiminde de bu kararlılığın devam ettiğinin göstergesi. Bu seneyi, bu fırsatı kaçırmayalım.'

'Açık pencere mevcut'

'Açık pencere mevcut'

Yunan Dışişleri Bakanı Kotzias da ‘açık pencere mevcut' dedi, Kıbrıs'ın garantör güçlere ihtiyacının kalmaması gerektiğiyle ilgili sözlerini tekrarladı: 'Kıbrıs için bir fırsatla karşı karşıyayız, Amerikalı birçok diplomatın da söylediği gibi açık bir pencere mevcut. Bu çerçevede Kıbrıs bağımsız, hükümran bir devlet olsun. Bütün ülkelerle dostluk ve işbirliği içerisinde, garantör güçlere ihtiyacı olmayan bir Kıbrıs ortaya çıksın.'

Yunanistan hükümeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin iki görüşme yaptığını hatırlatan Kotzias,' Kıbrıs sorununun doğru bir şekilde çözülmesin temenni ediyoruz' dedi: 'Dayatma ya da müzakerelerde baskı istemiyoruz kesinlikle. Sayın Akıncı'nın seçilmiş olması iyi bir fırsat. Kendisi Kıbrıs ruhunu barındıran bir şahsiyet, biz bu sürece nasıl katkıda bulunuruz o konuları görüştük burada. Bölgedeki birçok sorunun çözülmesine de yardımcı olacaktır çözüm.'

'Davutoğlu ve Çipras'ın kimyaları uyuyor'

Kotzias, Türkiye'nin Avrupa Birliği hedefini de desteklediklerini tekrarlarken, 'AB kurallarını kabul eden bir Türkiye görmek istiyoruz. Ve yine Türkiye'nin zenginliğini, Türk toplumunun değerini bilen bir AB görmek istiyoruz.' dedi.

'Davutoğlu ve Çipras'ın kimyaları uyuyor' diyen Kotzias, iki başbakanın görüşerek mutabakat sağlanması gereken birçok konuda ilerleme sağlayacaklarını söyledi.

İki dışişleri bakanı, yasadışı göç konusunda da işbirliğini artırmak istediğini belirtti. Kotzias 'Kuzey Afrika'dan, Ortadoğu'dan gelen insanlar değil bu olayın sorumlusu' derken, hukuki konularda çalışma kararı alındığını söyledi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0