Görüş Bildir
Haberler
Tunus'ta Kanlı Müze Baskını: Ölü Sayısı 22 Oldu

Tunus'ta Kanlı Müze Baskını: Ölü Sayısı 22 Oldu

FreiGeist
18.03.2015 - 14:41 Son Güncelleme: 19.03.2015 - 08:55
İçeriğin Devamı Aşağıda

Müze baskınında 19 sivil ve bir polis hayatını kaybetti. Operasyonda iki saldırgan öldürüldü, rehineler kurtarıldı.

Başbakan Habib Sid, rehine operasyonunun sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında saldırganların müzeye asker üniformasıyla girdiklerini ve kimliklerinin henüz belirlenemediğini ifade etti.

Tunus Başbakanı, teröre karşı mücadelenin uzun soluklu bir mücadele olduğunu vurgulayarak tüm parti ve sivil toplum kuruluşlarına bu süreçte ülkedeki istikrarın korunması için hükümete destek olma çağrısı yaptı. 

Sid, siyasi geçiş döneminde önemli ilerlemeler sağladıklarını ve bir çok kişinin Tunus'u yolundan çevirmek için fırsat kolladığını belirterek halktan güvenlik güçlerinin yanında olmalarını istedi.

Habib Sid, ordu ve polis güçlerinin imkanlarının geliştirilmesi gerektiğini de söyledi.

Müzenin içinden olduğu belirtilen fotoğraflar Twitter'da paylaşıldı.  Rehineler arasında çok sayıda çocuk da vardı

Sibsi: Terörizme karşı savaş içerisindeyiz

Sibsi: Terörizme karşı savaş içerisindeyiz

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid Sibsi, Tunus Televizyonu’ndan yaptığı halka sesleniş konuşmasında ülkesinin terörizme karşı savaş içerisinde olduğunu söyledi.

Tunus halkının teröre karşı bir savaşın içerisinde olduğunu bilmesi gerektiğini ifade eden Sibsi, ‘Tunus’a karşı savaşan vahşi hücrelere karşı zafer kazanacağız. Demokrasi yürüyüşümüz devam edecek. Korkmuyoruz’ ifadelerini kullandı. 

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Ali Aruni, daha önce yaptığı açıklamada meclis binası yakınındaki Bardo Milli Müzesi'ne saldırı düzenleyip biri Tunus vatandaşı, yedisi yabancı turist sekiz kişiyi öldüren iki saldırganın düzenlenen operasyonla öldürüldüğünü açıklamıştı.

Aruni, operasyonda bir polisin hayatını kaybettiğini, tüm rehinelerin ise kurtarıldığını duyurdu.

Meclis binasıyla aynı yerleşkede

Meclis binasıyla aynı yerleşkede

Bölgede bulunan Al Jazeera muhabiri silahlı kişilerin önce parlamento binasına girmeye çalıştığını, bunu başaramayınca parlamento ile aynı yerleşke içerisinde bulunan müzeye saldırdığını söyledi.

Saldırı sırasında Meclis'te yeni 'Terörle Mücadele' yasa tasarısı görüşülüyordu. Saldırı sonrası ise Tunus Meclisi boşaltıldı.

Antik eserlerin sergilendiği Bardo Müzesi, Tunus'ta turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlardan biri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saldırıyı henüz üstlenen yok

Saldırıyı henüz üstlenen yok

Başbakan Habib Essid düzenlediği basın toplantısında saldırganların müzeye asker üniformasıyla girdiklerini ve kimliklerinin henüz belirlenemediğini ifade etti.

BBC'nin verdiği bilgiye göre, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Federica Mogherini saldırıyı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in düzenlediğini söyledi.

Mogherini 'Tunus'u vuran bugünkü saldırıyla, IŞİD terör örgütü bir kez daha Akdeniz bölgesinin ülkelerini ve halkını hedef almıştır' dedi.

Radikal İslamcı militanlar geçmişte Tunus'ta çeşitli saldırılar düzenlemişlerdi.

‘Arap Baharı’ gözdesi Tunus

‘Arap Baharı’ gözdesi Tunus

Tunus, 'Arap Baharı' olarak tanılan Ortadoğu'nun çeşitli ülkelerinde 2011 yılında başlayan ayaklanmalarının sırasında şimdiye kadar devrimi başarılı olan tek ülke olarak değerlendiriliyor.

Arap Baharı’nın fitilinin ilk ateşlendiği ülke olan Tunus, diğer Arap ülkelerinden farklı olarak uzlaşmanın öne çıktığı bir yol izliyor. 2011’de Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından Tunus’taki siyasi ve ekonomik istikrarsızlığı sonlandırmak için arayış devam ediyor.

23 Ekim 2011’de yapılan seçimleri Müslüman Kardeşler çizgisine yakın Nahda Partisi kazandı. Raşid Gannuşi liderliğindeki parti, ülkedeki farklı siyasi grupları da kapsayan bir yönetim kurmaya çalıştı. 2013 yılına Muhammed İbrahimi, Şükrü Belayd gibi öne çıkan siyasi liderlere düzenlenen suikastlar ve Nahda aleyhinde gerçekleşen gösterilerle geçici hükümetin görevi bırakması damgasını vurdu. Aralık 2013’te ise Mehdi Cuma liderliğinde bir teknokrat hükümet kurulmuştu.

2014’ün başından itibaren büyük bir hızla uzlaşma sürecine girildi, yeni anayasa kabul edildi, olağanüstü hal kaldırıldı. 2014 Ekim’inde yapılan seçimi laik Nida Tunus Partisi kazandı. Aralık 2014’deki cumhurbaşkanlığı seçimini de Nida Tunus adayı Beci Kaid Sibsi kazandı. Sibsi seçildikten sonra Habib Sid’i hükümet kurmakla görevlendirdi.

Uzun pazarlıklar sonunda yeni hükümet 5 Şubat 2015’te kuruldu. 5 parti ve bağımsız teknokratlardan oluşan hükümette bakanların çoğunluğu Nida Tunus Partisi’nin elinde.

Kaynak: BBC, Al Jazeera ve Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0