Görüş Bildir
Haberler
Tarih, Doğa ve Eğlence Arayanların Mutlaka Görmesi Gereken 11 Balkan Şehri

Tarih, Doğa ve Eğlence Arayanların Mutlaka Görmesi Gereken 11 Balkan Şehri

Son yıllarda tatil denince akıllara gelen ilk yerlerden birisi Yunanistan oluyor. Korunan doğası, sahip çıktığı tarihi güzellikleri, iklimi, denizi ve insanları ile bunu hak etse de elbette tek seçenek değil. 

Şimdi kemerlerinizi takın, koltuklarınızı dik konuma getirin ve 'suyun öte tarafı'nın daha da ötesini tanımaya hazır olun. Yunan adalarının gölgesinde kalan, ama en az onlar kadar güzel 11 Balkan şehrini sizler için hazırladık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İlk durağımız komşu. Plovdiv (Filibe), Bulgaristan.

1. İlk durağımız komşu. Plovdiv (Filibe), Bulgaristan.

Bulgrasitan'ın orta coğrafyasında bulunan Plovdiv, ülkenin en büyük ikinci şehri. 700 bin dolaylarında nüfusa sahip şehrin en önemli özelliği ise tarihi yapısı. 

Başta Eski Kent olarak adlandırılan bölge olmak üzere şehrin genelinde tarihi yapılar ile karşılaşabilirsiniz. Roma döneminde de var olan şehirdeki Roma Amfitiyatrosu ve Roma Stadyumu'nu manastırlar, onları da Osmanlı'dan kalma camiler ve hala ayakta duran Osmanlı evleri takip ediyor. Farklı imparatorlukların egemenliğine giren şehir, hepsinden kalan sembolik eserleri sağlıklı bir şekilde ayakta tutabilmekte. 

Gece hayatının hareketli, güvenliğin ise yüksek olduğu şehirdeki Türk yoğunluğu, sizi biraz daha rahat hissettirecek.

2. Gelmişken uğramamak olmaz; tarihin başkenti Sofya, Bulgaristan.

2. Gelmişken uğramamak olmaz; tarihin başkenti Sofya, Bulgaristan.

Bulgaristan'a kadar gelmişken tarih kokan sokakları, kendine has mimarisi ve kültür-sanata verdiği önem ile başkent Sofya'ya uğramadan geçmemelisiniz. Yüzyıllarca ayakta kalmayı ve tarihe tanıklık etmeyi başaran şehir, şu an Bulgaristan'ın başkenti olma görevini üstleniyor.

Tarihe merakı olan herkesin görmesi gereken şehir, M.Ö 7000 yılına kadar dayanmakta. Antik dönemden kalma yapıların önemli bir kısmı modern şehrin altında kalmış olsa da Roma ve Trakya'dan kalma eserlerin bir kısmı hala sergilenmekte. Tarih boyunca bir çok kültürün etkisine girmiş olan şehir, bu özelliğini Aleksander Nevski Katedrali, Sofya Sinagogu ve Tarihi Sofya Camii gibi eserleri ayakta tutarak göstermekte.

Eğlence hayatında hiçbir sınırın ve yasağın olmadığı Sofya'da sabahın ilk ışıklarına kadar son derece uygun fiyatlara eğlenebilirsiniz.

3. Kuzeydeki komşu Bükreş, Romanya.

3. Kuzeydeki komşu Bükreş, Romanya.

1862 yılından bu yana bağımsız Romanya'nın başkenti görevini üstlenen Bükreş, sanata ve mimariye verdiği değer ile ön plana çıkmakta.

Parlamento binası gibi tarihi binaların yanında doğadan sanat eserlerine çeşitli konularda birçok müzeye sahip Bükreş'te sanata doyacaksınız. Sarayları ve eşsiz bahçeleri gezdikten sonra dinlenmek isterseniz Macca Villacross Pasajı sizi bekliyor olacak. Türk kahvesi ikram edilen nargile kafelerin, değerli taş ve butiklerin satıldığı mağazaların bulunduğu bu pasaj da biraz da olsun kendinizi evinizde hissedebilirsiniz.

Türk mutfağına çok benzeyen yemekleri ve hareketli gece hayatı ile hiç sıkılmayacağınız bir tatile hazır olun.

4. Keskin bir dönüş ile istikamet Belgrad, Sırbistan.

4. Keskin bir dönüş ile istikamet Belgrad, Sırbistan.

Sırpça'da Beyaz Şehir anlamına gelen Belgrad, Avrupa'nın en eski şehirlerinden birisidir. Günümüzde Sırbistan'ın başkenti görevini üstlenen şehirde tarih, her sokakta ön plana çıkıyor.

Yüzyıllara meydan okuyan Kalemegdan Kalesi ve Aziz Sava Kilisesi'nin yanına Nikola Tesla Müzesi'ni ekleyen şehir, Cumhuriyet Meydanı ve Taş Meydan gibi tarihi alanlarını da tüm güzelliği ile korumayı başarmış. 

Belgrad'ın tarihine rakip olabilecek tek özelliği gece hayatı. Avrupa'nın bu alanda sayılı merkezlerinden birisi olmayı başaran şehir, her çevreden insanı bir araya getirmeyi başarıyor. Bu kadar özelliğin ve güzelliğin yanında vize istememesi, Belgrad'ın bizlere 'Gel' demesi değil de ne?

5. Tarihin vücut bulmuş hali, heykeller kenti Üsküp, Makedonya.

5. Tarihin vücut bulmuş hali, heykeller kenti Üsküp, Makedonya.

Söz konusu tarih olunca tüm ihtişamı ve eserleri ile bizi bekleyen bir başka şehir de elbette Üsküp. Uzun yıllara kadar dayanan geçmişi ile şehir için 'tarihin vücut bulmuş hali' desek yanlış olmaz. Zira şehirde çok sayıda heykel bulunmakta. Bunda özellikle 2010'dan sonra yapılan düzenlemelerin etkisi büyük.

Yüzlerce yıllık geçmişinde gördüğü çeşitlilik şehrin en önemli eserlerine de yansımış durumda. Aziz Ohrid Kliment Katedrali, Bedesten ve Mustafa Paşa Camii önde gelen eserler arasında. 

Eğlence hayatı konusunda hareketli bir yapıya sahip olan şehirde birçok seçeneğe sahipsiniz. Barların ve gece kulüplerin yoğun olduğu şehirde, özellikle sonbahar mevsiminde gerçekleştirilen festivaller herkese farklı çevrelerden çok sayıda insanı bir araya getiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Deniz olmazsa olmaz diyorsanız durağımız Budva, Karadağ.

6. Deniz olmazsa olmaz diyorsanız durağımız Budva, Karadağ.

Tarihi, sanatı, sıcak insanları ve eğlence hayatının yanına Adriyatik sahillerinin eşsiz güzelliğini ekleyen Budva, kendisini öne çıkarmaya devam ediyor.

Eski ve Yeni olmak üzere ikiye bölünmüş olan şehir, birçok tarihi yapıyı bünyesinde barındırıyor. Özellikle Old Town/Eski Şehir bölgesinde yer alan yapıların tamamı tarihi değer taşıyor. Yaklaşık 2500 yıllık geçmişi ile çok sayıda savaş gören şehir, bunun yıkıcı etkilerinden de tam olarak kurtulabilmiş değil.

Adriyatik kıyılarında toplam 17 plajı bulunan şehir, gece hayatıyla birlikte tatil için aranan tüm özellikleri bünyesinde barındırıyor.

7. Sahilden yolculuğumuz devam ediyor; Kotor, Karadağ.

7. Sahilden yolculuğumuz devam ediyor; Kotor, Karadağ.

Tarih boyunca ünlü ve gözde bir yer olan Kotor, özellikle denizciler için güvenli bir sığınak olmayı başarmıştır. Gizli ve korunaklı pozisyonu sayesinde dış saldırılardan fazla zarar görmeyen Kotor, sahip olduğu miras ile UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmiştir. 

Budva gibi iki bölgeden oluşan şehrin asıl tarihi alanı Eski Şehir'dir. Denizcilik Müzesi ve meydanları ile şehrin güzelliği korunmaya devam ediyor. 

Diğerlerinden farklı olarak Kotor'da gece 01.00'den sonra yüksek sesle müzik dinlemek yasak. Fakat bu durum eğlence hayatını engellemiyor. Özellikle barlar konusunda geniş bir yelpazeye sahip olan şehir, yıl boyunca çeşitli festivallere ev sahipliği yapıyor.

8. Denizden kopamayanlar için istikamet Dubrovnik, Hırvatistan.

8. Denizden kopamayanlar için istikamet Dubrovnik, Hırvatistan.

Adriyatik Denizi'nin ünlü kıyılarından Dubrovnik de UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmiş bir şehir. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan şehrin bir bölümü Yugoslavya İç Savaşı sırasında zarar görse de ne ihtişamından ne de tarihsel öneminden hiçbir şey kaybetmedi. Dışarıdan bakıldığında surlar ile sarılmış bir şehir görüntüsü veren Dubrovnik, Lokrum Adası'nı da kapsıyor.

Önceki duraklarımız gibi bir 'Eski Şehir'e sahip olan şehir, güzellik ve tarih konusunda birbiri ile yarışan yapıları ile de ünlü. Sponza Sarayı, Franciscan Manastırı, Lovrijenac Kalesi bu yapıların önde gelenleri.

Eğlence konusunda size sınırsız hizmet sunan şehir, sakin bir ortamda oturmak isterseniz kumsallarındaki masalarında sizi ağırlıyor. Yıl içinde sık sık düzenlenen festivaller ile de şehir kendi kültürünü yaşatmaya devam ediyor.

9. Adriyatik havasını son bir kez solumak için durağımız Split, Hırvatistan.

9. Adriyatik havasını son bir kez solumak için durağımız Split, Hırvatistan.

1700 yıllık tarihe sahip olduğu tahmin edilen Split, Hırvatistan'ın en büyük ikinci şehri. Uzun yıllar boyunca Dalmaçya Adaları'na ulaşım konusunda bir üs olarak kullanılması, şehri çok kültürlü ve ticari bir konuma getirmiş durumda. Son yıllardaki turistik çalışmalar ise şehri geçiş noktası durumundan hedef haline getirdi. 

Split, Yugoslavya iç savaşı sırasında maruz kaldığı saldırılar nedeniyle tarihi olarak zarar görmüş olsa da sarayları ve müzeleriyle gücünü muhafaza ediyor. Diocletian Sarayı, Şehir Müzesi, Arkeoloji Müzesi'nin yanında doğa harikası plajları gündüzlerinizi dolu dolu geçirebileceğiniz şehirde özellikle kumsallarda bulunan barlar sizleri bekliyor olacak.

10. Yeşil şehir Ljubljana, Slovenya.

10. Yeşil şehir Ljubljana, Slovenya.

Bu sefer durağımız en yeşil başkent olan Ljubljana. En yeşil şehir başkent, tescillidir kendisi. 2016 Europen Green Capital Ödülü'ne sahip olan şehir, denizi olmasa da doğası, tarihi ve mimarisi ile önde gelen cazibe merkezlerinden birisi konumunda. 

Ljubljana Kalesi, Tivoli Parkı, Preseren Meydanı, köprüleri ve diğer eserleri ile bu konumu sonuna kadar hak eden şehir, ekonomik olarak da hızla kalkınıyor. Tarihini büyük ulusal müzesinde saklayan şehir, ülkenin gerçek anlamda kalbi konumunda.

Yemek kültürü konusunda İtalya ile Alman kültürlerinin etkisini hissedeceğiniz şehirde gece hayatı da hareketli. Gece yarısından sonra alkol satışı yasak olan Ljubljana'da eğlence mekanları sabaha kadar açık. Öğrenci nüfusunun fazla olması, eğlence sektöründe de kendisini hissettiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Balkanların merkezine dönüş; Sarajevo (Saraybosna), Bosna Hersek

11. Balkanların merkezine dönüş; Sarajevo (Saraybosna), Bosna Hersek

Bosna Hersek'in başkenti olan Sarajevo, coğrafi konumu gereği komşularına oranla çok daha sert ve yıkıcı bir tarihe sahip. Yüzyıllar boyunca çeşitli devletlerin idaresi altına giren şehir, onlarca savaş, yıkım ve soykırıma sahne oldu. Tüm savaşlarda kentkırım ile de mücadele eden Sarajevo, birçok tarihi yapısını ayakta tutmayı başardı. 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta aldığı derin yaraları zamanla kapatan şehir, barındırdığı yapılar ile özellikle yakın tarihe ışık tutmayı başarıyor. 

Bu konuda en önemli eserlerden birisi elbette Sarajevo Tüneli. Modern tarihin en uzun süreli kuşatmasına maruz kalan şehir, direnişçilerin gizlice kazdığı tünel ile hayata tutunmayı başarmıştı. O günlerin unutulmamasını isteyen halk, bugün o tüneli müze olarak ziyaretçilerine açmış bulunmakta. Tünelin yanında şehrin merkezi konumundaki Başçarşı, şehre gelen ziyaretçilerin ilk durağı. Bünyesinde barındırdığı birçok cami, katedral ve sinagog da Sarajevo'nun hem tarihte hem günümüzde sahip olduğu kozmopolit yapısını sergiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
28
4
3
3
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın