Görüş Bildir
Haberler
Taliban 'Eğitim Şart' Dedi: 'Eskiden Bomba Lazımdı, Şimdi Kalkınma'

Taliban 'Eğitim Şart' Dedi: 'Eskiden Bomba Lazımdı, Şimdi Kalkınma'

ABD'nin çekildiği Afganistan'da genç taliban üyeleri, savaş sonrası eğitime yoğunlaştı. Savaş sırasında 5 yıl boyunca bomba yerleştirdiğini söyleyen Gül Ağa Celali, 'Kafirler ülkemizi işgal ettiğinde bombalara, havanlara ve silahlara ihtiyacımız vardı. Şimdi eğitime daha çok ihtiyacımız var' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kız çocuklarına okul yasağı hususunda Taliban üyeleri arasında görüş ayrılığı yaşandığı belirtildi.

Kız çocuklarına okul yasağı hususunda Taliban üyeleri arasında görüş ayrılığı yaşandığı belirtildi.

ABD'nin geçen yıl çekildiği Afganistan'da genç Taliban savaşçıları eğitimlerine devam ediyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Taliban üyesi Gül Ağa Celali, savaş sürerken 5 yıl boyunca geceleri bomba yerleştirdiğini fakat son dönemde eğitimine odaklandığını söyledi.

23 yaşındaki Celali, başkent Kabil'de İngilizce ve bilgisayar bilimi alanlarında eğitim gördüğünü belirtti.

Sivil Havacılık ve Ulaşım Bakanlığı'nda çalışan Celali, 'Kafirler ülkemizi işgal ettiğinde bombalara, havanlara ve silahlara ihtiyacımız vardı. Şimdi eğitime daha çok ihtiyacımız var' dedi.

Örgüt üyesi, modern eğitimin önemine vurgu yaparak, 'Dünya değişiyor. Teknoloji ve kalkınma lazım' ifadelerini kullandı.

Taliban Sözcüsü Bilal Karimi, Celali gibi savaşçıların eğitimlerine devam etmesinin önemli olduğunu belirterek, 'Eğitimlerini tamamlayamayan istekli birçok mücahit eğitim kurumlarına başvuru yaptı ve şimdi istekleri alanlarda ders alıyorlar' dedi.

Başkentte İngilizce eğitimi veren Müslüman Enstitüsü'nde kayıtlı yaklaşık 300 Taliban savaşçısı var.

Yarısı kadınlardan oluşan 3 bin öğrenci arasında Taliban savaşçıları okullara silahlarını götürebiliyor. Fakat enstitüden kimliğini paylaşmayan bir yetkili, 'Buraya geldiklerinde silahlarını bize teslim ediyorlar. Konumlarından faydalanarak bir avantaj elde etmeye çalışmıyorlar ya da güç kullanmıyorlar' dedi.

18 yaşındayken Taliban'a katıldığını ve eğitim arzusunun hiç dinmediğini söyleyen 25 yaşındaki Amanullah Mübariz, 'Hindistan'da bir üniversiteye başvurdum ama İngilizce testinden kaldım. O yüzden buraya kayıt oldum' diye konuştu.

Taliban'ın istihbarat ajansında çalıştığını belirten Muhammed Sabir ise özel Davat Üniversitesi'nde okuduğunu belirtti.

Sabir, örgüte katılmak için eğitimine ara verdiğini ve Vardak Vilayeti'ndeki çatışmalarda yer aldığını söyleyerek, 'Zaferin ardından bu yıl eğitimime devam etmeye başladım' dedi.

'Kız çocuklarının da eğitim hakkı olduğunu düşünüyorum'

'Kız çocuklarının da eğitim hakkı olduğunu düşünüyorum'

Öte yandan Taliban, kız çocuklarının okula gönderilmesi gibi konularda kendi içinde ihtilaf yaşıyor.

Geçen yıl ABD ordusunun ülkeden çekilmesiyle 15 Ağustos'ta önce başkent Kabil'in daha sonra da tüm ülkenin yönetimini ele geçiren Taliban, kadınların çalışmasına ve kız çocuklarının okumasına yönelik kısıtlamalar getirmişti.

Şu anda üniversite ve 6'ncı sınıfa kadar okuyan kadın ve kız çocuklarının eğitim almasına izin verilirken, ortaokul ve lise düzeyindekilerin okula gitmesi yasak.

Bu kısıtlamanın martta kaldırılmasına karar verilmiş fakat okulların açılmasına saatler kala uygulama iptal edilmişti. Bu da Taliban'ın yönetim kadrosunda fikir ayrılıkları oluştuğuna dair bir sinyal vermişti.

Mübariz, söz konusu kısıtlamalara dair 'Genç bir adam, bir öğrenci ve yurttaş olarak ben, onların da eğitim hakkı olduğunu düşünüyorum' derken, Celali de 'Bu ülkenin bize olduğu kadar onlara da ihtiyacı var' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
14
4
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sonütücü99

kasla göz arasinda bizi gececek pezevenkler

Pasif Kullanıcı

Olmaz diye bir şey yok🤣🤣🤣

Pasif Kullanıcı

Nolduuu olmuyor değil mi.öyle hep cihat kafası? Valla ülkeyi yöneticez diye atıp tuttunuz,haydi bakalım sulu beyinliler..

Bozkurt

"Dünya değişiyor. Teknoloji ve kalkınma lazım" Bunu tek başına mı düşünmüş bu?

Mr Logical

Amerikanın oyunudur o da...