Görüş Bildir
Haberler
Tahran'dan 'Şah Fırat'a Tepki

Tahran'dan 'Şah Fırat'a Tepki

FreiGeist
23.02.2015 - 12:46
İçeriğin Devamı Aşağıda

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emir Abdullahiyan, Süleyman Şah Türbesi'nin tahliyesine yönelik operasyonun ‘meşru’ olmadığını ve bölgedeki durumu daha da karmaşık hale getireceğini açıkladı.

Abdulahiyan, Fars Haber Ajansı'na konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bir komşu ülkenin Suriye topraklarındaki askeri operasyonu hiçbir şekilde meşru olamaz” dedi.

Abdullahiyan, “Komşularının Suriye’ye askeri müdahalede bulunması bölgede durumu daha da karmaşık hale getirir. Ortadoğu’da güvensizliğin artmasından da başka bir sonuç getirmez” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ın bölgede sorunların çözümü için ortak bir siyasi yaklaşım sergilemesi gerektiğini de vurguladı.

Abdullahiyan “Silahlı grupları kiralamak kısırdöngüyü tetikler, bu durum terörizmi tırmandırır ve bölge ülkelerini daha güvensiz hale getirir” dedi.

Suriye’de Beşşar Esed rejiminin en büyük destekçisi olan İran, sahada rejimin yanında aktif bir şekilde savaşıyor.

İran Devrim Muhafızlarının Suriye topraklarındaki varlığını inkâr etmeyen Tahran, Şii milisleri ve Hizbullah’a da sahada destek veriyor.

İç savaş beşinci yılına girmeye hazırlanırken Suriye rejimi şu ana kadar İran’ın askeri desteği sayesinde ayakta kalmayı başarabildi.

'Şah Fırat' operasyonu

Türkiye'nin sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan ve Suriye sınırları içerisinde yer alan Süleyman Şah Türbesi'ndeki emanetlerin alınması ve askerlerin getirilmesi için Cumartesi akşamı eş zamanlı iki operasyon yapıldı. Saat 21:00'de başlayan bu operasyonlar, Pazar günü saat 06:00 sıralarında sona erdi.

Türbenin sınıra daha yakın bölgedeki Suriye Eşmesi bölgesine taşınması bekleniyor.

Başbakanlık'tan türbenin yeni yerine taşınmasıyla ilgili hukuki durumla ilgili de şu açıklama yapıldı:

'1921 Ankara Antlaşması, 1956 Halep Protokolü, 2003 mutabakatı ve 2012 tarihli nota çerçevesinde türbenin bulunduğu 10 dönümlük arazi ve müştemilatı Türk toprağı olma niteliğini haizdir.

Bu çerçevenin sağladığı hukuki meşruiyet etrafında, türbenin konulacağı yeni geçici alan yine sınırlarımızın dışında, Suriye tarafında bulunmaktadır. Türbenin bulunacağı alan, hudutlarımızın dışında bulunmakla beraber, Türk toprağıdır.

Suriye’deki durum normalleşirse, bu tedbir ihtiyacı ortadan kalkacak ve yeni duruma göre şartlar şekillenecektir.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/tah...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0