Görüş Bildir
Haberler
Sultan Abdülhamid Kaç Yıl Yaşadı? Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Sultan Abdülhamid Kaç Yıl Yaşadı? Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Elif Ateş
20.01.2022 - 11:13

Osmanlı İmparatorluğu kurulduğu ilk dönemden beri Osmanlı hanedanlığı tarafından yönetilmiştir. Bu hanedan tarihte Osmanoğulları, Hanedan-ı Ali Osman gibi isimlerle de bilinir. Hanedan ismini Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Gazi Bey'den almıştır. Osmanlı hanedanı içerisinde yöneticilik yapanlara ise padişahlık unvanı verilmekteydi. Bu padişahlardan biri de Sultan Abdülhamid'dir. II. Abdülhamid olarak bilinen bu hükümdar, adını tarihe yazdırmayı başarmıştır. Peki, Sultan Abdülhamid kaç yıl yaşadı? Kaç yıl hüküm sürdü? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı Devleti'nin 34. padişahı ve 113. İslam halifesi olan II. Abdülhamid, devletin çöküş döneminde önemli rollerde bulunmuştur. Bazı çevreler tarafından Kızıl Sultan olarak da bilinir. Saltanatını ilan ettikten sonra, imparatorluk dağılma sürecine girmiştir. Padişahlık döneminde Osmanlı, birçok toprağını kaybetmiş ve küçülmeye başlamıştır. Aynı zamanda Osmanlı'nın ilk anayasası olan Kanun-ı Esasi'yi ilan ederek demokrasi yolunda ilk adımı atan padişah olmuştur. Sultan Abdülhamid'in yaşamı ve hükümdarlık dönemi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Sultan Abdülhamid Kaç Yıl Yaşadı? Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Sultan Abdülhamid Kaç Yıl Yaşadı? Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

II. Abdülhamid, 1842 yılında İstanbul'da doğdu. Sultan Abdülmecid ile Tirimüjgan Kadın Efendi'nin oğludur. Annesini 10 yaşındayken kaybeden II. Abdülhamid, Piriüstü Kadın Efendi tarafından bakılmıştır. Babası öldükten sonra da tahta amcası olan Abdülaziz geçmiştir. Amcası hem II. Abdülhamid ile hem de diğer kardeşlerinin eğitimi ile oldukça fazla ilgilenmiştir.

Şehzadelik döneminde Farsça, Arapça gibi çeşitli dil eğitimleri aldı. Yabancı müzisyenlerden musiki dersleri de aldı. Şehzadelik zamanında siyaset ile fazla ilgilenmemesinin nedeni ise ağabeyi V. Murat'ın veliaht olarak görülmesinden kaynaklanır. Bu nedenle saray tarafından hiçbir zaman padişah olarak görülmemiştir. Birçok yapıda bulunan yüksek kaliteli mobilyaların zanaatkarlığını yapmıştır. Diğer şehzadelere nazaran II. Abdülhamid, pek çok kez yurt dışına çıkmıştır. Amcası ile Avrupa gezilerine çıkan tek şehzade olarak bilinir.

Amcası Abdülaziz tahttan indirilip öldürülmüştür. Tahta ise ağabeyi V. Murat çıksa da psikolojik rahatsızlıklardan dolayı o da tahttan indirilmiştir. Geriye ise II. Abdülhamid kaldığı için tahta o geçmiştir. Padişahlığı döneminde pek çok projelere imza atmıştır. Ancak 1909  yılında tahtan indirilerek Beylerbeyi Sarayı'na kapatılmıştır. 1918 yılında ise kalp yetmezliğinden dolayı hayatını kaybetmiştir. Sultan Abdülhamid, 42 yıllık hayatında, 33 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde hüküm sürmüştür.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın