Görüş Bildir
Haberler
Yavuz Sultan Selim Kaç Yıl Yaşadı? Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Yavuz Sultan Selim Kaç Yıl Yaşadı? Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Elif Ateş
20.01.2022 - 11:52

Tarihte önemli devletlerden biri olan Osmanlı Devleti, 1299 yılında Bilecik'te kurulmuştur. İlk başlarda bir beylik iken zamanla genişleyerek birçok yeri fetheden bir imparatorluk haline gelmiştir. Kafkasya, Avrupa, Asya ve Anadolu'nun pek çok bölgesine hükmetmiş bir devlettir. Osmanlı Devleti'nin bu kadar büyümesinin en önemli nedenlerinden biri yöneticilerin askeri ve siyasi başarılarıdır. Peki, Yavuz Sultan Selim kaç yıl yaşadı? Kaç yıl hüküm sürdü? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9.padişahı ve 88. İslam halifesidir. Osmanlı'da ki her hükümdar gibi Yavuz Sultan Selim'de adından söz ettirmeyi başarmıştır. Hükümdarlığı ile birlikte devletin sınırlarını 3 katına çıkarmıştır. Aynı zamanda Anadolu'da ki boyları tek bir çatı altına toplayarak birlik sağlamıştır. Tahta çıktıktan birkaç yıl sonra, halifeliği Mısır Memlükleri'nden alıp Osmanlı hanedanlığına geçirmiştir. Böylelikle İslam dünyasının tek lideri olmuştur. Yavuz Sultan Selim'in yaşamı ve hükümdarlığı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yavuz Sultan Selim Kaç Yıl Yaşadı? Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Yavuz Sultan Selim Kaç Yıl Yaşadı? Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Tarihte I. Selim olarak da bilinen Yavuz Sultan Selim, 1469 yılında Amasya'da doğdu. Babası II.  Bayezid, annesi ise Gülbahar Hatun'dur. Küçük yaşta sancaklara gönderme geleneğinden dolayı Trabzon'a vali olarak atandı. Abisi Abdullah'tan sonra Trabzon'da sancakbeyi olan ikinci şehzade Yavuz Sultan Selim'dir. Aynı zamanda bu vilayette son şehzade olarak 29 yıl boyunca görev yaptı.

Sancakbeyliği sırasında sadece siyaset ile değil, ilmi alanlar ile de ilgilendi. Dönemin ünlü alimlerinden olan Mevlana Abdülhalim Efendi'den ders aldı. Şehzadelik döneminde, Türkmenlerin Safevi Devleti'ne yakınlaşmalarını fark etmiştir. Bunun içinde Gürcüler üzerine sefer düzenlemiş, birçok yeri fethetmiştir. Aynı zamanda yeniçeriler tarafından da oldukça desteklenmiştir. Fakat Osmanlı yöneticileri, şehzade Ahmet'i padişah yapmaya çalışıyordu. II. Bayezid'in hastalığından ötürü padişahlığı terk edeceği haberi de yayılmaktaydı. Bu nedenle diğer şehzadeler ve I. Selim birbirini öldürmek için hazırlık yapmaya başladı. 

I. Selim'in Rumeli'ye geçmesi üzerine saraydan asker gönderildi. Her ne kadar babasına saygısızlık yapmayacağını söylese de babası saldırı düzenlemeye karar verdi. Ancak Çukurçayır'da oğlu ile karşılaşan II. Bayezid, duygulanıp geri çekilme kararı aldı. İkisi arasında her ne kadar antlaşma yapılsa da devletin ileri gelenlerinin desteği ile şehzade Ahmet tahta çıktı. I. Selim, babasının antlaşmaya uymaması sebebi ile 40 bin kişilik ordu ile şehzade Ahmet'e saldırdı. Bu savaşta yenilen I. Selim, yeniçerilerin desteğini alarak Osmanlı padişahı oldu. Yavuz Sultan Selim 51 yıllık hayatında, 8 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde hüküm sürdü.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
6
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın