Görüş Bildir
Haberler
Yavuz Sultan Selim'in Soyağacı...Yavuz Sultan Selim'in Annesi ve Babası Kimdir?

Yavuz Sultan Selim'in Soyağacı...Yavuz Sultan Selim'in Annesi ve Babası Kimdir?

Elif Ateş
10.01.2022 - 11:30

Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı olan Yavuz Sultan Selim, aynı zamanda 88. İslam halifesidir. Tarihi kaynaklarda I. Selim olarak da geçen Yavuz Sultan Selim, Osmanlı'nın önemli padişahlarındandır. Özellikle Mısır seferi ile birlikte halifeliği Abbasilerden almış ve Osmanlı Hanedanına geçirmiştir. I. Selim padişahlığı boyunca Osmanlı topraklarını 2.5 kat büyütmüştür. Devletin sınırlarını Asya, Avrupa ve Afrika'ya kadar genişletmiştir. Peki, Yavuz Sultan Selim'in annesi ve babası kimdir? İşte Yavuz Sultan Selim'in soyağacı....

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yavuz Sultan Selim, 1470 yılında babası sancakbeyi iken Amasya'da dünyaya gelmiştir. Babası padişah olunca I. Selim'de Trabzon sancakbeyi olmuştur. Burada 29 yıl boyunca sancakbeyliği görevinde bulunmuştur. Vali olduğu zamanlarda sadece devlet işlerinde değil, ilmi alanlarda da kendini geliştirmiştir. Daha şehzadelik döneminde, Türkmenleri Osmanlı'ya bağlamak için babasından izin almadan Gürcülere sefer düzenlemiştir. Bu sefer ile birçok yeri fethetmiş ve devletin topraklarına katmıştır. Tahta çıkışı ise oldukça olaylı olmuştur. Babası ile bir süre taht mücadelesine girmiştir. Yavuz Sultan Selim'in annesi ve babası hakkında merak edilenleri sizler için derledik....

Yavuz Sultan Selim'in Soyağacı... Yavuz Sultan Selim'in Annesi ve Babası Kimdir?

Yavuz Sultan Selim'in Soyağacı... Yavuz Sultan Selim'in Annesi ve Babası Kimdir?

Yavuz Sultan Selim'in babası II. Bayezid'dır. Osmanlı İmparatorluğu'nun 8. padişahı ve Fatih Sultan Mehmet'in oğludur. II. Bayezid'in doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak o dönemde Yunanistan'a bağlı Edirne'nin bir ilçesi olan Dimetoka'da dünyaya gelmiştir. İstanbul'un fethedilmesinden sonra, 7 yaşında Amasya valisi olarak görev yapmıştır. Burada siyasi, askeri, ilmi alanda birçok eğitim almıştır. 27 yıl boyunca sancakbeyi olarak görev yaptıktan sonra, Fatih Sultan Mehmet'in ölmesi ile birlikte tahta çıkmıştır. II. Bayezid'in saltanat dönemi, kardeşi Cem Sultan ile yaptığı mücadeleler ile geçmiştir.

II. Selim'in annesi ise II. Gülbahar Hatun'dur. Bazı kaynaklarda adının Gülbahar Ayşe olduğu geçmektedir. Babasının ise Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey olduğu geçer. Bazı belgelerde baba adı Abdüssamed olarak geçtiği için Gülbahar Hatun'un cariye kökenli olduğu tahmin edilmektedir. Trabzon'da Rum bir papazın kızı olduğu da başka söylentiler arasındadır.

Gülbahar Hatun,1469 yılında II. Bayezid ile Amasya'da evlenmiştir. Oğlu Yavuz Sultan Selim, Trabzon'a vali olarak atanınca onun yanına gitmiştir. Ancak II. Selim tahta çıkmadan önce, Gülbahar Hatun 1510 yılında vefat etmiştir. Bundan dolayı da hiçbir zaman valide hatun olamamıştır. Annesi vefat edince Yavuz Sultan Selim, Hatuniyye Camii ve Hatuniyye Külliyesi'ni yaptırmıştır. Hatta bu caminin Trabzon'da ki ilk İslami eser olduğu düşünülmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın