Görüş Bildir
Haberler
Viyana İlk Defa Hangi Padişah Tarafından Kuşatıldı?

Viyana İlk Defa Hangi Padişah Tarafından Kuşatıldı?

Elif Ateş
06.01.2022 - 11:35

Osmanlı Devleti, tarih boyunca pek çok yeri fethetmiştir. İlk kurulduğu dönemden itibaren, zamanla genişleyerek daha sistemli ve teşkilatlı bir devlet haline gelmiştir. Özellikle Anadolu'da ki birbirinden ayrı halde bulunan siyasi birlikleri tek bir çatı altında toplamıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselme devri olarak adlandırılan dönemde 30'dan fazla sefer düzenlemiş, Avrupa'nın birçok bölgesi kuşatma altına alınmıştır. Bu kuşatmaların bazıları başarısızlıkla, bazıları ise başarıyla sonuçlanmıştır. Bunlardan biri de Osmanlı Devleti için oldukça önemli bir adım olan Viyana kuşatmasıdır. Osmanlı'da Viyana iki kez kuşatılmıştır. Peki, Viyana ilk hangi padişah tarafından kuşatıldı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avusturya'da bulunan Viyana kenti, 16.yy dönemlerinde Batı Avrupa'ya açılan bir kapı olmasından dolayı oldukça önemli bir yerdi. Bu nedenle birçok imparatorluk gibi Osmanlı İmparatorluğu tarafından da birkaç kez kuşatma altına alınmıştır. Viyana, Doğu Akdeniz ve Almanya ticaret yollarının üzerinde bulunmaktaydı. Bu bölge aynı zamanda Tuna nehri ve çevresindeki yerleri de kontrol altında tutmak için önemli noktalardan biriydi. İlk Viyana kuşatması Almanya ve Macaristan arasındaki savaştan kaynaklı gerçekleşmiştir. Osmanlı da bu savaşa girerek Viyana'yı kuşatmıştır. Viyana'yı kuşatan ilk Osmanlı padişahı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Viyana İlk Defa Hangi Padişah Tarafından Kuşatıldı?

Viyana İlk Defa Hangi Padişah Tarafından Kuşatıldı?

İlk Viyana kuşatması 1529 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun 10. padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından gerçekleştirildi.

Kanuni Sultan Süleyman, 22 Eylül 1529 tarihinde Avusturya sınırını geçerek Viyana'ya ilerledi. Bâli Bey'in kardeşi, Semendire Sancakbeyi Sultanzade Mehmed Bey, Alman ordularını Avusturya sınırına yakın bir yerde yok etti. Alman ordularının komutanı ve bazı generaller esir alınarak padişaha gönderildi. Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana'ya doğru yürümesi tüm Avrupa'yı telaşlandırdı. Bunun üzerine Avrupalı devletler, Avusturya Arşidüklüğü'nün başkenti olan Viyana'ya yardımlar yapmaya başladı. Avusturya Arşidük'ü Ferdinand ise şehirden kaçtı ve yerine ise tecrübeli bir asker geçti. 

Kanuni Sultan Süleyman kaleyi 17 gün boyunca kuşatma altına aldı. Zorlu hava koşulları ve mühimmat eksikliğinin giderilmemesi, Osmanlı ordusu için oldukça kötü oldu. Aynı zamanda Viyana'ya yakın bir yerde Alman ordusunun toplandığı duyulunca Kanuni Sultan Süleyman kuşatmayı kaldırdı. Akıncı kuvvetlerini ise çevredeki bazı ülkelere göndererek saldırılar düzenletti. Osmanlı ordusu Viyana'yı alamadan ilk önce Budin'e sonra İstanbul'a geri döndü.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın