Görüş Bildir
Haberler
Soma Faciası Davasında Yine Erteleme...

Soma Faciası Davasında Yine Erteleme...

ATKN
16.06.2015 - 10:31 Son Güncelleme: 16.06.2015 - 10:50
İçeriğin Devamı Aşağıda

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili, 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın görülmesine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Avukatları istifa edenlere avukat tutmaları için gelecek celseye kadar süre verilirken, tutukluların tutukluluklarının devamına karar verildi ve duruşma 18 Ağustos tarihine ertelendi.

Aynı avukatların aralarında menfaat çatışması bulunan birden çok sanığın savunmasını üstlenmesine yapılan itiraz üzerine bugüne ertelenen duruşmada, yeni avukat belirleme krizinin yaşanabileceği belirtilmişti. Dün verilen erteleme kararından sonra 5 avukatın dosyalardan istifa etmesi üzerine ikisi tutuklu 19 sanığın avukatsız kaldığı açıklanmıştı.

Can Gürkan’ın tahliye talebi mahkemeyi karıştırdı

Can Gürkan’ın tahliye talebi mahkemeyi karıştırdı

Hürriyet'ten Banu Şen'in aktardığı bilgiye göre Soma A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın avukatı Kadir Tekin, Gürkan’ın tahliyesini talep etti. 

Tekin'in “Kamuoyu baskısından dolayı işin kolayına kaçarak müvekkilim tutuklu. Gerekçede neden tutuklu olduğu açık olarak belirtilmeliydi. Sadece yönetim kurulu başkanı diye tutukluluğunun devamı hukukçu olarak vicdanımı sızlatıyor” sözleri salonun karışmasına neden oldu ve madenci yakınları tepki gösterdi. Hakim ara karar için duruşmaya yarım saat ara verdi.

Can Gürkan ise duruşmada madenin teknik taraflarından anlamadığını belirtti.

'Onları salın bizi tutuklayın'

Aileler ise Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’ya ‘onları salın bizi tutuklayın’ şeklinde yakındılar.

İkisi tutuklu 19 sanığı savunan beş avukat, müdafilikten istifa etti. Bunun üzerine sanıklar, avukat bulmak için süre talep etti. Cumhuriyet savcısı da süre talebi ve tutukluluğun devamı yönünde mütalaa verdi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, kararını açıklamak için duruşmaya yarım saat ara verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

18 Ağustos'a ertelendi

Aranın ardından duruşmaya devam edildi. Tutukluların tutukluluklarının devamına karar verilirken, dava, tutuklu ve tutuksuz 19 sanığa yeni avukatlar bulunması ve onların da dosyayı incelemeleri için 18 Ağustos tarihine ertelendi…

Davanın geçmişi

Davanın geçmişi

Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen yıl 13 Mayıs'taki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. 

Faciadan yaklaşık 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım'da fezlekeyi hazırlayıp ağır ceza mahkemesi bulunan en yakın yer olan Akhisar Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı ise fezlekeyi inceleyip, hazırladığı iddianameyi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne 10 Kasım'da sundu. İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Kasım'da 4 eksiklik sebebiyle savcılığa iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu defa Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 

Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri iki maddeye indirdi. Bunun üzerine geçen Aralık'ta Soma Savcılığı'na dönen dosyada eksiklerin giderilmesi için yeniden çalışma yapıldı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi. Tutuksuz 37 zanlı için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi. 13 Nisan'da ilk kez hakim karşısına çıkan 45 sanık, peş peşe yapılan 8 duruşmada, savunmalarını yaptı. 24 Nisan'da tamamlanan ilk duruşmalardan sonra mahkeme, 15 Haziran'a ertelendi ve yeniden başladı. 

Hürriyet, DHA, CHA, BirGün

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0