Şırnak’ta Yaylalarda Üretiliyor: Kahvaltı Sofralarının Vazgeçilmezi Çeyrek Altınla Yarışıyor
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde binbir emekle ve geleneksel yöntemlerle üretilen organik yayla tereyağı, yüksek fiyatıyla adeta çeyrek altınla yarışıyor. 2 bin rakımlı Gosine Yaylası’nda koyun ve keçi sütünden elde edilen doğal tereyağının kilosu, kalitesine göre 5 bin ile 10 bin lira arasında alıcı buluyor.
Beytüşşebap’a 40 kilometre uzaklıkta bulunan Boğazöğren köyü Gosine Yaylası, ilkbahar aylarından bu yana bölge halkının ekmek kapısı oldu.
Yaklaşık 5 ay boyunca elektrik ve modern imkanlardan uzak, çadırlarda yaşam süren berivanlar (süt sağan kadınlar) ve besiciler, zorlu kış şartları bastırmadan önceki son günlerini yaşıyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla, hatta henüz güneş doğmadan başlayan hummalı çalışmada kadınlar, süzdükleri sütleri keçi postlarına doldurarak saatlerce çalkalıyor.
İlkel ve geleneksel yöntemlerle kıvamına getirilen bu özel tereyağı, tamamen organik yapısıyla Şırnak kahvaltılarının baş tacı sayılıyor.
Bu yıl bölgenin bol yağış alması merayı zenginleştirirken, üretilen sütün ve yağın verimini de artırdı.
Yıllardır hayvancılıkla uğraştığını ve bu sezon ilk defa bu kadar yüksek verim aldıklarını belirten besici Hüseyin Aydemir, memnuniyetini dile getirdi.
Aydemir, 'Yıllardır hayvancılık yapıyoruz ve 5 ay boyunca bu yaylada kalıyoruz. Hava soğuduğunda köye ineceğiz. Şu an burada ürettiğimiz en pahalı tereyağının kilosu 5 bin liradan başlayıp kalitesine göre artıyor. Herkes geçimini bu yağla sağlıyor. En önemlisi de burada artık huzur ve güven var, çok huzurluyuz' ifadelerini kullandı.
Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte sonbahar ayında köylerine dönmeye hazırlanan yaylacılar, ürettikleri tonlarca organik tereyağını piyasaya sunarak zorlu sezonun karşılığını alıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!





Yorum Yazın