Görüş Bildir
Haberler
Sırat Köprüsünde Yürümekten Farksız: Tüyler Ürpertici Karakurum Ölüm Geçidi Yolu

Sırat Köprüsünde Yürümekten Farksız: Tüyler Ürpertici Karakurum Ölüm Geçidi Yolu

11.02.2022 - 07:00

Pakistan'ı Çin’e bağlayan Karakurum Ölüm Geçidi yolu, 1200 km’lik uzunluğu ve 4.693 metre yüksekliğiyle dünyanın asfaltla kaplı en yüksek kara yolu olma özelliğine sahip. Bu iki ülke arasında 1960’larda ticaret güzergâhı olarak yapılan yolun büyük bölümü sarp kayalıklardan, sıradağ yamaçlarından ve uçurumlu virajlardan oluşuyor. Bölgenin yerli halkı tarafından Mezar Yolu, dünya tarafından ise Ölüm Geçidi olarak bilinen Karakurum Karayolu’na bu ürpertici isimlerin neden verildiğine gelin birlikte bakalım.

Karakurum veya kara çakıl ya da kara kader

Karakurum veya kara çakıl ya da kara kader

Karakurum Türkçe bir kelime olmakla beraber kara çakıl anlamına geliyor. Yüksek sıradağlarla çevrili bu tehlikeli yol, irili ufaklı veya devasa diyebileceğimiz taşlardan ya da çakıllardan oluşuyor. Yolu kaplayan asfalt günümüze kadar hiçbir bakım ve onarım çalışması görmeyip kendi makûs kaderine terk edildiği için zaman içinde parçalanıp dağılmaya başlamış. Böylelikle yarı dağlık yarı taşlık bir yola bürünen kara yolu, taşıt ya da yayalar için hayati tehlike sinyalleri vermeye başlamış.

Ecele gider gibi sür kanka

Ecele gider gibi sür kanka

Karakurum Karayolu’nun yapımından günümüze kadar on binlerce insanın bu yolda yaşamını yitirdiği biliniyor. Dar yoldaki var olan çöküntüler ya da aniden meydana gelen toprak kaymaları, bu kayıpların en büyük nedeni. Tahliye olamayan su birikintileri veya buzullar kara yolunun yapısını sürekli değiştiriyor ve bu durum kazaya sebebiyet veriyor.

Yaş 90, yolun yarısı eder

Yaş 90, yolun yarısı eder

Peki, bu dağlarda hiç köy var mı diye sorarsanız, elbette var. Hatta bu köylerde yaşayanların deniz seviyesine olan yükseklik nedeniyle akciğerleri ve iç organları daha farklı geliştiği için normal insan yaşamına göre daha uzun yıllar yaşadıkları biliniyor. 90 yaşında hayatını kaybeden insanların genç yaşta öldükleri düşünülüyor!

Buzul göllerinden dev bulutların seyrine

Buzul göllerinden dev bulutların seyrine

Kutuplar dışında dünyanın en uzun buzul bölgeleri olan Siachen Buzulu (76 km), Baltoro Buzulu (63 km) ve Biafo Buzulu (63 km) da bu yol üzerinde yer alıyor. Ufka kadar uzanan buzullar doğanın tüm ihtişamını ve güzelliğini gözler önüne seriyor.

En zirveler bölgesi

En zirveler bölgesi

Karakum Sıradağları boyunca, dünyadaki 8000 metre yüksekliğini aşan 14 dağın 4 tanesi uzanıyor. Bu dağlar; K2, Gasherbrum, Broad Zirvesi ve Nanga Parbat. Bu nedenle bulutların içinden görülebilen muhteşem manzaralar ve adrenalin dolu yolculuklar için birçok dağcı ve maceraperest tarafından her yıl ziyaret ediliyor. Ayrıca dünyadaki kutup bölgeleri dışında buzulun en yoğun olduğu bölge de burası. Gelin manzarayı siz düşünün!

İpek Yolu’na bağlanmaya hazır olun.

İpek Yolu’na bağlanmaya hazır olun.

Yüzyıllar öncesine dayanan İpek Yolu’na ait birçok önemli noktanın da bu sınırda olması bölgeyi tarih meraklıları için de oldukça cezbedici hale getiriyor. Bu cazibeye siz de katılırsanız yolculuk esnasında dağ keçisi, ayı, leopar, kartal ve şahin gibi hayvanlara rastlamanız mümkün.

Korku dağları bekler, kartallar havada döner.

Korku dağları bekler, kartallar havada döner.

Karakurum Karayolu araçla ortalama 24 saat gibi bir sürede tamamlanıyor. Ancak bu durum yolun şartlarına göre değişebilir. Eğer altınızda 4x4 bir araç yoksa bu yolu aşmanız neredeyse imkânsız. Hatta bu Ölüm Geçidinin bazı bölgelerini yürüyerek ve at üstünde geçmeniz gerekebilir.

Gönüllü gidilen turistik ölüm yolu

Gönüllü gidilen turistik ölüm yolu

Karakurum Karayolu yılın ancak belli zamanlarında ulaşıma ve ziyaretçilere açılıyor. Yani mayıs ayından ocak ayına kadar. Bu aylar dışında kalan zamanda bölge, aşırı soğuk ve karlı havanın etkisi altında olduğu için geçişler yapılamıyor. Normal zamanlarda yapılacak seyahatler içinse yerli halktan bir bilenle yola çıkmak en iyisi. Zaten bu durum için bölgede rehberlik ve şoförlük, çoktan meslek olarak yaygınlaşmaya başlamış.

Gülü seven dikenine katlanır.

Gülü seven dikenine katlanır.

Karakurum Ölüm Geçidi’nden geçerken kafanıza aniden bir kaya parçası düşebilir, tek şeritli virajlarda bir yük tırıyla burun buruna gelebilirsiniz ya da altınızdaki aracın tekerliği bir anda boşa gelerek uçurumdan yuvarlanabilirsiniz. Dünyanın en tehlikeli ve güzel yollarından geçmek için elbette ölümü biraz göze almak gerekiyor. Ama bu cesaret her baba yiğidin harcı mıdır, bilinmez.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın