Görüş Bildir
Haberler
Şimdi Tam Zamanı: Ekonomi ve Finans Dünyasını Tüm Açıklığıyla Gözler Önüne Seren 21 Kült Film

Şimdi Tam Zamanı: Ekonomi ve Finans Dünyasını Tüm Açıklığıyla Gözler Önüne Seren 21 Kült Film

Meltem
24.05.2018 - 11:51

Başka bir şey  konuşmuyoruz, zaten bir şey de yapamıyoruz; bari film izleyelim! İşte ekonomiye ve finans dünyasına dair mutlaka izlemeniz gereken 21 film!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Şahane Hayat (It’s a Wonderful Life)

1. Şahane Hayat (It’s a Wonderful Life)

IMDB: 8,6

Üst üste gelen olaylar yüzünden işa adamı George Bailey intiharın eşiğine gelmiştir ve köprünün kenarında sallanmaktadır. Tam o sırada Clarence adlı ‘koruyucu melek’ belirir ve George’u intihar düşüncesinden vazgeçirmek için George’a küçük bir oyun oynamaya karar verir.

Bu oyunda George eski hayatına geri dönecektir ve George, hayatındaki insanların George’la hiç tanışmamış olsalardı ne şekilde bir hayat süreceklerini görecektir. Bu sıradışı deneyim sonucunda George iyi niyetinden dolayı ne kadar çok insana yardım ettiğini anlar ve hayatının değerinin farkına varır.

2. İç İşler (Inside Job)

2. İç İşler (Inside Job)

IMDB: 8,3

Charles Ferguson’ın 2008'deki ekonomik krize ve finansal erimeye yakın bir bakış attığı belgesel türündeki film politik tavrını da koruyan bir yapıya sahip. Terimlerle çok arası olmayan seyriciye de ekonomik krizi anlaşılır biçimde aktaran filmde Matt Damon da anlatıcı olarak yer alıyor.

3. Para Avcısı (The Wolf of Wall Street)

3. Para Avcısı (The Wolf of Wall Street)

IMDB: 8,2

Jordan Belfort 24 yaşında genç ve hırslı bir adamdır. Para kazanma arzusuyla Wall Street borsasında önce komisyoncu ve ardından Stratton Oakmont adında bir yatırımcı firmasında zengin olmak için her şeyi yapmaya hazır bir CEO olur. 90'ların en hızlı günleridir ve New York işlem salonunda her şey olabilmektedir. Önemsiz tahvillerle birçok yatırımcıyı aldatarak, Belfort kısa zamanda bir para makinasına ve aynı zamanda bir harcama makinasına dönüşür. Bir günde hesapları milyon dolarlarla doldururken o gece hepsini aynı hızda harcayabilir. Profesyonel hayatının yanı sıra uyuşturucu, fahişeler, son derece pahalı lüks fantezilerle dolu kirli bir oyunun içindedir. Bu karakterin hayatındaki her şey abartılı bir şekilde devam ederken, çöküş ise çok uzakta değildir...

4. Zeitgeist: Moving Forward

4. Zeitgeist: Moving Forward

IMDB: 8,2

Senaristliğini ve yönetmenliğini Peter Joseph'in yaptığı Zeitgeist: Moving Forward, Zeitgeist belgeselleri serisinin üçüncü ve son filmi. Belgesel, Günümüz sosyoekonomik paradigmalarının temelinde yatan para ve bankacılık sisteminin nasıl olup da tüm dünyadaki insanları yönettiğini anlatmakta. Toplumların geleneksel düşünce biçimlerinden kaynaklanan tüketime duyduğu arzunun nasıl bir yıkıma götüreceğini göstermeye çalışan bu belgesel aynı zamanda doğal kaynakların sürdürülebilir bir biçimde kullanılmasıyla farklı bir dünya yaratılabileceği fikrini izleyicilere sunmakta.

5. Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happiness)

5. Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happiness)

IMDB: 8,0

İyi bir baba olan Chris Gardner, işinde sorunlar yaşayan, maddi açıdan sarsıntıda olan ve aynı zamanda iyi bir eş olan bir adamdır. Ancak ne yazık ki eşi sıkıntılara daha fazla katlanamayacağına karar vererek onu terk eder. Christopher adındaki oğulları da babasının yanında kalır. Karısının terk edişi de yetmezmiş gibi bir de ev sahibi dışarı atar baba –oğulu. Sokaklarda kalıp, tuvaletlerde, düşkünler evinde çalışarak ayakta durmaya çalışır. Oğlunun sevgisi bu mücadeleci baba için her şeydir. Ve sevgiye eklenen bir var olma savaşı hiç şüphesiz, vakti geldiğinde en mükemmel kapıları açacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Büyük Açık (The Big Short)

6. Büyük Açık (The Big Short)

IMDB: 7,8

Sektör dışından dört kişi büyük bankaların, medyanın ve hükümetin görmekten kaçındığı şeyi, ekonominin küresel çöküşünü gördüğünde akıllarına bir fikir gelmişti: Büyük Açık. Cesur yatırımları, onları her şeyi ve herkesi sorgulamalarının gerektiği modern bankacılığın karanlık, hassas noktasına götürecek. Michael Lewis’in çok satan kitabına ve gerçek bir hikayeye dayanan, Adam Mckay’in yönettiği Büyük Açık filminde başarılı oyuncular Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling ve Brad Pitt rol alıyor. Filmin senarist koltuğunda ise Adam McKay ve Charles Randolph oturuyor.

7. Amerikalılar (Glengarry Glen Ross)

7. Amerikalılar (Glengarry Glen Ross)

IMDB: 7,8

Chicago'daki bir emlak ofisinde finansal açıdan zor zamanlar yaşanmaktadır. Ofisin başındaki Blake, yaptığı açıklamada yeni bir yarışma yapacaklarını ve bu yarışmada sadece birinci ve ikinci olanlara ödül verileceğini; geriye kalanların işe devam etmesinin mümkün olmadığını söyler. Bir gece içerisinde önemli birer satış yapması gereken bir grup çalışan zorlu bir maceraya atılır.

8. Enron: İş Dünyasının Açıkgözleri (Enron: The Smartest Guy In The Room)

8. Enron: İş Dünyasının Açıkgözleri (Enron: The Smartest Guy In The Room)

IMDB: 7,7

Amerika’da yapılan deregülasyonlar Kenneth Lay’i 1985 yılında Enron şirketini kurmaya iter. Hükümetin getirdiği enerji piyasalarındaki dalgalı rejim, Enron şirketi için yararlanılabilecek büyük bir kaynaktır. Amerika’daki tüm şirketler dalgalı rejimin olumsuz sonuçlarından dolayı farklı kaynaklar arayışına girdiğinde Enron şirketi yöneticileri muhteşem bir fikir bulmuş; enerji piyasalarındaki ham maddelere dayalı futures işlemleri yapmaya başlamıştır. Kumardan farksız olan petrol piyasalarında şirketler her zaman kar edemezken, enron şirketi türlü hilelerle her çeyrek ciddi karlar kaydeder. Buralardan ciddi karlar elde eden Enron şirketi, zamanla sonucu kestirilemeyen zararlı birçok projeye daha imza atar. Bu şirketinin ilginç hikayesini konu alan belgesel kategorisindeki film, ilginizi çekebilir.

9. Kazanma Sanatı (Moneyball)

9. Kazanma Sanatı (Moneyball)

IMDB: 7,6

'Oakland A' beysbol takımının başındaki isim olan Billy Beane (Brad Pitt) , kısıtlı bir bütçe ile resmen yoktan bir takım var ederek zengin kuluplere meydan okuyor. Fakat bunu yaparken de beysbol sporunun temel inançlarını baştan aşağıya sarsıyor. Onun yöntemleri kabul görmese, hatta delilik diye nitelendirilse de, Beane inancını ve azmini yitirmeden bildiği yönde ilerlemeye devam ediyor....

10. Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi (Capitalism: A Love Story)

10. Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi (Capitalism: A Love Story)

IMDB: 7,4

Michael Moore'un bir sinemacı kişiliği taşımasına rağmen, ABD muhalefetinin simge isimlerinden biri olduğu muhakkak. Gerek çektiği belgesel yapımlar, gerek kaleme aldığı kitaplarla ana akım ABD sinemacılarından çok farklı bir yerde kendini konumlandırıyor. İşte bu çalışması da bu defa ABD'nin en tabu meselelerinden birine parmak basıyor: Kapitalizm...Zira bu yeni belgeselinin adı: Capitalism: A Love Story! Meraklı sorulara ise şöyle cevap veriyor: Aşk, şehvet, tutku içeren bir aşk hikayesi. Her gün 14 bin kişinin işsiz kaldığı bir yasak aşk. Yani kapitalizm. 2 Ekim’de vizyona girecek olan filmin şirket politikaları altında ezilen kitlelerin trajik öykülerini anlatacağı söyleniyor. Buradan yola çıkarak bedelini sıradan insanların ödediği finansal krizin sebeplerini ve tabii sonuçlarını da sergileyecek. Moore diyor ki; kumar oynadılar, kaybettiler ve şimdi bedelini sizin ödemeniz gerekiyor. Aydınlanmacı bir tavrı olan Moore gibilerinin ABD sinema sahnesinde ender görüldükleri de göze çarpıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Büyük Başarısızlık (Too Big To Fail)

11. Büyük Başarısızlık (Too Big To Fail)

IMDB: 7,4

2008 yılında Amerika’da patlak veren ekonomik krizin sonucunda G. W. Bush’un sorunu çözmek için görevlendirdiği ekonomi bakanı Henry Paulson’un fenomen oluşunu ele alan filmin yönetmenliğini Curtis Hanson yaparken, başrolde yer alan William Hurt’e James Woods, John Heard ve Amy Carlson gibi isimler eşlik ediyor.

12. Kapıdaki Barbarlar (Barbarians At The Gate)

12. Kapıdaki Barbarlar (Barbarians At The Gate)

IMDB: 7,3

Büyük bir tütün fabrikası sahibi bir adam, bir şirketi almak ister; lakin diğer şirket sahipleri de aynı şirketi almak ister ve kargaşa başlar.

13. Oyunun Sonu (Margin Call)

13. Oyunun Sonu (Margin Call)

IMDB: 7,1

Yıllardan 2008. Yer Wall Street. Hisseleri yerle bir olmak üzere olan bir yatırım bankasındayız. Tıpkı Lehmann Brothers gibi

Bankanın üst düzey yöneticileri, çalışanları işten çıkartarak krizi erteleyen geçici çözümlerle günü kurtarırken, düzensizliğin daha fazla yürümeyeceği de gün yüzüne çıkıyor. Üst düzey yönetici kademesi şimdi ahlaki bir çıkmazın eşiğinde, zira kendilerine güvenerek yatırım yapan müşterileri durumdan haberdar etmeleri gerekiyor. Fakat bu durumun büyük oyuncuların hiç hoşuna gitmeyeceği aşikar...

14. Halk Düşmanları (Public Enemies)

14. Halk Düşmanları (Public Enemies)

IMDB: 7,0

Bryan Burrough'un Türkiye'de yayınlanmayan Public Enemies: America's Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933-43 (Halk Düşmanları: Amerika'nın En Büyük Suç Dalgası ve FBI'ın Doğuşu) adlı kitabından uyarlanan filmin Hollywood’un gerçek bir hikayeye en çok yaklaşan filmlerden birisi olarak değerlendiriliyor.

Olaylar Amerika'nın Büyük Bunalım yıllarında gerçekleşir ve dönemin en ünlü suçluları ve yeni oluşan FBI arasında yaşananlar anlatılır.

15. Kazan Dairesi (Boiler Room)

15. Kazan Dairesi (Boiler Room)

IMDB: 7,0

Başarısız bir öğrencinin bir borsa şirketindeki hızlı yükselişini anlatan ilginç bir yapım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Şirket Adamları (The Company Men)

16. Şirket Adamları (The Company Men)

IMDB: 6,8

3 adamın şirketlerinin batmasından sonra gelişen bir yıllık zaman diliminde bundan kurtulmaya çabalamalarını seyrederken; bu durumun kendilerine, ailelerine ve çevrelerine yansımalarına da şahit olacağız...

17. Şirket (The Firm)

17. Şirket (The Firm)

IMDB: 6,8

John Grisham'ın çok satan romanından uyarlanan The Firm, mütevazi bir aileden gelen ve başarılı bir avukat olan Mitch McDeere'in, çok iyi şartlarla işe başladığı şirkette yaşadığı kabusun hikayesi. Dizi kitap ve filmin on yıl sonrasını anlatıyor.

18. Banka: Kelebek Etkisi (The Bank)

18. Banka: Kelebek Etkisi (The Bank)

IMDB: 6,6

Film, bankacılık, rüşvet ve simyacılık üzerine bir hikayeye odaklanır. Matematik alanında bir deha olarak kabul edilen Jim Doyle’ın hazırladığı bir program sayesinde borsada olabilecek çöküşler önceden tespit edilebilmektedir. Centa Bank’ın üst düzey yöneticisi Simon O’Reilly biraz karmaşık bir durumdadır. Banka tarafından tepki gördüğü için kendine bir çıkış noktası bulmaya çalışır ve Doyle’dan destek alır. Bu noktada kendinden emin beklerken kendini sistemin bir kurbanı olarak bulur. Kapitalizm eleştirisi ile perdeye gelen film son derece çarpıcı bir finalle karşılıyor izleyicisini.

19. İspiyoncu! (The Informant!)

19. İspiyoncu! (The Informant!)

IMDB: 6,5

Mark Whitacre FBI'dan kendilerine muhbirlik yapması için teklif alır ve kabul eder. Görevi ise çalıştığı Archer Daniels Midland isimli şirkette kimi araştırmalar yapmaktır. Gizli kamera ve mikrofonlar kullanarak yöneticiler arasında yapılan her toplantıyı kaydeder. Bu toplantılarda kimi yolsuzluklar söz konusudur. FBI kanıtları toplayıp suçu tescillemek için uğraşırken Whitacre'in acemiliği ve tuhaf tavırları yüzünden görev başarısızlığa uğrar.

20. Büyük Kumar (Rogue Trader)

20. Büyük Kumar (Rogue Trader)

IMDB: 6,3

Nick Leeson, Bearings Bankası'nda hesap uzmanıdır. Problemleri gidermek için Jakarta'ya gönderildiğinde orada iyi izlenimler bırakır ve Singapur da ticaret birim yöneticisi olur. İlk yılında, tüccarlarının birinden kaynaklanan kayıplarını kapatmak için kumar oynar ve işler iyi gider. Ne var ki sonraki yıllar da Nick başkalarının paraları ile kumar oynamaya devam eder ve kayıplarını gizlemeye çalışır ta ki meşhur finansal çöküşe neden olana kadar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Wall Street: Para Asla Uyumaz (Wall Street: Money Never Sleep)

21. Wall Street: Para Asla Uyumaz (Wall Street: Money Never Sleep)

IMDB: 6,2

1980’lerin iş dünyasına perde arkasının sürükleyici hikayesinin anlatıldığı filmde, hırslı ve genç bir borsacı (Charlie Sheen) Wall Street efsanesi Gordon Gekko (filmdeki performansıyla Oscar Ödülü kazanan Michael Douglas) tarafından baştan çıkarılarak yasa dışı ve son derece kazançlı bir dünyaya adım atar. Ancak kısa sürede bir gecede kazanılan zenginliklerin bedelinin çok ağır olduğunu keşfedecektir...

Film açıklamaları için kaynaklar: 1, 2, 3

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
12
4
4
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?