Görüş Bildir
Haberler
Sedat Peker'in Çağrısına Yanıt Geldi: 'Devlet Görev Versin Yalan Makinası Testi Yapayım'

Sedat Peker'in Çağrısına Yanıt Geldi: 'Devlet Görev Versin Yalan Makinası Testi Yapayım'

Söylediklerinin doğru olduğunu ispatlamak amacıyla ‘yalan makinesine’ bağlanabileceğini belirten Sedat Peker’e yanıt geldi. Yalan dedektörü uzmanı İbrahim Berk, devlet ve Peker’in onay vermesi halinde bu testi yapabileceğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suç örgütü lideri Sedat Peker, yayımladığı videolarda söylediklerinin doğru olup olmadığının tespiti için yalan makinesine bağlanmak istediğini söyledi. Peker yayımladığı sekizinci videoda yalan makinesine bağlanma talebini, “Silahı buraya koyacağız. İki müfettiş ve yalan makinesi. Yalan makinelerinin yüzde 1,5 yanılma payı var. O yüzden mahkemelerde kullanılmıyor. Ben doğru söylesem yine ötse de kafama sıkacağım” ifadeleriyle dile getirdi.

'Makine yetmez, uzman da gerekli'

'Makine yetmez, uzman da gerekli'

Türkiye’de yalan makinesi denildiğinde akla gelen isimlerden biri olan yalan dedektörü uzmanı İbrahim Berk, makinenin bir medikal cihaz olarak adlandırılabileceğini söyledi. Yalan makinesinin bir MR veya röntgen cihazına benzetilebileceğini aktaran Berk, “Nasıl röntgen veya MR cihazına bakan kişi vücudunuzun verdiği tepkileri makinenin verdiği değerler üzerinden görebiliyorsa yalan makinesindeki sensörler ile insanların tepkilerine dair değerleri görebiliyoruz” dedi.

Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem‘e konuşan Berk, ancak yalan makinesinin sadece bir cihazdan ibaret olmadığını, bunun bir uzmanlığı olduğunu vurgulayarak, “Kullananın nasıl kullanacağını ve kişiyi nasıl teste hazırlayacağını bilmesi lazım. Teste tabi tutulacak kişinin de iyi hazırlanması lazım. Testte doğru soruların sorulması gerekiyor. İnsan vücudu her şeye tepki veriyor. Yalan makinesinin bir programı var. Bu program bu tepkileri rapor halinde sunuyor. O rapor uzman tarafından detaylı inceleniyor” diye konuştu.

'Gayriresmi kullanılıyor'

'Gayriresmi kullanılıyor'

Yalan makinesinin ABD ve Rusya’da adli yargı süreçlerinde kullanıldığını öne süren Berk, buna karşın mahkemelerde olmamakla birlikte Türkiye dahil çok ülkede gayri resmi olarak kullanıldığını bildiğini öne sürdü. Berk, “Türkiye’de polis ve jandarmada olmadığı bilgisine sahibim. Ancak MİT’in özellikle personel aşamasında yapılan test sürecinde yalan makinesini kullandığı biliniyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yalan makinesinin kullanımına dair hukuki zemin olmadığı için uzmanlarının yetiştirilemediğini vurgulayan Berk, kendisinin bu konuda bir okul açmak için görüşmeler yapmasına karşın ilerleme kaydedilemeyince projeyi hayata geçmediğini söyledi.

Berk, “Sedat Peker’in yalan makinesinin yüzde 1.5 yanılma payı var” iddiasıyla ilgili de şunu söyledi: “Bu oran nereden çıktı bilmiyorum. Zaman zaman benzer ifadeler ortaya atılıyor. ‘Yalan makinesi yüzde 90 oranında çalışıyor’ diyenler oluyor. Ancak yalan makinesi röntgen gibi bir cihaz. Ya doğru çalışıyordur ya çalışmıyordur. Çalışınca doğru sonuç verir. Burada asıl mesele onu kullanan kişinin uzmanlığı ve yeterliliği. Uzman işini doğru yaparsa yüzde yüz çalışır.”

'Peker'in istediği sorular olmaz'

'Peker'in istediği sorular olmaz'

Berk, Sedat Peker’in yalan makinesine bağlanmasını istemesinden beri Instagram hesabından yazan onlarca kişinin bu konuda kendisinin bir girişim başlatmasını istediğini öne sürdü. Berk, bu taleplere nasıl baktığına dair ise şöyle konuştu:

“Ortadaki iddialar çok ciddi. Aynı şekilde Peker’in muhatap aldığı kişiler de çok ciddi kişiler. Ama insanların taleplerine karşın böyle bir şeyi bireysel olarak yapmaya taraftar değilim. Ancak devlet görev verir, onaylarsa ve yine de Peker de onaylarsa testi yaparım. Ancak Sedat Peker sadece kendi seçtiği, istediği sorulara değil de kamuoyunun da seçtiği belli başlı sorulara da cevap verecekse böyle bir test yapmak isterim.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
91
56
8
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Barney

yalan makinası diye çağırın hepsini sonra verin ceyranı aq ülke kurtulsun.

Öteye Giden

Çok iyi fikir be

Heisenberg

Adamlar iddiaların araştırılması yönündeki önergeyi reddetti. Bir de yalan makinesi... Yemez. :D

Yunus Emre Can

İbrahim bey'e güveniriz de.Buna asla yanaşmayacak soylu bey var.