Görüş Bildir
Haberler
Rus Uzay Aracı Pasifik Okyanusu'na Düştü

Rus Uzay Aracı Pasifik Okyanusu'na Düştü

Batuhan
08.05.2015 - 12:48
İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Uzay İstasyonu'na malzeme ve gıda taşırken kontrolden çıkan bir Rus uzay aracı Progress, bu sabah Moskova saatiyle 05.04'te, Pasifik Okyanusu üzerinde yanarak tamamen infilak etti.

Roskomos'tan bir yetkili, Rus Milli Uzay Görüntüleme Sistemi'nden alınan bilgiler ışığında, uzay aracının atmosferin yoğun tabakalarına girmesiyle yanarak yok olduğunu belirtti. Artık ne Rus ne de Amerikan uzmanların uzay aracını artık gözlemleyebildiğini belirten Roskosmos yetkilisi, Dünya'ya yanan Progress'e ait sadece çok küçük parçaların düştüğünü kaydetti. Roskosmos'tan yapılan açıklamaya göre Rusya devletinin ilgili komisyonu, çalışmalarını tamamladıktan sonra olayla ilgili inceleme sonuçlarını 13 Mayıs'ta kamuoyuna duyuracak.

İlk verilere göre, Progress'in fırlatma işleminin başarısız olmasına roket taşıyıcısı Soyuz'da yaşanan patlama neden oldu. Progress'in Soyuz roketinden ayrılmasına saniyeler kala, rokette patlama yaşandığı belirtildi.

ZAFER GÜNÜ'NE ÖZEL HEDİYELER

Kargo uzay aracı Progress, 28 Nisan'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na yakıt, oksijen, bilimsel deneyler için malzeme ve astronotlar için gıda götürmek üzere fırlatılmıştı. Araçta 500 kg yakıt, 50 kg hava, 420 kg su, oksijen balonları ve tüketilebilir malzemeler bulunuyordu.

Roskosmos Başkan Yardımcısı Aleksander Ivanow, kargo aracının Zafer Günü vesilesiyle özel objeler götürdüğünü söyledi. 9 Mayıs, dönemin Sovyet ordusunun Nazi Almanya'sına karşı kazandığı zaferin 70'inci yıldönümü. Araçta, bu özel güne ilişkin yemek, kişisel hediyeler ve bayraklar bulunuyordu.

UUİ İÇİN KRİTİK BİR OLAY DEĞİL

Ancak Progress'in infilak etmesi, ISS ekibi için kritik önem arz etmiyor. Astronotların 19 Haziran'da gönderilmesi planlanan bir sonraki kargo uzay aracının gelişine dek yeterli stoku bulunuyor.

Uzay aracının tahribatının bilançosunun 50 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Sputniknews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0