Görüş Bildir
Haberler
Reddedilmekten Hoşlanan da Var Kendi İdrarını İçen de! İşte Gerçek Olamayacak Kadar Tuhaf 10 Bağımlılık

etiket Reddedilmekten Hoşlanan da Var Kendi İdrarını İçen de! İşte Gerçek Olamayacak Kadar Tuhaf 10 Bağımlılık

Sheida
05.04.2019 - 12:10

Çoğumuz bağımlılığın sağlığa zarar veren bir şey olduğunu düşünüyoruz, ilk aklımıza gelen bu oluyor. Ama günlük hayatınıza baktığınızda aslında sağlığa zararlı ya da değil birçok bağımlılığınız olduğunu göreceksiniz. Bazıları için kahve bir bağımlılıkken bazıları için temizlik bir bağımlılıktır. Bazıları kedi fotoğrafları atma bağımlısı ya da yavru köpek videoları bağımlısıdır. Ama bazı bağımlılıklar var ki gerçek olamayacak kadar ilginç ve bir o kadar da tehlikelidir. İşte o bağımlılıklardan bazılarını sizler için Listverse'den derledik.

Kaynak: http://listverse.com/2019/03/25/10-bi...

1. Bronzluk bağımlılığı

1. Bronzluk bağımlılığı

Solaryum gibi yapay yollarla bronzlaşma aslında basitçe insanın olduğundan farklı olmak istemesi olarak açıklanabilir. Bu kıvırcık saçlı birinin saçlarını düzleştirmesiyle aynı şeydir aslında. Ayrıca, özellikle güneşin sizi bronzlaştırmaya yetmediği durumlarda da işe yarar. 

İşlerin tuhaflaştığı yer ise kendinizi durduramadığınız zamandır. Bronzlaşmayı çok sevdiğiniz için değil de buna bağımlı olduğunuz zaman işin rengi değişir. 

Solaryum gibi yapay bronzlaşma sürecine bağımlı olan vaka sayısı oldukça fazladır. Saçlarını düzleştirmeyi bırakamayan insanlarla aynı şey olduğunu düşünüyorsanız, aslında bunun biraz ötesindedir.

Son zamanlarda yapılan birçok araştırma, bronzlaşma bağımlılığının son derece gerçek olduğunu göstermiş ve beynin eroin gibi ilaçlarla aynı bölümünü işgal ettiğini doğrulamıştır.

2. İdrar içme bağımlılığı

2. İdrar içme bağımlılığı

Kendisinin veya başkasının idararını içmenin çok sağlıklı olduğu konusunda ısrar eden insanları duymuşsunuzdur. Bu süreçte size zarar vermedikleri sürece onları ikna etmenin çok imkanı yok gibi

Bilimsel hiçbir araştırma, idrar içmek ve sağlığa yararlı olmasıyla ilgili herhangi bir ilişki kuramamıştır, yani bu insanların kendi bilecekleri bir iş. Bize de saygı duymak düşer. 

Ancak bazen idrar içmek tercih olmaktan çıkabilir. Sayıları az olsa da düzenli idrar içen bir grup insan içmedikleri zaman yoksunluk semptomları gösterdiklerini bildirmiştir. 

Mesela, 60 yaşlardaki Robert Wells, kendisini genç insanlardan idrar toplayıp içmekten alıkoyamadığını hatta bunu çoğu zaman onların bilgisi olmadan yaptığını söylemiştir. Kontrol edemediği bir dürtü olduğunu itiraf etmiştir. İdrar içme sebeplerinden birisi de idrarın onu daha uzun süre genç göstereceğine inanmasıdır.

3. Hayvan istifçiliği

3. Hayvan istifçiliği

Etrafı kedilerle çevrili, evinin her metrekaresinde kedisi olan çılgın teyzeleri kesin duymuşuzsunuzdur. Hepimiz mutlaka, sosyal eksikliklerini gidermek için etrafını bir sürü hayvanla çevreleyen birini mutlaka tanıyoruzdur. Bu aslında yalnız hissetmekten ziyade hayvanları çok sevmekle alakalı olsa bile sonu bağımlılıkla sonlanabilir. 

Bilim, hayvan istifçiliğinin gerçek bir bağımlılığın birçok belirtisini taşıdığını kabul etmiştir. Problemi reddetmek, bunu bir ihtiyaç olarak görmek ve bu davranış için bahaneler üretmek  bunlardan bazılarıdır. 

“Çılgın kedili kadın” klişesi size doğru bir davranışmış gibi gelebilir, ancak bazı durumlarda bu, çok sayıda evcil hayvanı evinde bulundurmaktan daha ciddi ve tehlikeli bir olaydır, yani bağımlılığa dönüşebilir. Çoğu zaman da yardım olmadan üstesinden gelmek neredeyse imkansızdır.

4. İnsan kanı bağımlılığı

4. İnsan kanı bağımlılığı

Vampirler, Batı folklorunun bir parçası olmuştur. Vampir hikayelerinin gerçek vakalara dayanıp dayanmadığı kesin olarak bilinmemektedir zaten mitolojinin de gerçek olaylarla çok ilgilendiği söylenemez. 

Ayrıca insanların, kan içmeye bağımlı oldukları için mi yoksa tadını beğendikleri için mi kan içtikleri bilinmiyor. Vampirlik ve kan içme hikayeleri çoğu zaman kurgusaldır. 

Ancak bilimsel olarak, kan içmek bir bağımlılık türüdür. Hatta Türk bir adamın kan içme bağımlısı olduğu biliniyor. Doktorlara göre bu durum 'nefes almak kadar hayati bir ihtiyaç' olarak tanımlanabilir ancak bu raddeye nasıl geldiğini onlar da bilmiyor. 

Bunu açıklayabilecek herhangi bi hastalığı yok ancak sebebinin kişilik bozukluğu olabileceği düşünülüyor.  Neyse ki, sadece kendi kanını içmeye bağımlıydı.

5. Kahve lavmanı

5. Kahve lavmanı

Lavman kelimesi size iğrenç geliyor olabilir ancak şiddetli kabızlık problemini gidermenin en etkili ve yaygın tıbbi yöntemlerinden biridir. 

Lavmanlar çoğunlukla işi bilen profesyonel insanlar tarafından yapılsa da evde kendi kendinize yapmanın da yolları vardır.

Gelelim kahve lavmanına...Kahve lavmanı, kahve ile yapılan ve ilk kez 1940'larda Dr. Max Gerson tarafından tanıtılan deneysel bir lavmandır ve bildiğimiz lavmanla da aynı şey kesinlikle değildir. 

Birçok doktor ve bilim insanı bunu vücut üzerindeki kötü etkilerine dikkat çekmiştir ve artık ABD'de de tıbbi bir tedavi olarak kullanılmamaktadır.

Ancak bu Floridalı bir çiftin kahve lavmanına bağımlı olmasını engellemiyor. Çift bunun aşırı mutluluk veren bir his olduğunu söylüyor ve yapmazlarsa yoksunluk semptomları gösteriyorlar. Günde ortalama dört kere kahve lavmanı yapan çift, geçmişte 10 defaya kadar yaptıklarını da itiraf ediyor.

6. Dövme bağımlılığı

6. Dövme bağımlılığı

Vücudunun her yerinde bir sürü dövme olan birçok insanla karşılaşmış olabilirsiniz. Dövmelerin toplumdaki kabulü arttırdığını göz önünde bulundurursak, çevrenizde mutlaka böyle bir insan da vardır. (Eğer kimse yoksa bu kişi sizsinizdir :D) 

Dövmeler her insana farklı şeyler ifade edebilir ve onları neden bu kadar çok sevdiğimizin psikolojik nedenlerini de belirlemek zordur. Ancak, bazı durumlarda, dövmeler size özel bir şey ifade eden bir sanat eserini vücudunuza kazıtmaktan öteye gidebilir.  

Dövme, tahmin edebileceğinizden daha fazla insanın bağımlı olduğu bir şeydir. Araştırmalara göre, Amerikalıların yaklaşık % 32'si dövmelere bağımlı olduğunu kabul etmiştir ve sonuncuyu yaptırdıktan kısa bir sonra çıkıp bir tane daha yaptırması gerektiği hissettiklerini de söylemişlerdir. Bazı bilim adamları bunu dövme yaptırmanın beraberinde getirdiği acıya olan bağımlılık olarak açıklamaktadır. Bununla birlikte, bilim hala dövmelere olan bağımlılığın altında yatan sebebi hala çözmeye çalışmaktadır.

7. Reddedilme bağımlılığı

7. Reddedilme bağımlılığı

Birinden aşıkını itiraf etme ve reddedilme çoğu insanın karşılaştığı son derece normal bir durumdur.  Neredeyse hepimiz bunu bir biçimde deneyimlemişizdir. Elbette bu tercih edilen ve istenen bir sonuç değildir ancak seviyorsanız yine de gidip konuşun bence. 

Reddedilmenin bağımlılık haline gelmeye başladığı nokta ise problemdir. Bazı insanlar kalp kırıklıklarından zevk alır ve rededdilmenin verdiği acıdan zevk almaya başlarlar. 

Bir dergide ( Journal of Neurophysiology) yayınlanan bir çalışmaya göre, reddedilme beynin bir şeylere bağımlı kalmamıza neden olan bölümünde yer alıyor. Hatta araştırmacılar bunu için bir parametre geliştirdiler ve reddedilmenin kesinlikle bir bağımlılık türü olduğuna kanaat getirdiler. 

Bu her ne kadar sıradan ve normal bir durum gibi gözükse de, reddedilen kişilerin, kendilerini reddeden kişiye karşı şiddet uygulamarının sebebini çıklamaktadır. Çoğu zaman bu bağımlılığın intihar ya da cinayet gibi sonuçları oluşabilmektedir.

8. Estetik bağımlılığı

8. Estetik bağımlılığı

Tarih boyunca aslında kazalardan kaynaklanan kalıcı şekil bozuklukları geri düzeltilemez durumdaydı. Bir zamanlar bunu yapacak tıbbi bir teknoloji yoktu. 

Plastik cerrahi ilk başlarda vücudumuzun bozuk kısımlarını düzeltmemizi sağlayan devrim niteliğindeki bir gelişme gibi gözükse de kısa zamanda daha iyi görünmeyi sağlamak için bıçak altına yatacağımız aşikârdı.

Bazı insanların kendilerini sürekli değiştirme ihtiyaçları bir süre sonra gerçek bir bağımlılığa dönüştü. Bilim insanları bunu nedenini tam olarak açıklayamasa da çevremizde estetik yaptırmaktan kendilerini alıkoyamayan birçok ünlü tanıyoruz. 

Bazı uzmanlar bunu beden dismorfik bozukluğu olarak adlandırılan bir rahatsızlıkla açıklıyor çünkü beden dismorfik bozukluğuna sahip insanlar sürekli olarak görünüşlerini değiştirme ihtiyacı duyar. Ancak her estetik bağımlısına da beden dismorfik bozukluğu var denemez.  

Herhangi bir rahatsızlığı olmayan insanların neden günde 10 estetik yaptırdıkları hala büyük bir merak konusudur.

9. Su içme bağımlılığı

9. Su içme bağımlılığı

İnsan vücudunun %70'inin su olduğunu çocukluğumuzdan beri duyuyoruz. Bu nedenle herhangi bir Instagram bloggerının su içmemiz gerektiğini söylemesine gerek yok, biz bunu zaten biliyoruz. 

Vücudumuzun olması gerektiği gibi çalışmasını sağlar, cildimize çok iyi gelir ve genellikle yeterince su tüketmeyen birinden daha iyi hissetmemize yardımcı olur. Peki size suya bağımlı hale gelmenin mümkün olduğunu söylesek...

Bazı durumlarda, gün içerisinde yeterince su içemeyen insanlar baş ağrısı ve diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi yoksunluk semptomları ile karşılaşabilir. 

Bazı su bağımlılarına bir saat bile sudan uzak durmak, vücutta kaşıntılara ve öfkeye neden olmakla birlikte hemen yapılması gereken zorunlu ihtiyaç haline bile gelebilmektedir.

10. Süt ve süt ürünleri bağımlılığı

10. Süt ve süt ürünleri bağımlılığı

Laktoz intoleransı olan insanlar bile süt ve süt ürünleri tüketmeyi çok seviyor olabilir. Bazı insanlar tereyağı ve peynir gibi süt ürünlerini asla reddedemezler.

Bazı insanlar sağlıklarına ne olursa olsun bu ürünlere inanılmaz şekilde takıntılıdır ve düzenli yemeklerin yerine genellikle bu ürünleri tüketirler.

Evet bu bir bağımlılık, kesinlikle öyle. Süt ve türevleri, beynin uyuşturucu ilaçlar ile aynı kısımlarına bağlanan moleküller içerir.

Sütün içerisinde bulunan kazein bileşiklerinden kazomorfin bulunur. Bu da yüksek derecede bağımlılık yapan ağrı kesici morfin gibidir. Hatta kimyasal bileşim ve beynimize olan etkileri yönünden benzerdiler. Beyin ayrıca peynir yerken oldukça fazla dopamin salgılar ve bağımlılık yaratan etkileri daha da şiddetlendiriyor ve bizi buna bağlı kılmaya başlar.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
228
87
35
31
27
23
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hipergrafi

#9 Ben de varmı acaba. Her zaman için etrafımdaki insanları şaşırtacak ölçüde su içerim. Dönem dönem rahatsız edici derecede artıyor. Rahat rahat oturamıyoru... Devamını Gör

Esthetician

#10 bende de var ne yazik ki laktoza karşı bagımlı olmanızın size çok büyük getirileri olur ama öncelikle genellikle bu bagımlılıga sahip olan insanlar geliş... Devamını Gör

ortalık karışık

insan reddedilmekten nasıl hoşlanır ya aklım almadı bir kere başıma geldi ilişkilere töbe ettim o günden sonra bir daha bu durumu yaşamamamk için