Görüş Bildir
Haberler
Polonya Sinemasına Bir Göz Atın! Gözden Kaçırmış Olabileceğiniz En İyi Leh Filmleri

Polonya Sinemasına Bir Göz Atın! Gözden Kaçırmış Olabileceğiniz En İyi Leh Filmleri

luna
05.02.2021 - 09:45

Polonya sinemasının en iyilerini derledik, keyifli okumalar ve izlemeler!

Not: Açıklamalar Beyazperde ve Sinemalar'dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. The Pianist - Piyanist (2002)

1. The Pianist - Piyanist (2002)

IMDb: 8.5

Piyanist, İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan gerçek bir dramı konu alır. Polonya’lı ünlü piyanist Wladyslaw Szpilman’ın anılarını anlattığı aynı isimli kitaptan sinemaya uyarlanan film, Nazi işgali altındaki Polonya’da yaşamanın imkansızlaştırıldığı bir dönemde, bir şekilde esir kampına gitmekten kurtulan ünlü piyanistin Varşova’nın kenar mahallelerindeki hayatta kalma mücadelesine odaklanır. Varoşlarda tam anlamıyla sefil bir hayat süren müzisyen, diğer halkla birlikte, kıtlığa ve aşağılanmalara maruz kalsa da kahramanca mücadele edecektir. Günü gelip oradan kaçma şansı bulduğundaysa başkentin harabelerine sığınacak, beklemediği bir anda gelen bir yardımla umudunu yeniden kazanacaktır.

2. Krótki Film o Milości - Aşk Üzerine Kısa Bir Film (1988)

2. Krótki Film o Milości - Aşk Üzerine Kısa Bir Film (1988)

IMDb: 8.2

Tomek, hayatını postanede çalışarak kazanan genç bir posta memurudur. Oldukça sıradan ve sade yansıyan hayatının derinliklerinde ise oldukça girdaplı ve takıntılı bir ruh durumu vardır. Karşı binasından komşu olduğu Magda'ya derin ve takıntılı bir aşk besleyen Tomek, kadının hayatına dair her şeyi en ince detayına kadar bilmektedir. Bir gün Magda'ya ilan-ı aşk eder ancak alacağı cevap onu oldukça üzecektir.

3. Przesluchanie (1989)

3. Przesluchanie (1989)

IMDb: 8.0

Yasaklar nedeniyle çekildikten yıllar sonra vizyona girebilen film suçunun ne olduğunu dahi bilmeyen Tonia'nın hapishanede gördüğü işkence ve kötü muameleyi bütün çıplaklığıyla anlatıyor.

4. Przypadek - Kör Talih (1987)

4. Przypadek - Kör Talih (1987)

IMDb: 7.9

Witek, Varşova'ya giden trenin arkasından koşmaktadır. Film, bu koşunun 3 farklı olasılıkla sonuçlanmasının ardından Witek'in hayatının geri kalan kısmının nasıl gelişeceği üzerine varsayımları anlatır. İlki; trene yetişir ve orada dürüst bir komünist ile tanışır. Bundan sonra Parti'nin aktif bir üyesi haline gelir. İkincisi; trene yetişmek için koşarken istasyon görevlilerinden birine çarpar ve çıkan arbede sonucunda tutuklanır. Cezasını çekmek üzere çalışmak üzere gönderildiği parkta, kendisi gibi cezalandırılmış olan karşı görüşlü biriyle tanışır. Böylece karşı tarafın bir üyesi haline gelir. Üçüncüsü; treni kaçırır ve kimse ile tartışmadan yoluna gidecek iken okuldan bir kız ile tanışır. İleride bu kız ile evlenip, okulunu bitirip, bir doktor olarak huzurlu ve apolitik bir hayat sürmeye başlar.

5. Czlowiek z marmuru - Mermer Adam (1977)

5. Czlowiek z marmuru - Mermer Adam (1977)

IMDb: 7.8

Genç Agnieszka okuldaki son senesindedir ve mezuniyet projesi olan belgesel filmi üzerinde çalışmaktadır. Filminde ele aldığı konu ise 1950'lerde yaşamış olan efsane tuğlacı Birkut'un hayatıdır. Belgesel ile açıklığa kavuşturmayı hedeflediği sorular ise Birkut'un sıradan bir işçiyken nasıl işçi sınıfının kahramanına dönüştüğü ve sonrasında başına neler geldiğidir. Genç kadın Birkut'un arkadaşları, eski karısı ve onu bir kahraman haline getiren sinemacıyla röportajlar yapar; yeni bilgiler edinir. Ancak projesinin içeriği zamanla sosyalist hükümetin ilgisini çekmeye ve birtakım tehditlerle karşılaşmaya başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Popiol i Diament - Küller ve Elmaslar (1958)

6. Popiol i Diament - Küller ve Elmaslar (1958)

IMDb: 7.8

Yıl 1945. İkinci Dünya Savaşı'nın bitimi, Polonya. Direnişçiler arasında yer alan Maciek'e zor bir görev düşer. Szczuka'yı öldürmesi gerekmektedir. Aslında daha öncekilerin yanında bu görevin de pek bir zorluğu yoktur. Fakat Szczuka onun eski bir arkadaşıdır. Maciek, bu durumda oldukça riskli bir karar alır.

7. Chce Sie Zyc - Her Şeye Rağmen (2013)

7. Chce Sie Zyc - Her Şeye Rağmen (2013)

IMDb: 7.7

Dramatik yönü ağır basan film Polonya’nın en çalkantılı tarihi ve siyasi süreçlerinin yaşandığı 1980’ler ve 90’lı yıllarda, doğuştan beyin felci ile yaşayan bir çocuğun, büyümesi ve yaşamını beyazperdeye taşıyor. Filmin yönetmenliği ve senaristliği Maciej Pieprzyca’ya ait. Fesitvalleri gezen bol ödüllü filmin oyuncu kadrosunda ise Dawid Ogrodnik, Dorota Kolak ve Arkadiusz Jakubik gibi isimler yer alıyor.

8. Sanatorium Pod Klepsydra - Kum Saati Sanatoryumu (1973)

8. Sanatorium Pod Klepsydra - Kum Saati Sanatoryumu (1973)

IMDb: 7.6

Çocukluk anılarıyla beraber savaş öncesi Polonya'daki yahudi yaşamına dair anılar ve hayallere tanık olduğumuz filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Wojciech Has'ın üstlendiği yapımın başrollerinde Jan Nowicki, Tadeusz Kondrat, Irena Orska yer alıyor.

9. Zimna Wojna - Soğuk Savaş (2018)

9. Zimna Wojna - Soğuk Savaş (2018)

IMDb: 7.6

Soğuk Savaş, birbirinden tamamen farklı farklı karakterlere sahip bir kadın ve bir erkek arasındaki tutkulu ama imkansız bir aşkın öyküsünü anlatıyor. Zula ve Wiktor birbirinden tamamen farklı karakterlere sahip olan iki aşıktır. Her ne kadar birbirleriyle anlaşamayacak tipler olsalar da kader onların yollarını ayrılmayacak şekilde birbirine bağlar. Soğuk Savaş sırasında Polonya’dan Berlin’e, Yugoslavya’dan Paris’in gece kulüplerine uzanan filmde, siyasi görüş, karakter ve kaderin cilvesiyle savrulan Zula ve Wiktor’un tutkulu aşkı ele alınıyor.

10. Noz w Wodzie - Sudaki Bıçak (1962)

10. Noz w Wodzie - Sudaki Bıçak (1962)

IMDb: 7.5

Polonyalı bir çift, Andrzej ve Krystyna, yolda karşılaştıkları genç bir otostopçuyu tekne gezisine davet eder. Suya açıldıktan sonra, Andrzej, Krystyna'yı etkilemek için yakışıklı genci aşağılamaktan kendini alamaz ve hoşnutsuz kadın, kendine aşırı güvenen adam ve yakışıklı yabancı arasında cinsel gerilimi yüksek bir güç, sınıf ve kıskançlık didişmesi başlar. Polanski'nin Polonya yapımı ilk ve tek filmi olan Sudaki Bıçak, En İyi Yabancı film dalında Oscar'a aday gösterilmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Moonlighting - Ay Işığı (1982)

11. Moonlighting - Ay Işığı (1982)

IMDb: 7.5

Polonyalı bir müteahhit olan Nowak, bir grup işçiyi, orada bulunan bir hükümet görevlisine ucuz işgücü sağlayabilmek için Londra'ya götürür. Nowak, grup içinde İngilizce konuşan tek kişidir ve bunu ekibi üzerinde bir araç olarak kullanır. Polonya'daki huzursuzluk askeri bir kontrolü ele geçirdiğinde Nowak, beklediğinden çok daha zor bir durumla karşı karşıya kalır.

12. Ida (2013)

12. Ida (2013)

IMDb: 7.4

1960'lı yılların Polonya'sında geçen hikaye, inanç ve din kavramlarını tutkuyla keşfeden ve kendini Tanrı'ya adayarak rahibe olmaya karar veren Anna'nın hikayesini ele alıyor. Genç kadın, yıllardır hazırlığını yaptığı rahibelik yemini etmeye çok az bir süre kala ailesiyle ilgili büyük bir sırra vakıf olur. Polonya'daki Nazı İstilası sırasında tüm ailesini kaybeden Anna, parçaları birleştirip yıllardır kurduğu hayalin sona erişine tanık olur. İnandığı ve savaştığı değerler bilmediği geçmişinin ortaya çıkmasıyla değişime uğradığında, Anna kendini büyük bir boşluğun tam ortasında bulur.

13. Noce i dnie (1975)

13. Noce i dnie (1975)

IMDb: 7.4

Niechcic ailesini bir kadının bakış açısından anlatan film ilk bakışta tam bir aşk hikayesidir. Aşırı koşullarda bile insanın sevme ve umutlanma yeteneğini gösteren filmde Barbara Niechcic, 1914'te savaşın parçaladığı Kaliniec'te genç aşkını, evlilik zorluklarını, kırsal kesimdeki aile hayatını ve sonunda kocasının ölümünü hatırlıyor.

14. İluminacja (1973)

14. İluminacja (1973)

IMDb: 7.2

Psikolojik bir film olan 'Aydınlanma' dünya ve dünyaya hükmeden şeyler konusundaki gerçeği bulmaya çalışan bir genç fizikçinin işi, aşk hayatı üzerinden yaşamının on yılını anlatıyor.

15. Possession (1981)

15. Possession (1981)

IMDb: 7.4

Henüz Berlin Duvarı kapı gibi ayakta... Federal Almanya'dayız... Mark ve Anna'nın gerilimli ilişkisi. Anna, eşini terk etmek istiyor ama bahane bulmak ne mümkün? Ama yine de ayrılmayı istiyor ve Mark'ı şaşırtıyor. Mark olayı eşelemeye başlayacaktır. Anna'nın sevgilisine ulaşan Mark, onun da karısından uzun süredir haber alamadığını ve Anna'nın garip davranışlarının nedenini bilmediğini söyler. Karısının peşine düşen Mark'ın olayın daha ciddi, karanlık ve doğaüstü boyutlarda olduğunu öğrenmesi pek uzun sürmeyecektir. Andrzej Zulawski’nin fantastik, korkutucu ve sürreal öğelerle anlattığı Possession, gösterildiği dönem bazı ülkelerde yasaklanmış, bazılarında ise sansüre uğramıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?