Görüş Bildir
Haberler
Öğrenince Şok Olacağınız Dünyaca Ünlü 15 Sanat Eserinin Arkasındaki Gizemli Hikayeler

Öğrenince Şok Olacağınız Dünyaca Ünlü 15 Sanat Eserinin Arkasındaki Gizemli Hikayeler

Petek Yiğit
06.05.2023 - 09:32

Sanat tarihindeki öncü isimlerin tablolarına bakınca kuşkusuz hepimizde bir büyülenme ve merak duygusu oluşuyor. 'Nasıl yaptı? Ne düşündü? Gerçekten bir insan mı yaptı bu eseri?' gibi. Biz de elimizden geldiğince sizlerin sorularına cevap bulabilmek için 10 sanat eserinin arkasındaki hikayeleri araştırdık ve sizler için derledik. Umarız beğenirsiniz, iyi okumalar! :)

Kaynak: https://twistedsifter.com/2023/04/5-f...
İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Clara Peeters- "Still Life with Cheeses, Almonds, and Pretzels(1615)"

15. Clara Peeters- "Still Life with Cheeses, Almonds, and Pretzels(1615)"

Peeters'ın uzman olduğu alan natürmort yani cansız varlıkları, özellikle yiyecekleri, resmetmede uzmanlaşmıştır ve bu eser de onun en iyi bilinen eserlerinden biridir. İlk başta basit bir sahne gibi görünebilir, ancak resmin ortasındaki sürahinin üstündeki kapağa yakından bakarsanız, Peeters'in yüzünün yansımasını resmettiğini görebilirsiniz.

14. Michaelangelo- "Frescoes on the Vault of the Sistine Chapel (1508-1512)"

14. Michaelangelo- "Frescoes on the Vault of the Sistine Chapel (1508-1512)"

Vatikan'ı ziyaret edecek ve Sistine Şapeli'nin tonozuna hayretle bakacak kadar şansınız olduysa, Michelangelo'nun orada yarattığı resimleri incelemenin ne denli keyif verici ve uzun olduğunu bilirsiniz.Peki bu eserin gizemi ne? Haydi inceleyelim:

  • Cumaean Sibyl'in arkasında, meleklerden biri başparmağını orta ve işaret parmağının arasına sokuyor. Bu hareket antik Romalılar'da müstehcen olarak görülür ve birine orta parmak göstermeye eşdeğerdir.

Michelangelo'nun insanların bu ayrıntıyı odanın zemininden göremeyeceğini bildiği, sanatçının bu hareketi eserine gizlice sokmasının nedeni de komik olduğunu düşünmüş olabileceğine dayanıyor.

13. Sandro Botticelli- İlkbahar(1470'lerin sonu 1480'lerin başı)

13. Sandro Botticelli- İlkbahar(1470'lerin sonu 1480'lerin başı)

'İlkbahar', Rönesans Floransa'sında yapılan ilk büyük ölçekli resim olarak kabul edilir ve Botticelli'nin bu eserde 500'den fazla bitkiye yer verdiği belirtilir. Bu bitkiler 200'den fazla farklı tür olarak sınıflandırılabilir ve bazı insanlar bu türlerin hepsinin 15. yüzyıl Floransa'sında bahar aylarında yetiştiğini düşünmektedir.

12. Leonardo Da Vinci- Mona Lisa(1503)

12. Leonardo Da Vinci- Mona Lisa(1503)

Tüm zamanların tartışmasız en ünlü tablosu olan Leonardo da Vinci'nin 'Mona Lisa 'sında gizli anlamları olup olmadığı konusunda akademisyenler ikiye bölünmüş durumda. Ancak İtalya'nın Kültürel Miras Ulusal Komitesi Başkanı Silvano Vinceti, tabloda şifreli mesajlar olduğuna inanıyor.

Vinceti, 'Mona Lisa 'nın yüksek çözünürlüklü görüntülerini inceledi ve kadının gözlerinde harfler ve rakamlar olduğunu, bunların arasında Vicenti ve ekibinin da Vinci'nin tablo üzerindeki hakkını iddia etme şekli olduğuna inandıkları 'LV' harfinin de bulunduğunu iddia ediyor.

11. Vincent Van Gogh- Kafe Terasta Gece(1888)

11. Vincent Van Gogh- Kafe Terasta Gece(1888)

Jared Baxter adlı bir Van Gogh uzmanına göre, arka planda ayakta duran ve 12 kişi tarafından çevrelenmiş olan merkezi figür İsa'yı, solda karanlığa doğru kayan figür ise Yahuda'yı temsil etmektedir. Ayrıca, biri İsa karakterinin başının üstünde olmak üzere, resmin her yerine gizlenmiş birkaç haç bulunmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Artemisia Gentileschi- Yudit Holofernes’i Katlederken(1610)

10. Artemisia Gentileschi- Yudit Holofernes’i Katlederken(1610)

Tarihsel olarak, kadın sanatçılar için büyük başarılara imza atmak kolay olmamıştır, ancak Barok dönemi ressamlarından Artemisia Gentileschi bunu başarmış ve bu süreçte kendisini engellemeye çalışan herkesle mücadele etmiştir. Henüz 18 yaşındayken cinsel saldırıya uğrayan Gentileschi, saldırganın serbest bırakıldığı halka açık bir duruşmada öfkeyle saldırganla yüzleşti.

Ardından gelen öfkesini eserlerine, özellikle de Eski Ahit kahramanı Judith'in sarhoş Babil generalinin kafasını koparışını tasvir eden 'Judith Holofernes'i Katlederken' tablosuna aktardı.

9. Frida Kahlo- İki Frida(1939)

9. Frida Kahlo- İki Frida(1939)

Meksikalı sanatçı Frida Kahlo son yıllarda neredeyse bir kült haline gelmiş olsa da, yaşadığı süre boyunca eşi ve sanatçı arkadaşı Diego Rivera'nın yanında hep arka planda kalmıştır. Kahlo'nun eserleri son derece kişisel bir ikonografi ile bezenmiştir ve fiziksel ve duygusal ıstıraplarla dolu bir hayata gönderme yapmaktadır.

'İki Frida', sanatçıyı Rivera'dan acı dolu ayrılığından öncesi ve sonrasında tasvir ediyor; solda kalbi çıkarılmış bir gelin olarak ve sağda Rivera ile daha mutlu zamanlarında tercih ettiği geleneksel Meksika kostümünü giymiş olarak.

8. Pablo Picasso- Avignonlu Kadınlar(1907)

8. Pablo Picasso- Avignonlu Kadınlar(1907)

Kübizmin önde gelen isimlerinden biri olan Pablo Picasso'nun, İspanyol fahişelerden oluşan bir grubu resmettiği cüretkâr grup portresi, hem meslektaşları hem de eleştirmenler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Düz, geometrik düzlemlerin bir isyanı olan Picasso, hem Afrika sanatından hem de antik İberya sanatından ilham almış ve dünyanın ve buraların toplumsal sorunlarını resmetmeye çalışmıştır. Bu resim de aslında o kadınları bu yaşama iten sisteme karşı bir eleştiri.

7. Salvador Dali- Belleğin Azmi(1931)

7. Salvador Dali- Belleğin Azmi(1931)

Sürrealist ressamların önde gelen sanatçılarından Salvador Dali, bir çöl manzarası üzerine serpiştirilmiş sönmüş saatlerden oluşan bu büyüleyici görüntüyle gerçekliği altüst ediyor ve rüya benzeri bir durumu çağrıştırıyor. Dali, sanatsal sürecinde 'paranoyak-eleştirel yöntemi' kullanmış ve kendi kendine sanrısal bir durum yaratmıştır.

6. Caravaggio- Hasta Bacchus(1593)

6. Caravaggio- Hasta Bacchus(1593)

Caravaggio'nun tuvalindeki şarap tanrısı, fermente üzümden biraz fazla içtiğini düşündüren belirgin bir yeşilimsi renk tonuna sahiptir. Muhtemelen bir otoportre olan bu alışılmadık Roma tanrısı temsili, Carravaggio'nun bilinmeyen bir hastalık nedeniyle hastaneye yatmasından kaynaklanmış olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Edgar Degas- "Dancer Making Points"(1878-80)

5. Edgar Degas- "Dancer Making Points"(1878-80)

Degas'nın 10 milyon dolar değerindeki 'Dancer Making Points' adlı tablosu, münzevi bakır varisi Huguette Clark'ın Beşinci Cadde'deki evinde kayboldu ve kısa bir süre sonra açıklanamaz bir şekilde New York David Findlay Galerisi'nde ortaya çıktı.

Mahremiyetiyle ünlü Clark tablonun kaybolduğunu fark etti ancak bunu yetkililere bildirmeyi reddetti. H&R Block'tan Herbert Bloch'un tabloyu satın aldığı ortaya çıkınca, Clark ile bir uzlaşmaya varıldı ve tablo Kansas'taki Nelson-Atkins Sanat Müzesi'ne bağışlandı.

4. René Magritte- Adamın Oğlu(1946)

4. René Magritte- Adamın Oğlu(1946)

Belçikalı ressam René Magritte'in eserleri sıklıkla kafa karıştırıcıdır ve sanatçının yüzünü dev bir elma tarafından gizlediği otoportresi olan 'Adamın Oğlu' da yine onun karmaşık sanatının bir eseridir. Elma sanatçının en sevdiği motiflerden biriydi, ancak anlamı belirsizdir.

Magritte tarafından seçilen başlık belki de daha aydınlatıcıdır ve burda İsa Mesih'e gönderme yapmaktadır. Bazı eleştirmenler bu eseri İsa'nın başkalaşımının sürrealist bir yorumu olarak nitelendirmiştir.

3. Eugéne Delacroix- Halka Yol Gösteren Özgürlük(1830)

3. Eugéne Delacroix- Halka Yol Gösteren Özgürlük(1830)

Delacroix'nın 'Halka Önderlik Eden Özgürlük' tablosu birçoğumuza Coldplay'in 2008 tarihli 'Viva la Vida' albümünün kapağından tanıdık gelse de, bu coşkulu tuval aslında 1830 Temmuz Devrimi'ni kutlamak için tasarlanmıştı. Kompozisyona hakim olan üç renkli bayrak tutan kadın figürü, Fransa Cumhuriyeti'nin kadın kişiliği Marianne'in bilinen en eski tasviri olarak kabul edilir.

2. Leonardo Da Vinci- Salvator Mundi(1500)

2. Leonardo Da Vinci- Salvator Mundi(1500)

Yine bir Da Vinci tablosuyla karşınızdayız. Yıllarca atölyesinin bir ürünü, hatta Rönesans ustasının kayıp bir eserinin kopyası olduğuna inanılan 'Salvator Mundi', akademisyenlerin resmin da Vinci'nin eseri olduğu konusunda fikir birliğine varmasının ardından Kasım 2017'de açık artırmada 450,3 milyon dolara satıldı.

Louvre Abu Dabi'ye gönderileceği düşünülen tablo, Christie's'deki müzayedenin hemen ardından kamuoyunun gözünden kayboldu. Tablonun bir Suudi prensin (muhtemelen Muhammed bin Salman Al Saud) satın aldığı, İsviçre'de bir banka kasasında kilitli tutulduğu ya da açık denizlerde lüks bir yatta sergilendiği düşünülüyor.

1. Marcus Harvey- Myra(1995)

1. Marcus Harvey- Myra(1995)

Marcus Harvey'in Britanya'nın en çok nefret edilen kadınını yani 60'ların çocuk katili Myra Hindley'i resmettiği ünlü tablosu 1997 yılında Londra Kraliyet Sanat Akademisi'ndeki Sensation sergisinde görücüye çıktığında, çok sert tartışmalarla karşılandı. Akademi'nin dört üyesi protesto amacıyla istifa etti ve resim defalarca tahrip edildi.

İlginizi çekebilecek diğer eserler;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın