Görüş Bildir
Haberler
Norveç Krallığı: Bayrağı, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Norveç Rehberi

Norveç Krallığı: Bayrağı, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Norveç Rehberi

Özge Tepe
01.04.2023 - 22:40

Norveç , İskandinav yarımadasının batı yarısını kaplayan Kuzey Avrupa ülkesidir. Ülke sakinlerinin yaklaşık yarısı uzak güneyde, başkent Oslo çevresindeki bölgede yaşıyor. Norveç'in yaklaşık üçte ikisi dağlıktır ve derin buzul fiyortları tarafından oyulmuş yaklaşık 50.000 ada, çok girintili çıkıntılı kıyı şeridinde uzanır. Avrupa kıtasının kuzey eteklerinde yer alan ve bu nedenle coğrafi bir kavşak niteliğinden kaçınan Norveç, halkları ve yaşam tarzları arasında büyük bir homojenliği korumuştur. Kapsamlı bir sosyal refah, Norveç'in 20. yüzyılda bir sanayi ülkesi olarak hızlı büyümesinde ve en yüksek yaşam standartlarından birinin yaratılmasında önemli bir faktördür.

Bu içeriğimizde Norveç nüfusu, bayrağı, tarihi ve coğrafyası hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Norveç Hakkında Genel Bilgiler

Norveç Hakkında Genel Bilgiler

Norveç, İskandinav yarımadasının batı yarısını kaplayan Kuzey Avrupa ülkesidir. Ülke sakinlerinin yaklaşık yarısı uzak güneyde, başkent Oslo çevresindeki bölgede yaşıyor. Avrupa kıtasının kuzey eteklerinde yer alan ve bu nedenle coğrafi bir kavşak niteliğinden kaçınan Norveç, halkları ve yaşam tarzları arasında büyük bir homojenliği korumuştur. Kapsamlı bir sosyal refah, Norveç'in 20. yüzyılda bir sanayi ülkesi olarak hızlı büyümesinde ve en yüksek yaşam standartlarından birinin yaratılmasında önemli bir faktördür.

Norveç'in sade doğal güzelliği dünyanın her yerinden ziyaretçi çekmiştir. Ülke ayrıca aralarında besteci Edvard Grieg, ressam Edvard Munch, romancılar Knut Hamsun ve Sigrid Undset ve oyun yazarı Henrik Ibsen'in de bulunduğu birçok önemli sanatçı yetiştirmiştir.

Norveç hakkında birkaç önemli bilgi:

  • Başkenti: Oslo

  • Resmi Diller: Norveççe, Kvence, Çingenece

  • Hükûmet Şekli: Üniter, parlamenter, anayasal monarşi

  • Yüzölçümü: 385.207 km2

  • Nüfusu: 5.488.984 (2023 Tahmini)

  • Para Birimi: Norveç Kronu

  • Telefon Kodu: 47

Norveç'in Tarihi

Norveç'in Tarihi

8.-11. yüzyıl arasında Norveç'te Vikingler olarak bilinen bir kavim hüküm sürmüştür. Bu, sadece Norveç için değil, tüm İskandinav Bölgesi için en ünlü dönemdi, Vikingler İskandinav imparatorluğunu denizaşırı ülkelere genişletti. Vikingler aynı anda ticaretlerini genişletirken bir dizi küçük köy ve kasabayı darmadağın ettiler. Ancak, gerekli tüm stratejilere ve donanıma sahip, güçlü ve son derece yetenekli savaşçılardı.

Çok sayıda Viking şefi, özellikle İngiltere ve Normandiya'da, Hıristiyan hükümdarlar ve kilise ile ilişkiler kurdu. 11. ve 12. yüzyılın erken dönemlerinde, Viking çağının tüm kraliyet oğulları, birden fazla kralın bir arada var olması ve kendi tümenlerini hiçbir çatışma olmadan müştereken yönetmesiyle, tahtta eşit haklara sahipti. Ancak nihayetinde, kilisenin artan gücü ve müdahalesi, bir asırlık iç savaşa katkıda bulundu.

1397 yılında İsveç, Norveç, Danimarka ve sömürgeleri Kalmar Birliği'ni oluşturdular. Daha sonra 17. yüzyılda Danimarka ve İsveç toprak savaşlarına girdiler ve Norveç'in ekonomisi, kereste ticareti nedeniyle büyümeye başladı. Norveç için bağımsız bir hareketin hız kazanması ve ulusal meclisin monarşiyi kaldırıp bir anayasa getirmeyi seçmesinin ardından Norveç, 17 Mayıs 1814'te bağımsız bir ulus oldu. Güç, Kral ve bir parlamento arasında bölündü. Ancak Norveç, anayasasından sadece haftalar sonra tekrar İsveç tarafından işgal edildi ve Norveç ekonomik sorunları nedeniyle boyun eğmek zorunda kaldı.

1905'te İsveç, Norveç'in bağımsızlığını tanıdı. Norveç, 1. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla tarafsız kalmasına rağmen, etkiler halka ulaştı ve savaş,  ekonomik istikrarsızlığa neden oldu. Bunu takiben 2. Dünya Savaşı'nda Norveç, tüm savaş boyunca Nazi birlikleri tarafından işgal edildi ve işgal sırasında ve sonrasında ağır acılar çekti.

Savaştan kısa bir süre sonra Norveç, kolektif İskandinav işbirliğinin oluşturulmasına aktif olarak katıldı. İskandinav Havayolu Sistemi ve İskandinav Konseyi'nin oluşturulmasına yardımcı oldular. Norveç de NATA'nın kurucu üyeleri arasında yer alıyor. Ülkenin çalışmasına yardımcı olmak için yeni hidroelektrik su tesisleri, demiryolları, çelik ve alüminyum fabrikaları kuruldu. 1952 Kış Olimpiyatları'nın ev sahipliği de rolünü iyi oynadı. Norveç şu anda Avrupa'nın en büyük alüminyum ihracatçısı durumunda.

Ülke, AB'nin bir parçası olmasa da, hala Schengen Anlaşması ve Avrupa Ekonomik Alanı'nın bir parçasıdır. 1990'da 4,2 milyon olan nüfus, 2016'da 5,2 milyona yükseldi. Ülke, bugüne kadar büyümeye ve gelişmeye devam ediyor ve modern zamanlarda ideal bir ülke olmaya devam ediyor.

Coğrafi Açıdan Norveç

Coğrafi Açıdan Norveç

Kuzeyde Barents Denizi, batıda Norveç Denizi ve Kuzey Denizi ve güneyde Skager Boğazı, doğuda İsveç, Finlandiya ve Rusya Norveç'in sınırlarını oluşturur. Norveç'teki buzullaşma, yüzeyi büyük ölçüde aşındırmıştır. 

Norveç'te yaklaşık 11900 kilometrekareyi kaplayan Avrupa'nın en büyük dağ platosu, Norveç'in en kuzeyindeki ve en büyük bölgesi olan Finnmark'ın çoğunu kaplar.

Norveç'te İklim

Norveç'te İklim

Alaska ile neredeyse aynı enlem derecelerine sahip olmasına rağmen Norveç daha sıcak iklimini Norveç Akıntısına borçludur. Bu akıntı genellikle Arctic Finnmark bölgesinde bile fiyortların donmasını engeller.

Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyindeki Lofoten Adaları'nda Ocak ayı ortalaması, bu enlem için dünya ortalamasının 24 derece üzerindedir ve dünyanın en büyük termal anomalilerinden biridir.

Norveç, doğrudan sık sık fırtınalar ve hava değişiklikleri getiren Kuzey Atlantik siklonlarının yolu üzerinde yer alır. Batı Norveç , nispeten serin yazlar, ılıman kışlar ve yaklaşık 2250 mm yıllık ortalama yağış ile bir deniz iklimine sahiptir. Dağlarla korunan Doğu Norveç, ılık yazlar, soğuk kışlar ve 760 mm daha az yıllık ortalama yağış ile bir iç iklime sahiptir.

Norveç'in Ekonomisi

Norveç'in Ekonomisi

Norveç ekonomisi büyük ölçüde önemli petrol endüstrisinin servetine bağlıdır. Kurduğu fonlar ile birlikte Norveç negatif ödemeler dengesini tersine çevirdi ve 1980'lerde yavaşlayan gayri safi milli hasılasındaki (GSMH) büyüme hızlandı. 1990'ların sonunda Norveç'in kişi başına düşen GSMH'si İskandinavya'nın en yüksek ve dünyanın en yüksekleri arasındaydı.

Norveç, 2008'de başlayan uluslararası mali ve ekonomik kriz sırasında diğer birçok sanayileşmiş ülkeden çok daha iyi durumdaydı. Bununla birlikte, petrolle ilgili olmayan Norveç ürünlerine yönelik dış talep bu dönemde zayıfladı. Norveç'in emtia ithalatının yaklaşık dörtte biri gıda ve tüketim mallarıdır. Geri kalanı ise hammaddeler, yakıtlar ve sermaye mallarından oluşur. Yeniden yatırım oranı, birkaç yıldır Norveç'te yüksek olmuştur.

Bununla birlikte, yaşam standardı yüksek olan çoğu ülkede olduğu gibi, ticaret ve hizmet mesleklerinde hızlı bir büyüme kaydedilmiştir. Devlet ayrıca hidroelektrik santralleri ve elektrik santrallerinde büyük mülkiyet hisselerine sahiptir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Norveç'te Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Norveç'te Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Norveç çoğu yönden çok modern olmasına rağmen, geleneklerinin çoğunu korumuştur. Trollerin önemli bir rol oynadığı hikaye anlatımı ve folklor hala yaygındır. Bayram günlerinde halk kıyafetleri giyilir ve halk şarkıları söylenir. Açık hava etkinlikleri çoğu Norveçlinin yaşamının merkezinde yer aldığından, ülkenin doğal manzarası, yani Arktik ortamı ve geniş kıyıları, Norveç'in geleneklerini ve tarihini şekillendirmiştir. 

Mutfak

Özellikle ülkenin mutfağı çevresini yansıtır. Lak (somon) ve torsk (morina) gibi balık yemekleri popülerdir. Soslu suya batırılmış morina balığı olan Lutefisk, Noel tatillerinde yaygındır. Rømmegrøt (ekşi kremalı yulaf lapası), pinnekjøtt (kurutulmuş koyun kaburga), reker (haşlanmış karides), etli kekler, lefse (griddlecakes), geitost (inek veya keçi sütünden yapılan tatlı, yarı sert bir peynir) ve ren geyiği , geyik , geyik ve diğer yaban hayatı da popüler geleneksel lezzetlerdir. Fermente edilmiş tahıl veya patatesten yapılan aquavit ( akevitt olarak da yazılır) adı verilen güçlü likör de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Norveç Dilleri

Norveç dili, Cermen dil grubunun Kuzey Cermen koluna aittir. Modern Norveççe'nin birçok lehçesi vardır ancak İsveç ve Danimarka dillerinin yanı sıra hepsi de bu üç İskandinav ülkesinde anlaşılır. 

Neredeyse tüm eğitimli Norveçliler ikinci dil olarak İngilizce konuşur. Gerçekten de, kullanımı o kadar yaygın ki, bazı yorumcular İngilizcenin ticaret ve endüstride Norveççenin yerini alabileceği endişesini dile getirdiler.

Din

Norveçlilerin beşte dördünden fazlası, hükümet tarafından bağışlanan Norveç Kilisesi olan Evanjelik Lüteriyen ulusal kilisesine mensuptur. Bu kuruluşun dışındaki en büyük gruplar Pentekostallar, Roma Katolikleri, Lüteriyen Hür Kilise üyeleri, Yehova'nın Şahitleri , Metodistler ve Baptistlerdir. Asya göçünün bir sonucu olarak, küçük Müslüman ve Budist grupları da var.

Norveç'in Nüfusu

Norveç'in Nüfusu

21. yüzyılın ilk on yıllarında, Afrika ve Orta Doğu'dan artan sayıda göçmen Norveç'in büyük ölçüde homojen nüfusunu etnik açıdan daha çeşitli bir nüfusa dönüştürmeye başladı. Norveç'teki etnik gruplar ve yoğunlukları şu şekilde:

  • %86 Norveçliler

  • %1,3 Samiler

  • %12 diğerleri

Doğu Norveç, Norveç nüfusunun yarısından fazlasını barındırıyor ve bunların çoğu ulusal başkent Oslo'nun büyükşehir bölgesinde ve birçok sanayi şehrinde ve her iki yakadaki kentsel yığılmalarda yaşıyor.

Norveç'te Gezilecek Yerler

Norveç'te Gezilecek Yerler

Norveç, gezilip görülmesi gereken en iyi ülkelerden biri. Burada mutlaka görmeniz gereken yerlerden birkaçı şunlar:

  • Preikestolen

  • Lofoten Adaları

  • Geiranger

  • Vigeland Heykel Parkı

  • Bryggen Evleri

  • Frogner Parkı

  • Viking Gemi Müzesi

  • Akershus Kalesi

  • Norveç Fiyortları

  • Royal Sarayı

  • Norveç Halk Müzesi

  • Nidaros Katedrali

  • Fram Müzesi

  • Munch Müzesi

  • Flam Köyü

  • Nobel Barış Merkezi

  • Norwegian Petrol Müzesi

  • Urnes Stave Kilisesi

  • Lyse Fijord

  • Borgund Stave Kilisesi

  • Oslo Opera Binası

  • Rondane Ulusal Parkı

  • Oskarborg Kalesi

  • Drammen Müzesi

  • Norveç Tarih Müzesi

Norveç'e Nasıl Gidilir?

Norveç'e Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Norveç'in başkenti Oslo'ya hem aktarmalı hem de direkt uçuşlar bulunuyor. Bu uçuşlar ile Norveç'e ulaşabilirsiniz ancak gitmek için Schengen vizesine ihtiyacınız var.

Umuma mahsus pasaport sahipleri, Norveç'e gitmek için Schengen vizesine başvuruyor. Hususi pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Norveç'te seyahat edebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?