Görüş Bildir
Haberler
NASA Uzaylılara Mesaj Gönderecek

NASA Uzaylılara Mesaj Gönderecek

Batuhan
24.06.2014 - 16:31

NASA Uzaylılara Mesaj Gönderecek

NASA, 2015 yazında Plüton Sistemi'ndeki görevini tamamlaması planlanan uzay aracı New Horizons ile uzaylılara mesaj göndermeyi planlıyor. New Horizons görevi sona erdikten sonra Güneş Sistemi dışına yollanacak.

NASA tıpkı Voyager-1 gibi Güneş Sistemi dışına ikinci bir uzay aracı göndermeyi planlıyor. Plüton Sistemi'nde 2015 yazında görevini tamamlayacak olan New Horizons uzay aracına Dünya'dan gönderilecek verilerle bir mesaj yüklenecek. Tıpkı Voyager-1 ve Voyager-2 uzay araçlarının taşıdığı 'Golden Record' gibi insanlık hakkında bilgiler barındıracak olan mesaj, New Horizons'ın karşısına çıkması ümit edilen uzaylılara bilgi taşıyacak.

Voyager Golden Record mesajı için tasarım direktörlüğü yapan Jon Lomberg, gökbilimci Carl Sagan'ın da dahil olduğu bir ekiple çalışarak bir gramofon üzerine Dünya'yı temsil edecek müzikler ve görüntüler kaydetmişti. New Horizons'ın 1977'de ateşlenen Voyager araçları gibi mesaj taşıyabileceğini düşünen Lomberg, 'One Earth Message' adını verdiği yeni bir proje öne sürdü.

Lomberg, Plüton ve uydusu Charon'u incelemek için 2006'da ateşlenen New Horizons'a mesaj yüklenmesi için veri iletilmesini önerdi. New Horizons'a görevi tamamlandıktan sonra gerçekleştirilecek mesaj yükleme işlemine, 'dijital Voyager kaydı 2.0' adı verildi.

Lomberg 'Uzun dönemli uzay mesajlarının geçmişi, iletişim teknolojilerinin bir parçasını oluşturacak' ifadesini kullandı.

'Antik' uzay mesajları

NASA'nın sırasıyla Mart ve Nisan 1972'de ateşlediği Pioneer 10 ve 11 uzay araçlarında yer alan mesajlar, metal ve taşa işlenmişti. Voyager ikiz uydularında yer alan analog kayıtlar ise bugün sadece birkaç insanın çalıştırabileceği bir teknolojiyle hazırlandı. Mars'a 2007 yılında inen Phoenix uzay aracı ise Kızıl Gezegen hakkında bilgiler içeren veriler bulunduruyordu.

New Horizons mesajı için 140 ülkeden 10 bin imza toplayan Lomberg, 25 Ağustos'ta kesinleşecek görev için 'Plüton'a kadar sesimizin ulaştığını duyabileceğiz' dedi.

One Earth Message, sadece altı kişi tarafından hazırlanan Golden Record'a kıyasla, hazırlandığı tarihe kadar dünyanın dört bir yanındaki insanların fotoğraf ve sesleriyle oluşturulacak.

Lomberg, New Horizons gelecekte dünya dışı akıllı canlılarla karşılaşmasa bile, mesajın dünyadaki tüm insanları bir araya getirmek ve tek bir parçanın üyesi olduklarını anlamarına yardım edebileceğini düşünüyor.

Kaynak: Space.com

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/nas...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın