Görüş Bildir
Haberler
Mustafa Akıncı Kimdir, Kaç Yaşındadır? Eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Neden Gündemde?

Mustafa Akıncı Kimdir, Kaç Yaşındadır? Eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Neden Gündemde?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyaret sırasında KKTC için külliye yapılacağını söylemişti. Erdoğan’ın eski bina için ‘gecekondu’ benzetmesi yapmasına, eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tepki gösterdi. Akıncı, Erdoğan'ın 'Gecekondu” yakıştırması yaptığı mütevazi tarihi yapının ayakta durmaya devam ettiği belirterek, yeri geldikçe yeni binalar yapılabileceğini, ancak toplumların önceliklerini gözeterek, yasa ve kurallara uygun biçimde yapabileceğini vurguladı; 'Bir başkasının kararı ve lütfu olarak gerçekleştirmezler' dedi. Bu açıklamalar sonrası Mustafa Akıncı kimdir sorusu internetin gündeminde. İşte eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın hayatı ve siyasi kariyeri…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mustafa Akıncı Kimdir?

Mustafa Akıncı Kimdir?

Mustafa Akıncı, 28 Aralık 1947’de Limasol’da dünyaya gelmiştir. 2015'ten 2020'ye kadar cumhurbaşkanlığı görevini yapmıştı. 2015 cumhurbaşkanlığı seçiminde %60,6 oy oranıyla ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı süresince Nikos Anastasiadis'le görüşerek Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çerçevesinde çözüm bulmaya çalıştı, çözüm süreci 2017 yılında çöktü. 2020 seçimine bağımsız aday olarak katılmış ve seçimi ikinci turda kaybetmiştir. Son seçimden sonra aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştır.

Mustafa Akıncı’nın Öğrencilik Yılları

Mustafa Akıncı’nın Öğrencilik Yılları

Limasol'da doğan Akıncı, oradaki 19 Mayıs Lisesinde eğitim gördü. O dönemde Limasol'da diğer Kıbrıs Türk topluluklarına kıyasla daha canlı bir sosyal yaşamın olduğunu, bunun da kendisini ortaokulda ve lisede tiyatro ve müziğe yönlendirdiğini söyler. Limasol'da oyunlarda sahne aldı, 19 Mayıs Lisesinin bandosunda çaldı, 'Kareler' isimli bir müzik grubunun parçası oldu ve bu grubun parçası olarak Fazıl Küçük'ün kızının düğününde çaldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunudur. Üniversitede bulunduğu dönem Türkiye'de 68 Kuşağı'nın etkinlik gösterdiği dönemdi; 'muhalif' bir mizacı olduğunu belirten Akıncı o dönemin öğrenci hareketlerinden etkilendiğini söyler. Üniversitede Kıbrıslılar Cemiyeti'nin yönetiminde yer aldı. 1973 yılında adaya döndü ve Lefkoşa'ya yerleşti.

Mustafa Akıncı’nın Siyasi Kariyeri

Mustafa Akıncı’nın Siyasi Kariyeri

1975 yılında oluşturulan Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu Meclisine seçildi. 24 Mayıs 1976 tarihindeki yerel seçimde Lefkoşa Türk Belediyesi başkanlığı için Toplumcu Kurtuluş Partisi'nden (TKP) aday oldu. Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin desteğini aldı. Seçimdeki en büyük rakibi Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın desteklediği Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı iş adamı Nevzat Uzunoğlu'ydu.

Akıncı 1500 oy farkla ve %48,99'luk bir oranla Lefkoşa Türk Belediyesi'nin ilk seçilmiş başkanı olurken Uzunoğlu %31,81'de kaldı. 1990 yılına kadar bu görevi kesintisiz yürüttü. 1 Haziran 1980 tarihli ikinci seçiminde %39,98 oranla yeniden seçildi. 2 Haziran 1986 tarihli üçüncü seçiminde UBP belediyeyi almak için kapsamlı bir kampanya yürütse de UBP adayı Ramiz Manyera'nın aldığı %40,93'lük oy yetersiz kaldı; Akıncı %46,42 ile üçüncü bir dönem için seçildi.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin kuruluşunda etkin rol üstlenerek birliğin ilk başkanlığını yapmıştır. 14 yıl boyunca Lefkoşa Türk Belediyesi başkanlığı yapmıştır.

1987 yılından 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi Genel Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 1993 - 2009 yılları arasında da Milletvekilliği görevini sürdürmüştür. 1999-2001 döneminde ise Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlenmiştir. Annan Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi'nin (BDH) kurucularından olup, liderliğini üstlenmiştir. Toplumcu Demokrasi Partisi'nin oluşumu ile birlikte başkanlık görevini devretmiştir.

Oxford, Harvard ve Yale Üniversiteleri gibi dünyaca tanınmış akademik platformlar ile Chatham House gibi uluslararası forumlarda Kıbrıs konusuna ilişkin konferanslar verip panellere konuşmacı olarak katılmıştır.

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı

2015 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilmesi ile birlikte Kıbrıs sorununu çözmek üzere çalışmalara da hız veren Mustafa Akıncı 11 ve 15 Mayıs 2015'te Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastaiades ile görüşmelere başladı.

Anastasiadis'le devam eden görüşmeler, ilk olarak Kasım 2016'da İsviçre'nin Mont Pèlerin kasabasında gerçekleşen ve toprak konusu üzerine yoğunlaşan iki zirvede devam etti. Bu görüşmelerden herhangi bir sonuç alınamadı. Başarısızlıktan dolayı Akıncı Rum tarafının 'maksimalist talepleri'ni suçlarken, Rum tarafıysa Türk tarafının pozisyonunu suçladı.

Bunun ardından Birleşmiş Milletler himayelerinde devam eden görüşme süreci, Temmuz 2017'de Crans-Montana'da gerçekleşen 5+1 formatındaki zirvede (Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler, Türkiye, Yunanistan, İngiltere + Birleşmiş Milletler) sonuç alınamamasıyla çöktü. 

Müzakere sürecinde Akıncı Kıbrıslı Türklerle Rumlar arasında başkanlığın dönüşümlü olması gerektiği üzerinde ısrarcı oldu. Toprak konusunda, Kıbrıs Türk tarafının toprakların %29,2'sine sahip olacağı, aradaki farkı Rum tarafına vereceği şekilde düzenlemenin yapıldığı bir harita sundu.  Akıncı, bunun daha önce Rauf Denktaş tarafından kabul edilen '%29+' prensibi doğrultusunda yapıldığını ifade etti ve basında çıkan, verdiği iddia edilen haritaları yalanladı. Kıbrıs Türk tarafının toprak konusunda taviz vermesi Kıbrıs müzakerelerinde önceden de gündemde olan bir konu olup, Birleşmiş Milletler ve Türkiye Başbakanı Turgut Özal'ın baskılarıyla Denktaş 1985 yılında %29+ oranını kabul etmişti.

Meral Akıncı'yla evlidir ve üç çocuğu, iki torunu vardır. Eşiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde eğitim görürken tanıştı. Meral Akıncı (Birinci) orada psikoloji okumaktaydı ve adaya dönüşü sonrası Kıbrıs Türk toplumunun ilk psikoloğu oldu. 1974 yılının şubat ayında evlendiler. İlk kızları (Doğa) 1975'te, ikinci kızları (Çınla) 1981'de ve üçüncü kızları (Zerrin) 1982'de doğdu.

Bu Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın