Görüş Bildir
Haberler
Milletvekili Yemin Metninde Ne Yazıyor? Milletvekili Yemini Ne Zaman Değişti?

Milletvekili Yemin Metninde Ne Yazıyor? Milletvekili Yemini Ne Zaman Değişti?

14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri tüm Türkiye'nin sıcak gündeminde yer alıyor. Adaylar arasında 50+1 oranında oy yüzdesine ulaşan olmadığı için cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Seçimden birkaç gün sonra 28. Dönem Parlamentosu milletvekilleri gündem oldu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in açıklamalarına göre, seçime AK Parti listelerinden girip milletvekili seçilen 4 Hüda-Par vekili mecliste yemin etmek istemiyor. Yaşananların ardından milletvekili yemini konusu merak edildi. Peki milletvekili yemin metinde ne yazıyor? Milletvekili yemini ne zaman değişti?

Tüm detaylar içeriğimizde...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk Milletvekili Yemini Hangi Anayasada Yer Aldı?

İlk Milletvekili Yemini Hangi Anayasada Yer Aldı?

23 madde ve bir ayrık maddeden oluşan kısa ve 'çerçeve anayasa' niteliğinde bir belge olan 1921 Anayasası bir diğer adıyla Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda bir yemin metni yer almıyordu. İlk yemin metni, Teşkîlât-ı Esâsiye Kanunu'nu yürürlükten kaldıran 1924 Anayasası'nda yer aldı. Cumhuriyet döneminde yapılan ilk anayasanın milletvekili andını düzenleyen 16. maddesi şöyleydi:  

 'Vatan ve milletin saadet ve selâmetine ve milletin bilâ kaydü şart hâkimiyetine mugayir bir gaye takip etmeyeceğime ve cumhuriyet esaslarına sadakatten ayrılmayacağıma vallahi.'

Cumhuriyet tarihinin en uzun ömürlü anayasası olan 1924 Anayasası'nda yer alan milletvekili andı metninde 1928 yılında bir değişiklik yapıldı. Metnin içindeki 'vallahi' kelimesi çıkarıldı ve metin şu şekilde düzenlendi:

'Vatan ve milletin saadet ve selâmetine ve milletin bilâ kaydüşart hâkimiyetine mugayir bir gaye takip etmiyeceğime ve cumhuriyet esaslarına sadakattan ayrılmıyacağıma namusum üzerine söz veririm.'

Milletvekili Yemini Değişti mi?

Milletvekili Yemini Değişti mi?

1960 darbesinin ardından 1924 Anayasası'ndan sonra 1961 Anayasası'nda milletvekili yemini 77. maddede bir kez daha düzenlendi. Metin şu şekilde revize edildi:

'Devletin bağımsızlığını, vatanın ve milletin bütünlüğünü koruyacağıma; Milletin kayıtsız şartsız egemenliğine, demokratik ve lâik Cumhuriyet ilkelerine bağlı kalacağıma ve halkın mutluluğu için çalışacağıma namusum üzerine söz veririm.'

Milletvekili Yemini Ne Zaman Değişti?

Milletvekili Yemini Ne Zaman Değişti?

Milletvekili yemininde yapılan son düzenleme ise 1982 Anayasası ile birlikte oldu. Anayasanın 'Ant içme'yi düzenleyen 81'inci maddesine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, göreve başlarken yemin ederler.

Milletvekili Yemin Metninde Ne Yazıyor?

Milletvekili Yemin Metninde Ne Yazıyor?

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.”

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fibunacci

Bu şerefli yemini şerefsizler etmesin zaten ama o kapıdan içeride girmesinler.