Görüş Bildir
Haberler
Meclis Çatısı Altında Skandal Sözler: '15 Yaşında Nikâh Kıyılamaması İnsan Hakkı İhlali'

etiket Meclis Çatısı Altında Skandal Sözler: '15 Yaşında Nikâh Kıyılamaması İnsan Hakkı İhlali'

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan, TBMM’de nikâhsız beraberliklere “sapkın ilişkiler” nitelemesi yaptı. Arslan, kadına yönelik şiddetin erkeklerin birbirine karşı şiddetinden farksız olduğunu ve 15 yaşındaki çocukların nikâhının “insan hakkı' olduğunu savundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Kadına Yönelik Şiddetin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık başkanlığında dün toplandı. 

Toplantıda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan sunum yaptı.ANKA'dan Şeyma Paşayiğit'in aktardığına göre 'Kadına yönelik şiddetin önlenmesi' başlığı altında şu ifadelere yer verildi:

'Nikâhsız birliktelik şiddete yol açıyor'

Sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak adına toplumun temeli olan aileyi koruyacak ve güçlendirecek adımların atılması, evliliğin ve aile kurmanın teşvik edilmesi gerekmektedir. Evlilik oranları azalırken boşanma oranları ve nikâhsız beraberlikler artmaktadır. İnsan fıtratına aykırı sapkın ilişkilerin belli çevreler tarafından kasıtlı şekilde meşrulaştırılmaya çalışılması aile kurumuna yönelik ana tehditler arasında yer almaktadır. Sağlıksız bir ailede kadının, çocuk ve yaşlıların şiddet görmesi riski yüksek olduğu gibi, evlilik dışı ilişkilerin yaşandığı hallerde kadın çok daha fazla riske açık hale gelmektedir. Evlenmeksizin birlikte yaşama, toplumsal değerlerimizle bağdaşmadığı gibi kadının şiddete ve farklı şekilde mağduriyetine neden olabilmekte; kadın ve çocuk hakkı ihlalleri öncelikli olmak üzere, birçok sosyal ve psikolojik problemleri de beraberinde getirmektedir.

'Erkeğin erkeğe şiddetiyle farkı yok'

Esasen, erkeğin erkeğe yönelik şiddeti ile erkeğin kadına yönelik şiddeti arasında insan onuru ve yaşam hakkı bakımından bir fark yoktur. Bir kadın öldürüldüğünde bir kocaya, bir babaya, bir çocuğa, bir ağabeye zarar verilmiş demektir. Aynı şekilde, bir erkek öldürüldüğünde bir kadının kocası, babası, oğlu veya kardeşi öldürülmüş demektir.

'Sınırsız özgürlük anlayışı aileye tehdit'

Özgürlükler sınırsız değildir. Sınırsız özgürlük anlayışı aileyi tehdit eden en önemli hususlardan biridir. Toplumsal yaşamda ve yayın hayatında haya, iffet, sadakat gibi değerlere, mahremiyet ve özel yaşama saygı hakkına sahip çıkılmalıdır, Yayınlarda aileyi ve mutlu evlilikleri özendiren sahneler mecbur tutulmalıdır.

'Helal beslenmeye özen'

Yenilen gıdalar ve beslenme alışkanlıklarının şiddet davranışlarının oluşmasında etkisi olduğundan sağlıklı ve helal beslenmeye özen gösterilmelidir. ‘Siz yediklerinizin ve içtiklerinizin çocuklarısınız.’ Arap atasözü. ‘Helal süt emmiş.’

"15 yaşında nikâh kıyılamaması insan hakkı ihlali"

"15 yaşında nikâh kıyılamaması insan hakkı ihlali"

Gençlerin cinsellik hakkı savunulurken dini hassasiyetleri olan gençler de gözetilmelidir. Akran cinselliği adı altında nikâhsız birliktelikler teşvik edilirken ve 15 yaşında nikâhsız cinsel ilişkiler yasal iken nikâhlı birlikteliklerin suç olması insan hakları ve eşitlik ilkesine aykırıdır. İnanç ve medeni hal temelli ayrımcılıktır. Erken yaşta evlilik ile zorla evlilik birbirinden farklıdır. Zorla evlilik hangi yaşta olursa olsun suçtur. Erken yaşta evlilik ise, yaşa göre hukuki niteliğini değiştirir. Bu nedenle, erken yaşta evlilik tanımlanmalı ve hangi yaş aralığını kapsadığı belirtilmelidir.

'Annelik özendirilmeli'

Cinsel istismar suçu ile erken evlilik suçu ayrıştırılmalı, erken evlilik suçu ayrıca değerlendirilmelidir. Ev hanımları, takdir gördükleri, sosyal güvenceleri arttırıldığı zaman çok daha verimli ve huzurlu bir aile ve sosyal hayat mümkün olabilir. Bu sebeple, annelik özendirilmeli, evde emek harcayan ev hanımlarının sosyal güvenceleri arttırılmalı, sürekli eğitim ve verimli sosyal yaşam fırsatları sağlanmalıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
607
256
102
11
10
9
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mr.Hate

Pedofili, enses, nekrofili bunlar için gayet normal şeyler. Siz hiç bunların, çocuklar, kadınlar, hayvanlar için iyi bir şey yaptıklarını duydunuz mu? Bu ül... Devamını Gör

King in the East

lan bir de bu kafa yapısına sahip tipler lgbt'ye kızıp sırada pedofiliyi övmek var falan diyor.. kim pedofili belli oluyor..

Kzlt

İnsan hakkı mı :) Rıza kavramından bihaber 18 yaş sınırını bir insanın mental erişkinliğe ulaşmasının ortalamasının alınmasıyla belirlenmiş olduğunu ve bu ya... Devamını Gör