Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası Faize Dokunmadı

Merkez Bankası Faize Dokunmadı

FreiGeist
22.12.2015 - 14:08

TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5'te sabit tuttu. Dolar/TL Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası 2,95'in üzerine çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Merkez Bankası beklentilerin aksine faizlerde değişikliğe gitmezken, sadeleşme planının da 'oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı' olmasına bağlı olduğunu söyleyerek, normalleşmenin önümüzdeki aydan itibaren gelebileceği mesajı verdi.

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonunda banka, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5'te, alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25'te, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10,75 seviyesinde tuttu.

Bununla birlikte kurul, sadeleşme adımlarına, önümüzdeki toplantıda küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde başlanabileceğine işaret etti.

Business HT'nin verdiği bilgiye göre, ABank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, söz konusu kararın piyasaların beklentilerin dışında olduğunu fakat kurda çok sert bir harekete neden olmayacağını ifade etti.

TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu, bankanın sadeleşme için 1 ay daha marjı olduğuna işaret ettiğini, bunun piyasalarda olumlu karşılandığını ifade etti.

ABD Merkez Bankası Fed'in 25 baz puanlık faiz artışına giderek yedi yıllık faiz dönemini sonlandırmasının ardından Türkiye Merkez Bankası'nın da artırıma gitmesi bekleniyordu.

Dolar 2,96'ya dayandı

Dolar 2,96'ya dayandı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Merkez Bankası'nın faiz artışına gitmemesi sonrasında dolar yükseldi. Dolar kararın hemen ardından 2,9599'a kadar fırladı. Daha sonra gerileyen dolar saat 14:20 itibariyle 2,93'ün üzerinde seyretmeye başladı. 

Gün içinde güçlenen dolar kuru karar öncesi 2,92 seviyelerinde seyrediyordu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
1
0
0