Görüş Bildir
Haberler
Lüksemburg Büyükelçisi Ankara'ya Çağrıldı

Lüksemburg Büyükelçisi Ankara'ya Çağrıldı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye, Lüksemburg parlamentosunun 1915 olaylarıyla ilgili kararı üzerine Lüksemburg büyükelçisini Ankara'ya çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 'Lüksemburg Parlamentosu’nun tarihi gerçekleri ve hukuku çarpıtarak almış olduğu haksız kararı kınıyor ve şiddetle reddediyoruz' denildi. Büyükelçi Levent Şahinkaya'nın istişareler için Ankara’ya çağrıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Lüksemburg Parlamentosu’nun tarihi gerçekleri ve hukuku çarpıtarak almış olduğu haksız kararı kınıyor ve şiddetle reddediyoruz.

Karar, Lüksemburg Parlamentosu’nun, atıfta bulunduğu 1948 tarihli BM Sözleşmesini anlamaktan çok uzak olduğunu ve örnek aldığı bazı parlamentoların düştüğü yanlışa ortak olduğunu göstermektedir. Parlamentolar, kendilerini uluslararası mahkemelerin yerine koyup, soykırım gibi çok ciddi bir suç hakkında hüküm vermeye kalkarlarsa, tarihi ve hukuku istismar etmiş olurlar.

Türkiye, Ermenilerle ortak tarihinin acılı sayfalarını onurlu bir şekilde ve karşılıklı saygı içinde anmaya devam edecektir. Konuya ilişkin görüşlerimiz Bakanlığa çağrılan Ankara’daki Lüksemburg Büyükelçisine iletilmiştir. Türkiye’nin Lüksemburg’daki Büyükelçisi Levent Şahinkaya ise istişareler için Ankara’ya çağrılmıştır.'

Neler yaşanmıştı?

Neler yaşanmıştı?
  • 12 Nisan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın da katıldığı ayinde 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullanmıştı.

  • 15 Nisan'da Avrupa Parlamentosu AB üyelerine 1915 olaylarını soykırım olarak tanımaları yönünde tavsiye kararı almıştı. Karar üzerine Türkiye, Vatikan büyükelçisini geri çağırmıştı.

  • 22 Nisan'da Avusturya parlamentosunda yer alan altı parti ortak bir deklarasyona imza atarak 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımladı. Türkiye Viyana büyükelçisini de istişare için geri çağırmıştı.

  • Rusya Devlet Başkanı Putin, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da 1915 olaylarına ilişkin açıklamalarında 'soykırım' ifadelerini kullanmışlardı. 

  • Son olarak Lüksemburg Parlamentosu'nun yayınladığı deklarasyonda 1915'te yaşananların bir 'soykırım' oluşturduğu ifade edildi. 

Dışişleri ve İHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0