Görüş Bildir
Haberler
Az Miktar Parayla 50 Günde Asya'yı Keşfetmek İçin 11 İpucu

Az Miktar Parayla 50 Günde Asya'yı Keşfetmek İçin 11 İpucu

taner sogan
26.02.2016 - 00:06

İran, Pakistan, Hindistan, Tayland, Laos, Çin, Moğolistan, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan rotalı 50 günlük kara yolcuğunun nasıl yapıldığına dair 11 tüyo

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sırt çantası hazırlama

1. Sırt çantası hazırlama

40 liralık hafif bir çadır, 20 liralık uyku tulumu, bir çift parmak arası terlik, yer kaplamayacak bir yağmurluk, birkaç adet tişört, uzun ve kısa pantolonun yanında ağrı kesici, sinek kovar, ışıldak gibi kişisel malzemeleri 60 litrelik bir sırt çantasına doldurmak yeterli olacaktır.

2. Çamlıca gişelerden parmak kaldırmak

2. Çamlıca gişelerden parmak kaldırmak

Eğer bütçeniz çok sınırlıysa en büyük ulaşım aracı otostop olmak zorunda. Bunun için de otostopun en rahat yapıldığı yerlerden biri olarak Türkiye sınırları içerisinde ulaşıma para vermemek gerekiyor.

3. Yurt dışında otostop

3. Yurt dışında otostop

Rotanızda onlarca dilden ve renkten insanlar olacak. Sadece otobanlar değil çamurlu yollar, çöller duraklarınız olacak. Buna rağmen, güzel insanlar her yerdeler ve sizi yolda bırakmayacaklar.

4. Ucuz beslenme

4. Ucuz beslenme

Görüntüye, tada ve içindekilere fazla takılmadan bazen gözü kapayıp, burnu tıkayıp bulduğunuz tuhaf, yerel yiyecekleri çok da çiğnemeden yutmak gerekiyor. Unutulmamalı ki, amaç sadece günü sağ salim tamamlamak.

5. Su ihtiyacı

5. Su ihtiyacı

Asya'da kaliteli suya parasız olarak ulaşmanız pek mümkün değil ama suya para vermek de bütçeyi gereksiz azaltacağından bulduğunuz suyu rengine, tadına aldırış etmeden hızlıca mideye indirmelisiniz. Tabii bunun için de sağlam bir mideye ihtiyaç var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Derdini anlatacak kadar dil bilmek

6. Derdini anlatacak kadar dil bilmek

İngilizce bilmek Çin yolunda pek işe yaramaz. Pakistanlıların İngilizcesi, az çok İngilizce bilen herkesi yorar. İngilizce yalnız Hindistan'da işe yarar onu da genelde yakanızı bırakmayan sokak simsarlarını kendinizden uzaklaştırmak için kullanırsınız. Güney'de Laos'a kadar Kuzey'de Moğolistan - Rusya taraflarında Türkçe İngilizceden daha çok iş yapıyor. İnsanlara iyi niyetli olduğunuzu belli ettiğiniz takdirde bir kelime dahi ortak sesiniz olmadığı halde hiç tanımadığınız insanlar sizi evlerine alıp yemeklerini paylaşacaklardır.

7. Kavga etmeyi bilmek

7. Kavga etmeyi bilmek

Her yerde olduğu gibi gözünü para bürümüş tipler size de dolar gözüyle bakacaktır. Bu tiplere karşı her zaman çekingen kalmak ya da uzaklaşmak yetmeyecektir. Bunun için de bazen sesi yükseltmek gerekiyor. Tabii bunun nerede yapılacağını kestirmek ise biraz da şans. ''R'' yapılacaksa bile bir anda yapılmamalı, geri vitesi karşı tarafa belli etmemeli.

8. Kalacak yer

8. Kalacak yer

Konfor, lüks, rahat uyku önceliğiniz olmayacak. Yani soğuk, yağmurlu veya kalabalık olmadığı sürece çadır kurulabilecek her yer geceyi geçirmek için ideal yerdir. Dikkat edilmesi gereken ilk konu güvenlik; bunun için eğer ertesi sabah yola çıkacaksanız otoyola yakın yerlerde bulacağınız üstü kapalı alanlar işinizi görecektir. Bunun dışında klasik olarak tren garları, otobüs terminalleri, havaalanları sizi güzel misafir edebilir.

9. Ücretsiz rehber hizmeti

9. Ücretsiz rehber hizmeti

couchsurfing.com sitesine kayıtlı olmak dünya üzerinde hemen hemen her yerde sizi misafir edecek çok yakın bir dostunuz olduğu anlamına gelir.  Bu da gideceğiniz yeri en iyi şekilde keşfetmeniz demektir. Bu site Asya'da da çok kullanışlı ve büyük bir aksilik olmadığı sürece ev sahipleri ücretsiz olarak rehberiniz olacaktır.

10. Yerel güvenliklerle ilişki

10. Yerel güvenliklerle ilişki

Asya ülkelerinde kara sınırlarından turist geçişi az olduğu için her sınırda gözler üzerinizde olacaktır. Polisler bir arkadaş edasıyla gelip halinizi hatırınızı soracak, nerelere, nasıl gideceğinizi öğrenmek isteyeceklerdir. 'Bi taksi tutup devam ederim' gibi biraz zengin zübbe havalarında takılıp, yollarda sürtmeyeceğiniz imajı verilmeli. Bu imajın yanında bazen de sert olmak gerekiyor; sizi bekleteceklerini anladığınız an 'Benim karnım aç yemek istiyorum' gibi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Yolu eğlenceli hale getirmek

11. Yolu eğlenceli hale getirmek

Bunca sıkıntıya katlanmanın ilk ve belki de tek yolu 'raad' olmak. gözünüzün önünde yapılan işkenceler, yolun ortasına tuvaletini yapanlar, yatarak işeyen evsizler, sağa çekip sevişenler, aşırı alkollü şoförler, ne sattığını tam kestiremediğiniz torbacılar, şakalaşarak para kazanan transeksüeller, sizi sorguya çeken rus ajanları, hiç tahmin edemeyeceğiniz yerlerde karşınıza çıkacak hemşehrileriniz ve yaşayacağınız yüzlerce daha ilginçlik yolun yorgunluğunu unutturup yeni ufuklara yelken açmanızı sağlayacaktır. Bana sorarsanız en büyük eğlence bu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
6
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın