Görüş Bildir
Haberler
Koronavirüs Yüzünden Hayatını Kaybeden Yönetmen Kim-ki Duk'un En İyi 13 Filmi

Koronavirüs Yüzünden Hayatını Kaybeden Yönetmen Kim-ki Duk'un En İyi 13 Filmi

R.G.
26.01.2021 - 11:25

Kim-ki Duk, ülkemizde Boş Ev filmiyle tanındı ve sevildi. Fizik kurallarına karşı gelen bir adamın yaşadıklarına eğilen bu film beğenilince Kim-ki Duk'un diğer filmleri de ilgi görmeye başladı. Yıllar içinde değişik konularda film üretmeye devam eden yönetmen dünya çapında ödüllerin de sahibi oldu. 1960 Güney Kore doğumlu sinemacı geçtiğimiz günlerde koronavirüsten dolayı hayatını kaybetti. Beklenmedik bu ölüm, sinemacının hayranlarını yasa boğarken filmlerini tekrar hatırlamak için de bir sebep oldu. İşte Kim-ki Duk'un IMDb puanlarına göre sıraladığımız en iyi filmleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Moebius (2013) IMDb: 6,4

13. Moebius (2013) IMDb: 6,4

Kim-ki Duk, bu çalışmasıyla izlemesi zor, şok edici bir filme imza atıyor. Kendisini aldattığını öğrendiği kocasının cinsel organını kesmeye çalışan bir kadın, başarılı olamıyor. Hırsını alamayan kadın intikam duygusunu oğluna yönlendirerek onun cinsel organını keserek evi terk ediyor. Oğluyla baş başa kalan baba, suçluluk duygusunun etkisiyle oğluna yardımcı olmaya çalışıyor. Bir gün anne eve dönüyor ve oğlunun cinsel tatmine ulaşması için bir şeyler yapması gerektiğini anlıyor.

12. Rüya (2008) IMDb: 6,6

12. Rüya (2008) IMDb: 6,6

Rüya ve gerçek hayatı iç içe geçiren filmde genç bir adamın gördüğü kabusların genç bir kadın tarafından yaşanması konu ediliyor. Rüyasında bir trafik kazası gören adam, uyanınca kazanın olduğu yere gidiyor ve gerçekten de orada bir kaza olduğunu öğrenerek şaşkınlık geçiriyor. Kazanın şüphelisi kadını bulunca aralarında garip bir bağ olduğuna inanıyor.

11. Nefes (2007) IMDb: 6,9

11. Nefes (2007) IMDb: 6,9

Kim-ki Duk bu filmde garip bir aşk hikayesi anlatmak için kamera arkasına geçiyor. Televizyonda gördüğü bir idam mahkumuna âşık olan evli bir kadın, adamı hapishanede ziyaret etmeye başlıyor. Mevsim geçişleriyle beraber anlatılan hikaye hapishanenin ziyaretçi odasında geçiyor.

10. Arirang (2011) IMDb: 6,9

10. Arirang (2011) IMDb: 6,9

Dünyada benzeri olmayan bu çalışma, yönetmenin kendi çektiği ve kendini anlattığı bir belgesel film. Bu belgesel-drama, Rüya adlı filmin çekimleri sırasında kadın oyuncunun ölümden döndüğü bir kaza yaşamasından sonra bunalıma giren yönetmenin kendisiyle hesaplaşmasını anlatıyor. Adını bir Kore halk şarkısından alan filmin Cannes Film Festivali'nden 'Belirli Bir Bakış' ödülü de var.

9. Ada (2000) IMDb: 7,0

9. Ada (2000) IMDb: 7,0

Kim-ki Duk, bu filminde yine su üzerinde geçen bir hikaye anlatıyor. Dilsiz bir kadın, balık avı meraklılarının geldiği bir gölde yüzer evleri kiraya veriyor. Esrarengiz bir adam kadının kiraladığı yüzer eve yerleşir. Kanun kaçağı olduğu anlaşılan ve bir gün intihar etmeye kalkışan adamla onu kurtaran kadın arasında bir ilişki gelişir. Film, Venedik Film Festivali gösterimi sırasında İtalyan bir gazetecinin bayılmasına sebep olmasıyla biliniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Yay (2005) IMDb: 7,1

8. Yay (2005) IMDb: 7,1

Kim-ki Duk bu filmde sevgi, yaşlılık, cinsellik ve tutku temalarını işliyor. Bir balıkçı teknesinde geçen hikayede, teknenin sahibi yaşlı balıkçı, beraber yaşadığı genç kızla evlenmek için onun reşit olmasını beklemektedir. Geçimlerini balık tutmak için tekneye gelen müşterilerden sağlayan bu sıra dışı çiftin hayatı dünyadan izole bir şekilde sürer. Tekneye gelen müşterilerden genç bir adamla genç kızın yakınlaşması balıkçıyı rahatsız eder. Bu yakınlaşmayı engellemeye çalışsa da dış dünyayı merak eden genç kıza söz geçiremez.

7. Fedakar Kız (2004) IMDb: 7,1

7. Fedakar Kız (2004) IMDb: 7,1

Tüketim toplumunun yol açtığı ahlaki çöküşe değinen film, hikayesini lise öğrencisi iki genç kız üzerinden anlatıyor. Amerika'ya gitme hayalleri kuran iki genç kızdan biri para biriktirmek için seks işçiliği yaparken diğeri de onun organizasyon işleriyle ilgilenmektedir. Bir polis baskınından kaçarken düşüp ağır yaralanan kızlardan biri hastanede ölür. Geride kalan kız ise bu sefer kendisi erkeklerle beraber olmaya başlar. Bunu öğrenen dedektif babası, kızıyla ilişkiye girenleri bularak onları cezalandırmaya girişir.

6. Acı (2012) IMDb: 7,2

6. Acı (2012) IMDb: 7,2

Kim-ki Duk bu filmde annelik ve intikam duygularını ilginç ve çarpıcı bir şekilde işleyip perdeye yansıtıyor. Kimsesiz büyüyen genç bir adam tefecilerin tahsilat işlerini yapmaktadır. Hayata karşı nefret dolu olan adam, bu nefretini yaptığı işe de yansıtmakta ve zalimce davranmaktadır. Bir gün karşısına onun annesi olduğunu söyleyen bir kadın çıkar. Bu karşılaşma ve sonrasında yaşananlar adamın kendisiyle hesaplaşmasına yol açar.

5. Zaman (2006) IMDb: 7,2

5. Zaman (2006) IMDb: 7,2

Şok eden gerçek ameliyat sahneleriyle çok konuşulan film, güzellik anlayışı ve estetik sektörünü ele alıyor. Sevgilisinin kendisini beğenmediğini, sıkıldığını düşünen saplantılı bir genç kadın, ortadan kaybolarak estetik ameliyatlarla görünümünü değiştiriyor. Genç adam sevgilisinin kendisini terk etmesinden dolayı kalbi kırılsa da zamanla bu yokluğa alışıyor. Bir süre sonra genç bir garson kadınla tanışarak ona âşık oluyor. Fakat eski sevgilisi bir şekilde onunla tekrar bağlantı kurunca olaylar gelişiyor.

4. Bilinmeyen Adres (2001) IMDb: 7,2

4. Bilinmeyen Adres (2001) IMDb: 7,2

Kore'de küçük bir kasabada konuşlanmış Amerikan üssündeki askerlerle yerli halkın ilişkisi üzerine kurulan film birçok metafor barındırıyor. Kim-ki Duk'un az bilinen bu filminde olaylar kimsesiz üç genç etrafında geçerken kasaba halkının mutsuzluk ve çaresizlikleri de göz önüne getiriliyor. Çekiminde hiçbir hayvana zarar verilmediği belirtilen film, rahatsız edici köpek öldürme sahneleriyle de dikkat çekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Ağ (2016) IMDb: 7,3

3. Ağ (2016) IMDb: 7,3

Kuzey Koreli bir balıkçı, teknesi arızalanınca Güney Kore'ye sürüklenir. Casus sanılarak sorgudan geçirildikten sonra serbest bırakılır. Ülkesine iade edilen balıkçı burada da zorluklar yaşar. Kim-ki Duk bu kez bireyin yalnızlığını ve devlet karşısında aciz kalmasını konu edinirken Kuzey ve Güney arasındaki farklılıklara ayrıntılı bir bakış atıyor.

2. İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... Ve İlkbahar (2003) IMDb: 8,0

2. İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... Ve İlkbahar (2003) IMDb: 8,0

Yönetmenin, görselliğiyle övgü toplayan bu filmi bir Budist tapınağında geçiyor. Yaşlı bir rahip ve büyümesini değişen mevsimler boyunca izlediğimiz rahip adayının arasındaki ilişkiye odaklanan film, Uzak Doğu felsefesinden motiflerle bezeli. Bir gölün ortasına kurulu bu iki kişilik tapınak, simgesel anlamlar içeriyor. Yaşlı rahibin öğrettikleri ise genç adamın hayatta karşılaştıklarıyla test ediliyor.

1. Boş Ev (2004) IMDb: 8,0

1. Boş Ev (2004) IMDb: 8,0

Venedik Film Festivali'nde Kim-ki Duk'a En İyi Yönetmen ödülünü kazandıran film, tatile gitmiş insanların evlerini tespit edip oralarda gizlice kalarak hayatını sürdüren genç bir adama odaklanıyor. Genç adam, kaldığı evlerin sahiplerine borcunu ödemek ister gibi onların bozuk eşyalarını tamir ediyor. Bir gün, bu şekilde kaldığı evlerden birinde yalnız olmadığını fark ediyor ve kocasından şiddet gören bir kadınla karşılaşıyor. Yaşadığımız dünyanın gerçek mi yoksa bir rüya mı olduğunu sorgulayan film, yönetmenin en çok ilgi gören yapımı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
5
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın