Görüş Bildir
Haberler
Kobani'de YPG 'Kent Savaşına Hazırlanıyor'

Kobani'de YPG 'Kent Savaşına Hazırlanıyor'

adem kara
02.10.2014 - 14:21 Son Güncelleme: 03.10.2014 - 16:02
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kobani'de çatışmalar şiddetlenerek devam ederken, Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in kente girdiği iddialarını reddetti. BBC Türkçe'ye konuşan Müslim, Kürt kuvveti YPG'nin ''büyük bir kent savaşı hazırlığında olduğunu'' söyledi.

IŞİD'e yakınlığı ile bilinen Takva isimli haber sitesinde ve sosyal medyada, IŞİD'in Kobani'ye girdiğine dair haberler ve iddialar yayımlanmıştı. Takva sitesi örgütün Perşembe günü kente girdiğini iddia ediyor.

Müslim ise IŞİD'in psikolojik bir savaş yürüttüğünü söylüyor.

YPG ile IŞİD arasında 1 kilometre mesafe olduğunu söyleyen Müslim, ''Kobani'nin özellikle doğu ve güney tarafında yoğun şekilde top atışı var.'' diyor.

Müslim, aralarında sivillerin de bulunduğu birkaç kişinin yaralandığını, yaralananların sınırın Türkiye tarafında Suruç'ta hastaneye kaldırıldığını söyledi.

BBC Türkçe'den Rengin Arslan, Suruç'ta sınır hattında yapılan top atışlarının Mürşitpınar tarafından rahatlıkla duyulabildiğini, çıkardığı duman ve bombalanan noktaların görülebildiğini bildirdi.

Sınırda nöbette olan HDP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan, muhabirimizle yaptığı görüşmede, IŞİD'in kentin içinde olduğu iddialarını reddetti.

Kobani'den sorularımızı yanıtlayan Enver Müslim, Kobani halkı tarafından boşaltılan 300'den fazla köyün IŞİD'in elinde olduğunu ve örgütün köydeki mülklere el koyduğunu söyledi.

Enver Müslim ABD uçaklarının dün akşam bombalama gerçekleştirdiğini, ancak saldırıların Kobani yakınlarındaki hedeflere yönelik olmadığını kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise dün akşam ATV'de katıldığı yayında, 'Kobane'nin düşmesini istemiyoruz' dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, 'Kobani'nin düşmemesi için de ne gerekiyorsa, elimizden geleni yaparız' dedi. Davutoğlu Kobani'den gelenlere Türkiye neden silah vermiyor sorusunun sorulduğunu söyleyerek 'Biz nasıl verelim, bu ancak koalisyon içinde olur' şeklinde konuştu.

Davutoğlu Kobani'den kaçıp Türkiye'ye gelenlerin sayısının 186 bine ulaştığını söyledi.

Davutoğlu Kobani'nin düşmesi halinde bunun çözüm sürecine bağlanmaması gerektiğini de söyledi.

Davutoğlu çözüm sürecinde 'Bu kadar gelinmiş yolda eğer Kobani düştü diye... bunu dönüp çözüm sürecine mal etmek istenirse bu yapılabilecek en büyük hata olur. Bunun vebali de kararı alanlar

üzerine olur. Ama bizim yanımızda durulursa Türkiye Suriye'deki Kürtlerin de hamisidir' dedi.

Davutoğlu, Kobani'nin düşmesi durumunda bunda 'Türkiye'nin hiçbir dahli hiçbir vebali yoktur'' diyerek bu durumdan PYD'nin sorumlu olacağını söyledi.

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye ile sınır hattında bulunan Kobani'de PKK'ya yakınlığı ile bilinen Halk Savunma Birlikleri YPG kuvvetleri uzun bir süredir IŞİD ile savaşıyor.

Son dönemde gittikçe şiddetlenen IŞİD'in saldırıları Türkiye sınırından izlenebilir hale geldi.

Türkiye ile müzakere süreci yürüten PKK'nin Kandil'deki isimlerinden son günlerde sert açıklamalar gelmiş, çözüm sürecinin Kobani'de olup bitene bağlı olduğu söylenmişti. Kürt yetkililer Türkiye'yi IŞİD militanlarına yardım ve destek sağlamakla suçluyor.

HDP milletvekilleri aracılığı ile bir açıklama yayımlayan PKK lideri Abdullah Öcalan da Kobani düşerse çözüm sürecinin de biteceği mesajını iletti.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0