Görüş Bildir
Haberler
Kanser Uyarısı: 'İşlenmiş Et ve Alkolden Uzak Durun'

Kanser Uyarısı: 'İşlenmiş Et ve Alkolden Uzak Durun'

Emre Ordu
25.05.2018 - 20:06 Son Güncelleme: 26.05.2018 - 10:17

Dünya Kanser Araştırmaları Fonu, kanserle mücadeleye yönelik 10 maddelik tavsiye listesi yayımladı. Alkol ve işlenmiş et tüketiminin kanser riskini artırdığı uyarısında bulundu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

AA'nın atardığı habere göre, Imperial College London araştırmacılarının 34 ülkeden 51 milyon kişi üzerinde yapılan bir dizi araştırmanın sonuçlarını gözden geçirerek hazırladığı rapora dayananan tavsiye listesi, hastalık riskini yüzde 40'a kadar azaltmayı hedefliyor.

"Kırmızı et haftada yarım kiloyu geçmesin"

"Kırmızı et haftada yarım kiloyu geçmesin"

'Kanseri önlemek için alkol kullanmamak en iyisi.' ifadesine yer verilen tavsiye listesinde, son yıllarda yapılan araştırmaların alkol ile içinde meme, karaciğer ve bağırsak kanserinin de yer aldığı 6 kanser türü arasında güçlü bir bağlantı bulduğu kaydedildi.

WCRF sucuk, pastırma gibi işlenmiş etlerden bütünüyle kaçınılmasını isterken, kırmızı et tüketimini de haftada yarım kilogramı geçmeyecek şekilde ve küçük porsiyonlar halinde azaltmayı tavsiye etti. WCRF, işlem görmüş et ve kırmızı et tüketimini azaltarak bağırsak kanseri riskinin düşürülebileceğini kaydetti.

"Obezite 12 farklı kansere yol açıyor"

"Obezite 12 farklı kansere yol açıyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

WCRF, on yıl önce 7 kanser türüne neden olan obezitenin bugün 12 kanser türüne yol açtığını bildirildi.

Raporda obezitenin karaciğer, yumurtalık, (ilerlemiş) prostat, mide, ağız ve boğaz, bağırsak, (menopoz sonrası) göğüs, safra kesesi, böbrek, yemek borusu, pankreas ve rahim kanserlerine neden olduğu açıklandı.

"Kanser, tütünden uzak durup sağlıklı beslenme ve sporla yüzde 40'a kadar önlenebilir"

"Kanser, tütünden uzak durup sağlıklı beslenme ve sporla yüzde 40'a kadar önlenebilir"

WCRF'nin tavsiye listesinin başında, aşırı kilodan kaçınmak yer aldı. Obezitenin İngiltere'de 20 yıl içinde kanser riskini artırmak bakımından sigarayı geçeceği belirtilen listedeki tavsiyeler arasında, daha fazla meyve ve sebze tüketilmesi, daha fazla hareket edilmesi, şekerli içeceklerden kaçınılması, fast food tüketilmemesi ve çocukların anne sütüyle beslenmesi de yer aldı.

Listede, beslenme için vitamin ve mineral kapsüllerine güvenilmemesi ve normal gıda tüketilmesi tavsiyesine de yer verildi. Tütün kullanımını engelleyerek, sağlıklı beslenerek ve fiziksel aktiviteyi artırarak kanserin yüzde 40'a kadar önlenebilir olduğu belirtildi.

"Batılı yaşam tarzı" kanser riskini artırıyor

"Batılı yaşam tarzı" kanser riskini artırıyor

WCRF Direktörü Dr Giota Mitou da İngiliz The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, 'Her geçen gün daha çok ülkenin Batılı yaşam tarzını benimsemesi ile 2035'e kadar kanser vakalarında küresel olarak yılda 24 milyon artış olacağı tahmin ediliyor.' dedi.

Özellikle şekerli ve alkollü içeceklerden kaçınılmasının önemin vurgulayan Mitou, 'Sudan başka bir şey içmemek en iyi tavsiye olur.' görüşünü dile getirdi.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
74
20
9
7
6
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

ulan milleet zaten et bulammıyor yemeye. batı avrupanın toplumuna yapılan uyarıyı üstünüze alınmayın. et tüketiin. tüketebiliyorsanız tüketin.

Viyol10sel

Uzmanlar gelip bir de Adana'yi araştirsa bu arastismanin sonuna pardon Adanalilar haric ibaresini ekleyebilirler. Haftanin bes gunu et yiyen var, kahvaltida ... Devamını Gör

ufukdiyoki

Tabi orda ayran, kefir, şalgam yok.