Görüş Bildir
Haberler
4 Saatlik Korsan Krizi

4 Saatlik Korsan Krizi

Fatih UZUN
07.02.2014 - 18:21 Son Güncelleme: 08.02.2014 - 13:00

Hava korsanı hastaneye, sedyeye kelepçenerek götürüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uçaktaki korsanın fotoğrafını CHA geçti.

Kaçırılan uçağın yolcuları, yaşadıklarını anlattı

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşte Dakika Dakika Korsan Krizi

18.17

Kharkov / istanbul seferini yapan uçaktan kaçırılma sinyali alındı. Uçak Sabiha Gökçen'e indi. Havalimanı'nda güvenli bir bölgede bekletildi.

18.26

Uçağın, 2-f numaralı koltukta oturan Ukraynalı yolsucusu tarafından Soçi'ye yönlendirilmek istendiği öğrenildi.

18.27

Kharkov / istanbul seferini yapan uçaktan kaçırılma sinyali alınması üzerine Balıkesir 'deki 191. filoya ait bir f-16 savaş uçağının da havalandığı öğrenildi.

18.50

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü:

'İniş emniyet ile yapılmış olup gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır. Pegasus Havayollarına ait Kharkiv- Sabiha Gökçen Uçağı havada iken yapılan bomba tehdidi sebebi ile güvenlik altında Sabiha Gökçene inmiştir.'

19.19

Uçağın Kaptan Pilotu İlyas Karagülle 'iyiyiz' mesajı verdi.

19.39

PEGASUS HAVA YOLLARI'NDAN AÇIKLAMA

Pegasus Hava Yolları yaşanan olay üzerine bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada şöyle denildi; ' Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi TC-CCP tescilli, PC751 sefer sayılı yolcu uçağı, 7 Şubat Cuma günü (bugün) Kharkiv-İstanbul tarifeli uçuşunu gerçekleştirirken, yapılan bomba ihbarı nedeniyle, saat 18.05'te güvenle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmiştir. Emniyet güçleri tarafından çalışmalar sürmektedir.'

19.47

UÇUŞ EKİBİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Ukrayna'dan İstanbul'a gelirken kaçırılmak istenen Pegasus Hava Yolları uçağında görevli kokpit ve kabin ekibinin isimleri belli oldu. O isimle şöyle, Kaptan Pilot İlyas Karagülle, Yavuz Çuğun, Didar Tunç, Gizem Arslan, Oğuzhan Aktaş ve Seda Karakaş.

20.58

KORSAN SOÇİ'YE İNDİ SANDI AMA UÇAK İSTANBUL'A İNDİ

Sabiha Gökçen'deki uçak kaçırma krizinin sürdüğü dakikalarda Doğan Haber Ajansı uçağın yolcularından birine ulaştı. Uçağın içinde ve dışında gergin bekleyişin sürdüğü dakikalarda DHA'ya konuşan uçak yolcusu o anları şöyle anlattı. 

  • 'Bize teknik bir arızadan dolayı Soçi'ye indiğimiz yolunda anons yapıldı. Biz aslında İstanbul'a indiğimizi internete bağlandığımızda anladık.'

  • Saat 20.55 te uçaktan bağlantı kurduğumuz yolcu kaçırma teşebbüsünü ve indikten sonraki durumu şöyle anlattı

  • 'Korsan kokpitte bizimle bir bağlantısı yok. Uçak indiğinden beri, uçağın kapısı ne açıldı ne kapandı.'

  • 'Hiç kimse bir şey bilmiyor ki duyuru yapsın.'

  • ' 3 saattir bekliyoruz'

  • 'Az önce bir pilot dışarı çıktı, sonra tekrar içeri girdi.'

  • 'Ayağa kalkıp bir sorun yaratmış, sonra arka tarafa 2 numaralı koltuğa geçmiş. oradan sonra kokpite geçmiş zaten'

  • 'Bize teknik bir arızadan dolayı Soçi'ye indiğimiz yolunda anons yapıldı. Biz aslında İstanbul'a indiğimizi internete bağlandığımızda anladık.'

  • ' Görevliler sadece su dağıtıyorlar, başka bir şey yapmıyorlar'

21.19

SABİHA GÖKÇEN’DE UÇUŞ TRAFİĞİNE HALEN KAPALI

Karkiv (Ukrayna) – Sabiha Gökçen seferini yapan Pegasus Havayollarına ait ve içerisinde 110 yolcusu olan uçakta bulunan bir yolcunun bomba tehdidinde bulunmuştu. Bu nedenle Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçuşlar durdurulmuştu. Uçuşlar halen yapılamazken, havalimanına inmesi planlanan 6 uçak Atatürk Havalimanı’na diğer uçaklar ise İzmir ve Bursa’ya yönlendirildi.

21.34

Karkiv (Ukrayna)-Sabiha Gökçen seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait uçakta bulunan bir yolcunun bomba tehdidi nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kapanan uçuş trafiği, saat 21.00 itibariyle yeniden açıldı.

21.53

İSTANBUL VALİSİ MUTLU'DAN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu twitter hesabından yaptığı açıklamada, uçakta yolcu tahliyesinin başladığını duyurdu. Mutlu'nun açıklaması şöyle: 'Pegasus yolcu uçağını kaçıran hava korsanıyla yapılan müzakereler sonucu kadın, çocuk ve yaşlıların indirilmesine başlıyoruz.'

21.58

Uçaktaki yolcuların tamamı boşaltıldı.

22.05

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu: 'Tüm yolcuların uçaktan sorunsuz inişi sağlandı.'

22.08

VALİ MUTLU: 'SİLAH KULLANMADAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ. BOĞUŞMA SIRASINDA ÇOK AĞIR OLMAYAN, NİSBİ BİR YARASI VAR.'

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kaçırılmak istenen uçağın bekletildiği Sabiha Gökçen Havalimanı'nda açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hava korsanının etkisiz hale getirilmesine ilişkin Vali Mutlu şöyle konuştu: 'Bir hava korsanı tarafından Soçi'ye indirilmesi yönündeki taleplerine, pilot ve mürettebat gayet başarılı bir uygulama ile uçağın Soçi yerine İstanbul'a inmesini sağladı. Başta emniyet müdürlüğümüz olmak üzere havaalanındaki bütün birimlerimiz süratle kriz merkezi oluşturarak olayı takip etmeye başladık. Uçakta hava korsanının yalnız olup olmadığı, yanında başka kişilerin olup olmadığı, ifade ettiği gibi bir bombayı uçağın bagajına yerleştirip yerleştirmediği, ne tür bagajlarının olup olmadığı yönünde çok detaylı bir çalışma yürüttük. Şahısla ilgili ne yapacağımız kararlaştırdık. Müzakere sonucunda oluşturulan güvenle, önce kadın, çocuk ve yaşlıları hedeflediğimizi buna kendisinin de yanaştığını gördük. Bu niyetle başladığımız boşaltma çalışmasında da diğer yolcuların indirilmesini sağlayarak korsanın müretabatımızla baş başa kalmasını temin ettik.'

'BÜTÜN MÜRETTEBAT VE YOLCULARIMIZ HİÇBİR SAĞLIK PROBLEMİ YAŞAMAKSIZIN KURTARILMIŞLARDIR'

Operasyonun sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirten Vali Mutlu, 'Emniyetimizin özel harekat birimleri uçağın muhtelif yerlerinden kendilerine uygun bir şekilde uçağa sızarak, yolcunun boşaltılması esnasında gerekli tertibatlarını aldılar. Yolcuların boşaltılması bittikten sonra, uçakta kalan korsana, karşı süratli ve etkili bir müdahale ile hava korsanını etkisiz hale getirdiler. Şu anda hava korsanı gerekli işlemleri yapılmak üzere emniyetimizin gözetiminde. Bütün mürettebat ve yolcularımız hiçbir sağlık problemi yaşamaksızın kurtarılmışlardır. Operasyon tamamlanmıştır. Çok başarılı bir operasyon gerçekleşti. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum' diye konuştu.

'İSTİHBARAT BİLGİLERİ FARKLI KANALLARDAN ZATEN GELİYORDU'

Vali Mutlu olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, 'Olay üzücüydü. Soçi'de barışa hizmet eden, barış ruhunu yükseltecek olimpiyatların sabote edilmesine yönelik bir takım istihbarat bilgileri farklı kanallardan zaten geliyordu' dedi.

'SARHOŞ OLUP OLMADIĞI YÖNÜNDE BÜTÜN BİLGİLERİ ALDIK'

Korsanın Ukraynalı ve 45 yaşında olduğunu belirten Vali Mutlu, 'Üzerinde bir bomba yok. Sarhoş olup olmadığı yönünde bütün bilgileri aldık. Psikolojisi nedir gibi bütün değerlendirmeleri yaptık. Alkol noktasında bize herhangi bir bulgu ulaşmadı. Alkol almamak ile birlikte farklı kendisini zihinde tutacak şeyler kullanmış olabilir' ifadelerine yer verdi.

'UÇAĞI, SOÇİ'YE YÖNLENDİRMEK İSTİYORDU'

Hava korsanının uçağı, Soçi'ye yönlendirmek istediğini söyleyen Vali Mutlu, 'Uçağı, Soçi'ye yönlendirmek istiyordu. Oradaki sportif faaliyetlerle ilgili bir mesaj vermek için. Gözaltında adli makamlarımızı gerekli yasal işlemleri yapacaklar' dedi.

'EL ÇANTASINDA BİR TAKIM ELEKTRONİK ŞEYLER VARDI'

Vali Mutlu, 'Örgütsel bağlantısına ilişkin herhangi bir bulgumuz yok. Elinde bir el çantası vardı. El çantasında bir takım elektronik şeyler vardı. Ukrayna dilinde konuşan müzakerecimiz vardı. Çerkez yurttaşlarımıza yönelik herhangi bir açıklaması olmadı. Kafkas'larda yaşan Çerkezlerin sorunlarına yönelik herhangi bir ifadesi olmadı' diye konuştu.

'SİLAH KULLANMADAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ'

Korsanın silah kullanmadan etkisiz hale getirildiğini belirten Vali Mutlu şöyle konuştu: 'Kendiliğinden teslim olmayınca, ikna etmemiz gerekiyordu. Ama silah kullanmadan etkisiz hale getirildi. Boğuşma sırasında çok ağır olmayan bir yarası var. Silah kullanmaya gerek kalmadı. Ukrayna'nın buradaki temsilcileri ile bir görüşme talebi oldu.'

23.39

HAVA KORSANI HASTANEYE GETİRİLDİ

Ukrayna'dan İstanbul'a gelirken kaçırılmak istenen uçakta bir operasyonla etkisiz hale getirilen 45 yaşlarındaki hava korsanı ambulansla, Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Ambulans içinde sedyede ters kelepçeli olan hava korsanının başındaki bandaj dikkat çekerken, o anlar DHA kamerasına yansıdı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu havalimanında yaptığı açıklamada, 'Kendiliğinden teslim olmayınca, ikna etmemiz gerekiyordu. Ama silah kullanmadan etkisiz hale getirildi. Boğuşma sırasında çok ağır olmayan, nisbi bir yarası var. Silah kullanmaya gerek kalmadı.' demişti.

23.58

PEGASUS'TAN TEŞEKKÜR MESAJI 

Pegasus Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi TC-CCP tescilli, PC751 sefer sayılı yolcu uçağının yapılan operasyonla sorunsuz bir şekilde indirilmesi ve yolcuların sağlıklı bir şekilde tahliye edilmesinden duyduğu memnuniyete ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, 'Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi TC-CCP tescilli, PC751 sefer sayılı yolcu uçağı, 07 Şubat Cuma günü Kharkiv-İstanbul tarifeli uçuşunu gerçekleştirirken, yapılan bomba ihbarı nedeniyle, saat 18:05'te güvenle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmiştir. Yolcular ve uçuş ekibi güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edilmiştir. Uçuş ekibimize, aldıkları güvenlik eğitimlerini uygulayarak olayın etkin şekilde yürütülmesine önemli derecede katkıda bulundukları için teşekkür ederiz. Başta misafirlerimiz, misafirlerimizin aile yakınları ve Pegasus Ailesi olmak üzere olayı yaşayan herkese geçmiş olsun dileriz.' bilgilerine yer verildi.

00.55

HAVA KORSANININ FOTOĞRAFLARI ORTAYA ÇIKTI 

Ukrayna'dan İstanbul'a gelirken kaçırılmak istenen uçakta bir operasyonla etkisiz hale getirilen hava korsanının, uçak içerisinde çekilmiş fotoğrafları ortaya çıktı.

02.28

YOLCULAR HAVALİMANINDAN AYRILDI

Kharkov-İstanbul seferini yapan uçağın yolcuları, polise ifade verdikten sonra pasaport işlemlerinin ardından, gece saatlerinde kendilerini bekleyen yakınlarıyla birlikte havalimanından ayrıldı.

'PEK BİR ŞEY OLMADI, SAKİNDİ'

Kaçırılmaya çalışılan uçakta bulunan Kenan Arık, 'Pek bir şek olmadı, sakindi. Uçağı kaçırmaya çalıştı. Rusya'daki olimpiyatlara gitmek istedi herhalde. Soçi Havaalanı'na gideceğiz diye havalandık. Soçi'ye indik dediler. Biz de yanlış uçağa bindik zannettik. Sonra durumu anladık. Bekledik uçakta 4-5 saat. Bizi arka taraftan çıkardılar. Biz çıktıktan sonra Özel Tim uçağın altından ve ön tarafından ilerledi. Bizi o sırada tahliye etmişlerdi zaten. Rusya'ya gitmek istiyordu' diye konuştu.

'SARHOŞ YOLCU SANIRIM'

Uçakta bulunan Mehmet Tutar da, 'Biz olağanüstü herhangi bir şeyin olduğunu görmedik. Soçi'ye acil iniş yapılacağı söylendi. Soçi'ye iniş yapacağımızı düşünüyorduk teknik bir arızadan dolayı. Sonradan İstanbul'a iniş yaptığımızı anladık. Küçük bir tartışma yaşandı. Sarhoş yolcu sanırım. Yolcular arasında herhangi bir panik yaşanmadı' diye konuştu.

'BİZ OYALAMAYA ÇALIŞTIK'

Hava korsanının sinirli olduğunu söyleyen Selim ismindeki bir yolcu, 'Biz oyalamaya çalıştık. Alkollüydü; ama alkolün etkisi kalmamıştı. Sinirliydi, işsiz herhalde parasız. Polis gelene kadar olaylar bitmişti. İkna edildi' dedi.

'KAÇIRILAN ARKADAŞLARI VARMIŞ'

Uçağın yolcularından Gökhan Yıldırım yaşadıklarını şöyle anlattı:

'Arkamızdaki yolcu öne geçerek uçağı kaçırmak istediğini belirtti. Üzerinde bomba olduğunu söyledi. Kendisine bir zarar verilmesi halinde, başka arkadaşının bombayı etkili hale getireceğini söyledi. Kaçırılan arkadaşları varmış. Ukraynalıların elinde. Kendisi Rusmuş. Onların bırakılması için uçağı kaçırdığını söyledi. Kendisinde bir şey görmedik. Ondan sonra uçağın başka bir yere ineceğini söylediler. Biz telefondan açıp yerimize baktık. Sabiha Gökçen'de olduğumuzu öğrendik. Yabancılarda panik vardı. Korkuyorlardı. Biz biraz ortamı yumuşatmaya çalıştık. Biraz sıkıntılıydı. 4-5 saat içeride kaldık. Tedirgindik ne olduğunu bilmiyorduk'

'PİLOT VE EKİBİ AKILLI DAVRANDI'

Cenap Ayhan isimli bir yolcu ise , 'Kendisi Rusmuş. Alınan arkadaşları varmış. Cezaevindelermiş. Bunun için bir eylem yapmış. Olimpiyatları uçağın olduğu şehre indirmek istemiş amacı buymuş. Pilotun ve ekibinin akıllığı sayesinde her şey sorunsuz şekilde halledildi' diye konuştu.

02.44

HAVA KORSANI EMNİYETE GETİRİLDİ

Saat 01:50'de Vatan Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün arka kapısından güvenlik önlemleri altında getirilen korsan, gazetecilerin görüntü aldığını görünce aracın içinde yüzünü elleriyle kapattı. İki yanında polis olduğu görülen korsanın, ellerinin de kelepçeli olduğu gözlendi.

Kaynak: http://haber.dha.com.tr/hava-korsani-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0