Görüş Bildir
Haberler
İşinizi dijitalde büyütmenin 30 yolu var!

İşinizi dijitalde büyütmenin 30 yolu var!

Murat Canbaz
24.07.2018 - 19:10

İşinizi dijitalde büyütmenin 30 yolu var!

Geleceğini planlayan şirketlerin dijitalde varlık göstermeleri kaçınılmaz. Dünyanın en kalabalık ülkesinden daha fazla nüfusa sahip bir Facebook networkü, dijital dünyada neden var olmamız gerektiğinin en büyük göstergesi.

Dijital Pazarlama dendiğinde birçoğunuzun aklına Google’da ve Facebook’ta reklam vermek geliyor. Dijital pazarlama kavramını bu iki kaynakla sınırlamak okyanusu kürekle geçmeye çalışmakla eşdeğer. Bu sunumla size dijital pazarlamanın birbirini destekleyen 30 farklı ilkesinden bahsedeceğim.

Eğer siz de bu yollarda doğru adımları atarsanız şirketinizin dijital varlıkları adına başarılı bir yol haritası çizmiş olacaksınız. Bundan sonrası dijitalin profesyonellerine kalıyor ;)

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pazarlama Stratejisi

Pazarlama Stratejisi

Etkili dijital pazarlama ile, belirli sonuçlara ulaşmak için doğru bir stratejiniz olmalı. Dijital pazarlamadan ne beklediğinizi bilmek, hedef kitlenizi doğru belirlemek, sizi sonuca götürecek en önemli unsurlardır. Dijital dünyadan beklentilerinizi en başında doğru tespit ederseniz, hedef kitle iletişiminden kampanya modellerine kadar uzanan süreçte tutarlı bir yol izlemiş olursunuz.

Marka ve Kurum Kimliği

Marka ve Kurum Kimliği

Marka oluşturma, logonuz, renk düzeniniz, fontlarınız ve düzeniniz gibi faktörleri içeren şirketinizin görsel kimliğine büyük ölçüde hitap eder. Bununla birlikte, marka kimliğinin tüm medya mesajlaşmalarını içermesi ve bir slogan, başlık ve anahtar önerileri içermesi gerekebilir. Bir marka yaratırken onu bir iletişim figürü olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Markanızın oluşturacağı her algı, ilerideki başarısını olumlu ya da olumsuz etkileyecektir. Sıfırdan bir marka oluştururken logonuz ile vermek istediğiniz mesajın müşteri tarafından nasıl algılanacağını, kurumsal kimliğiniz ile dışavurumunuzu aslında kurum içinde ne kadar işselleştirdiğiniz arasında uyumlu ve dengeli bir bütünden bahsediyoruz. J.Kapfarer’in Kurum Kimliği Prizması bu anlamda sizin en önemli formülünüz olacaktır.

Web Sitesi

Web Sitesi

Web sitenizin sizin en önemli vitrininiz olduğunu unutmayın. Sitenizi oluştururken mutlaka kullanıcı deneyimini gözetin. Sizin vermek istediğiniz bilgiler, öne sürdüğünüz ürün ve hizmetler yerine kullanıcı ihtiyaçlarına yönelin. Hangi ihtiyacı nasıl çözdüğünüzü göstermek çok daha samimi bir iletişim yoludur.

  • Sitenizin tüm yeni cihazlarda sorunsuz çalıştığından emin olun.

  • Arama motorlarının web sitenizi tavsiye edebilmesi için gerekli altyapı çalışmalarını tamamlayın.

  • İçeriğiniz özgün, tasarımınız modern ve yenilikçi olsun.

Arama Motoru Optimizasyonu / SEO

Arama Motoru Optimizasyonu / SEO

Arama Motoru Optimizasyonu; arama motorlarının site içerisinde arama yapan kullanıcılarına doğru tavsiyelerde bulunabilmesi adına web sitemizdeki teknik ve içerik düzenlemelerimizin tamamına verilen addır. Arama motorları “tavsiye” algoritmalarını sürekli yenilerler. Bu nedenle SEO çalışması bir kez başlayan ancak sürekli takip edilmesi gereken bir çalışmadır.

Şirketinizin web sitesinin SEO sürecinde mutlaka profesyonel danışmanlarla ilerleyin.

Pay Per Click (PPC) / Google Adwords

Pay Per Click (PPC) / Google Adwords

Google Adwords ile dünyanın dilediğiniz bir lokasyonunda dilediğiniz bir gün ve saat aralığında hedeflediğiniz kitlelere ürün ve hizmetlerinizi duyurabilirsiniz. Bunun için çok büyük bütçelere ve büyük prodüksiyonlara gerek yok. Hedef kitlenizi ne kadar daraltırsanız o kadar verimli sonuçlar elde edersiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İçerik Planlama

İçerik Planlama

Dijital pazarlama uzmanları dünyanın neresinde olursa olsun, içerik pazarlamanın arama ve sosyal programların bir parçası olduğunun farkındadır ve satın alma döngüsünün her aşamasında kritik bir rol oynadığını bilir. Fakat pek azı bunun gerçekten işe yaradığının farkındadır.

Rekabet sert ve acımasız. Çok fazla şirket stratejik bir plan oluşturmadan dijitale giriş yapıyor. Mutlak başarı için uzun vadeli ve sistemli düşünmek fayda sağlayacaktır. İçeriğinizi planlayın, uygun zamanı geldiğinde uygun platformlarda paylaşın. Unutmayın: “Content is King!”

İçerik Oluşturma

İçerik Oluşturma

Dijital pazarlama süreçlerinde firmaların en çok korktukları şeylerden birisi de firma ve sektör hakkında içerik üretmektir. Herkes işinde uzman olduğunu ileri sürer, ancak pek azı bunu ifade eder. Bu durum hemen tüm sektörler için geçerli. Bu olumsuz durumu tersine çevirmek için önünüzde büyük bir fırsat var. En yakın rakibiniz henüz nereden başlayacağını bilmiyorken geçin klavyenin başına ve yazmaya başlayın. İşinizle ilgili üreteceğiniz her içerik, uzun vadede kalıcı bir fayda olarak kayıt altına alınacaktır.

İçerik Pazarlama

İçerik Pazarlama

Kurumsal Blog

Kurumsal Blog

Bireysel Blog

Bireysel Blog

İçerik oluştururken şöyle bir okul yıllarınızı hatırlayın. Kompozisyon dersleri, giriş gelişme sonuç, dil bilgisi kuralları, özel isimler, dahi anlamındaki “da” lar, bağlaç olan “ki” ler… Yazınızdaki özen okuyucu tarafından büyük bir hassasiyetle farkedilecektir. Yazısına özen gösteren işine de özen gösterir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İçeriğinizi Duyurun

İçeriğinizi Duyurun

Hazırladığınız içeriği dijital dünyada paylaşabileceğiniz pek çok platform var. Bu platformların başında “Sosyal Medya” yer alıyor. Blog postları, İnfografik çalışmalar, slide sunumlar, keynote prezantasyonlar ve e-kitaplar… En yaygın ve en çok kullanılandan başlayın. Siz ürettikçe piramit sizi yukarı çekecektir.

İtibar Yönetimi

İtibar Yönetimi

Eskiden bir esnafın itibarı yaşadığı kasabadaki davranışlarıyla ölçülürdü. Tüm kasaba halkı itibarlı esnafa yönelir, diğerleri bu yönelimin dışında kalırdı. Doğal seleksiyon…

Dijital dünyada kasabamızın yerini 8 milyarlık bir çevrenin aldığını düşünürsek itibarımız için çok daha dikkatli olmamız gerektiğini görebiliriz. Attığımız her adımın dijital ayak izleri yarattığı bir ortamda bu tehlikeli süreci lehimize çevirebiliriz. Arama motorlarında sizin ya da şirketinizin hakkında olumsuz bir verinin dolaşmasına izin vermeyin. Bunu önelemenin pek çok yolu var, dijital pazarlama profesyonellerinden destek isteyin.

Multimedia Kullanın

Multimedia Kullanın

Slide Showlar ve diğer tipteki sunumlar size çok yönlü bir medya kullanım imkanı sağlar. LinkedIn girişimi olan SlideShare sunumları her gün büyük görüşme ve randevulara milyonlarca kanal açıyor. SlideShare sunumlarını yalnızca birer sunum olarak değerlendirmeyin. Bu sunumlar pek çok bloggerın da ilgisini çekiyor ve bloglarında yer veriyorlar.

Bir taşla pek çok kuş vurun.

Yeniden Paylaşın

Yeniden Paylaşın

Uzun emekler ile ürettiğiniz içeriğinizi paylaştınız, ancak yeterli etkileşim alamadığınızı düşünüyorsunuz. Düşünmeyin! Yeniden paylaşın… Paylaşım yaptığınız dönemde hedef kitlenizin farklı bir önceliği olabilir, paylaşımınız dikkatlerden kaçmış olabilir, paylaşım yaptığınız mecra uygun olmayabilir. Siz farklı zamanlarda farklı mecralar deneyerek paylaşım yapmayı sürdürün.

Videolar Hazırlayın

Videolar Hazırlayın

Sosyal medyada en çok tüketilen içerikler ezici bir çoğunlukla video içeriklerdir. Son yıllarda hayatımıza giren yeni sosyal medya araçlarının tamamının görsel ve video içerik kanalları olması tesadüf değil. Instagram, Snapchat, Scope en çok kullanılan sosyal medya kanalları.

Günümüzde artık akıllı telefonlar ile profesyonel sonuçlar almak mümkün. Cebinizdeki prodüksiyon şirketini kullanın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Webinarları Takip Edin

Webinarları Takip Edin

Sosyal medyada en çok tüketilen içerikler ezici bir çoğunlukla video içeriklerdir. Son yıllarda hayatımıza giren yeni sosyal medya araçlarının tamamının görsel ve video içerik kanalları olması tesadüf değil. Instagram, Snapchat, Scope en çok kullanılan sosyal medya kanalları.

Günümüzde artık akıllı telefonlar ile profesyonel sonuçlar almak mümkün. Cebinizdeki prodüksiyon şirketini kullanın.

Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal medya size ergen gevezeliği gibi görünebilir. Ancak 1,6 Milyarlık nüfusu ile Facebook’un Çin’den daha kalabalık bir nüfusa sahip olduğunu inkar edemeyiz. Ürününüzü insanların görmesini istiyorsanız onların bulundukları yerlerde siz de yer almalısınız. Sosyal mecralarda yerinizi alın.

Influencer Marketing

Influencer Marketing

Tanınmış sosyal medya ve blog yazarları oldukça geniş bir etki alanına sahip olabilirler. Tüketicinin samimiyet beklediği bu dönemde bir influencerın sizin ürününüzü tanıtması beklentinizin üzerinde bir etkileşim yaratabilir. Bunu görmezden gelmeyin.

Influencer Marketing ile düşük bütçeli kampanyalar yaratabilirsiniz

Backlink Edinin

Backlink Edinin

Google arama yapan kullanıcısına bir web sitesini tavsiye ederken, bu sitenin diğer sitelerde ne kadar tavsiye edilip edilmediğine bakar. Eğer web siteniz trafiği yoğun diğer sitelerden link alıyorsa bu bir tavsiye sebebidir.

E-Mail Marketing

E-Mail Marketing

Müşteriye E-Posta göndermek için pek çok nedeniniz var. Ancak bu konuyu abartırsanız rahatsızlık oluşturabileceğinizi unutmayın. Ayda 4 ya da 5 e-mail gönderimi ideal gibi görünebilir. Eğer e-posta içeriğinizi de doğru planlarsanız etkisini göreceğinizden emin olabilirsiniz. E-Pota listelerinizi segmente etmeyi untmayın. Takım forması satabileceğiniz müşterinize dantelli çorap önermeyin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Analiz Edin

Analiz Edin

Pazarlama bilimine hakim olmak ve yatırım getirinizi artırmak için analizlere ihtiyacınız var. Pazarlama analitiği ile size gelişmiş kârlılık yönünde rehberlik etmek için ölçüm sistemleri oluşturursunuz. Pazarlama analitiği, şirketinizin iş hedeflerine ulaşmanıza yardımcı olmak için gerçek performansa dayalı taktikler geliştirebilmesini sağlayacaktır.

Test Edin

Test Edin

Testler, veri odaklı pazarlamanın hayati bir bileşenidir. Çeşitli pazarlama araçları, web sayfalarınız, e-postalarınız, açılış sayfalarınız ve teklifleriniz gibi anahtar dokunma noktalarını test etmeyi kolaylaştırır. Genel olarak, hangisinin gerçek performansa dayalı üstün sonuçlar ürettiğini belirlemek için farklı iletişim kanallarında farklı sürümler deneyin. Yüksek performanslı sonuçlar üzerinde ilerleyin.

İnfografikler Hazırlayın

İnfografikler Hazırlayın

İnsan beyni görsel bilgiyi yazılıdan 3 kat daha hızlı algılar ve okuduklarımızın yalnızca %20 si aklımızda kalırken gördüklerimizin akılda kalma oranı %80’dir.

  • Kolay hatırlanırlar ve akılda kalırlar.

  • Bilgiyi eğlenceli ve çekici hale getirirler.

  • Etkilidirler.

  • Bilgi aktarımı kısa sürede ve kalıcı bir biçimde gerçekleşir.

  • Bilgi ne kadar karmaşık olursa olsun infografik anlatım ile sadeleştirilebilir.

Sunumlar Oluşturun

Sunumlar Oluşturun

Slide gösterileri ve diğer dijital sunum türleri, ortam karışımınızın güçlü bir parçası olabilir. LinkedIn SlideShare, her gün milyonlarca görüntüleme izleyerek daha geniş bir kitleye ulaşmanızı sağlayan harika bir kanal haline geliyor.

SlideShow sunuları yalnızca paylaşılmakla kalmayıp, aynı zamanda bloglara gömüldüğünü ve bu sayede yayılabildiğini unutmayın.

Video İçerikler Hazırlayın

Video İçerikler Hazırlayın

Pazarlama istatistikleri artık pazarlamacıların %93’ü video içeriği iletişim, satış ve pazarlama için kullandığını gösteriyor. Tüketicilerin videolara tıklama oranı görsel ya da metin bannerlara göre 27 kat daha fazla. Videoların içerik kaliteleri yükseldikçe oranlar da aynı şekilde yükseliyor. Ürün ya da hizmetlerinizle ilgili ilgi çekici videolar hazırlayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lead Mıknatısları Oluşturun

Lead Mıknatısları Oluşturun

Lead mıknatıslar, içeriğinizi tüketen kişilere e-posta listesine katılmak ve / veya yararlı bilgi sağlamak için ilham vermek için ücretsiz tekliflerdir. E-Kitaplar, kılavuzlar, kontrol listeleri, mini kurslar, şablonlar, araçlar ve ürün bazlı teklifler gibi gelişebileceğiniz çok sayıda mıknatısı vardır. Etkili bir öncü mıknatıs sadece e-posta listenizi oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda sizi alanında uzman olarak konumlandırır.

Sosyal İtibar ve Güven

Sosyal İtibar ve Güven

Firmalar insanlar tarafından yönetilir. İnsanlar ise kullanıcı deneyimine önem verirler. İyi bir yönetici, bir firma ile işbirliği kurmadan önce bu firmanın sosyal itibarına bakar. Firmanın daha önce kimlerle çalıştığı, müşterilerinin kimler olduğu, hakkında ne konuşulduğu, sektördeki başarıları önemlidir. Hakkında hiç birşey konuşulmamış, iyi bir tavsiyeye sahip olmayan bir firmaya hiç kimse güvenmez.

Landing Pages / Açılış Sayfaları

Landing Pages / Açılış Sayfaları

Asıl amacı, bir dönüşüm gerçekleştirmektir. Özellikle e-ticaret için yapılan bazı kampanyalarda açılış sayfasının amacı, ziyaretçileri bir ürün sayfasına tıklama yoluyla yönlendirmektir. Bununla birlikte, açılış sayfasının en önemli amacı, bir form aracılığıyla müşteriye “satın alma kararı” oluşturmaktır. Açılış sayfalarında, bir şirket web sitesinin ana sayfalarından veya diğer ortak sayfalarından farklı ve çzel bir sayfa akışına ve tasarıma sahip olmalıdır.

Eğitimler ve Çalıştaylar

Eğitimler ve Çalıştaylar

Çıktılarınızı korumak veya genişletmek için ihtiyaç duyduğunuz kaynakları elde etmek için sıklıkla uzmanlara dış kaynak kullanacaksınız.

Fakat çoğu zaman workshoplar daha da etkili olabilir.

İç kaynakları etkin bir şekilde oluşturmak için ekibinizin becerilerini, dijital pazarlama eğitim programları ve en iyi uygulamaları öğretmek ve belirli beceriler geliştirmek için tasarlanmıştır. Bu eğitimleri almak için kendinize ve ekiplerinize özel zamanlar ayırın. Dışarıdan aldığınız eğitimleri şirket içinde de paylaşın. Bilgi ve beceriyi içeride büyütmek ve paylaşmak şirket kültürünüze de katkı sağlayacaktır.

Kahramanlar Yaratın

Kahramanlar Yaratın

Şirket çalışanlarınızın bir takımın oyuncuları gibi görün ve her bir oyuncunun takımına bağlılığını sağlayın. Oyuncuların her biri ayrı ayrı gol atma hedefinde olacağı gibi, takımının başarılarından da gurur duymalarını sağlayın. Çalışanlarınızın kendi profesyonel olduğu alanlarda içerik üretmesini teşvik edin. Yapacakları her etkileşimin şirketinize itibar olarak döneceğini unutmayın. Her çalışanınızın kendini bir kahraman olarak görmesini sağlayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sunumumuzu bir hikaye ile sonlandıralım.

Hikaye Ay’a ikinci ayak basan astronot Buzz Aldrin’in anekdotundan: Hikaye Başkan Kenedy’nin başından Nasa’yı ziyaretlerinden birinde geçmiş gibi anlatılsa da Aldrin’in hikayesinde şöyle geçiyor:

Buzz Aldrin Nasa’daki ilk günlerinde yemekhane sırasında bir görevliyle tanışır. Görevliye yaptığı işin ne olduğunu sorduğunda görevli büyük bir gururla “Aya adam gönderilmesine yardımcı oluyorum” der. Aldrin birkaç gün sonra bu görevliyi Nasa’nın koridorlarında elinde bir paspas ile temizlik yaparken görür.

Şirketinizin hangi departmanında olursa olsun çalışanlarının ortak bir amaç bilincinde olmasını sağlayın. Bu ortak amaç sizin başarınızdır.

Bu sunumun tamamını SlideShare.net adresinden izleyebillir ve kaynak belirterek paylaşabilirsiniz.

Kaynak: https://www.slideshare.net/MuratCanba...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın