Görüş Bildir
Haberler
Galata Kulesi Rehberi: Işıl Işıl Görünümü ve Büyüleyici Tarihiyle İstanbul'un Simgelerinden Galata Kulesi

Galata Kulesi Rehberi: Işıl Işıl Görünümü ve Büyüleyici Tarihiyle İstanbul'un Simgelerinden Galata Kulesi

Özge Tepe
24.09.2022 - 11:46

Galata Kulesi, Türkiye'nin İstanbul şehrinin Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kule. Adını, bulunduğu semtten alıyor. Döneminde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş. Şu anda ise müze olarak hizmet veriyor. İstanbul'un hem Türkiye'den hem de dünyadan en önemli simgesi olan Galata Kulesi, tarihiyle, büyüleyici atmosferi ve efsanevi hikayeleriyle herkesi kendine hayran bırakıyor. 

Bu içeriğimizde Galata Kulesi hakkında merak edilen tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

İşte Galata Kulesi gezi rehberi:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Galata Kulesi'nin Tarihi

Galata Kulesi'nin Tarihi

Galata Kulesi, dünyanın ilk kulelerinden biri. Adını, bulunduğu Galata semtinden alıyor. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilmiş olan bu yapı, farklı dönemlerde farklı amaçlar için kullanılmış. Günümüzde, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet veriyor.

Dünyanın ilk kulelerinden biri olduğu rivayet edilen Galata Kulesi 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından bölgenin en yüksek noktasına yaptırılmış. O zamanki görüntüsü şimdikinden çok farklıymış. Üstelik tahtadan yapılmış.

Fener ve gözetleme kulesi olarak kullanılmak üzere yapılmasıi ve imar edilen bir yapının bir diğer yapının deniz manzarasını engellememesi yönünde bir kural olması nedeniyle burası Galata'nın en yüksek noktasına inşa edilmiş. Yüzyıllar boyunca Galata, boğaza hakim konumdayken 4. Haçlı Seferi sırasında ciddi anlamda tahrip olmuş. Daha sonra çıkan yangınlar nedeniyle hep çökmüş.

1348 yılında Cenevizliler tarafından Galata yeniden inşa edilmiş. Bu sefer ahşaptan değil yığma taş yöntemiyle yapılmış. O zamanki görünümüyle şimdiki görünümü biraz daha benzermiş. İstanbul'un Fethi'nden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından Galata Bölgesine büyük önem verilmiş. 

509 yılında “küçük kıyamet” olarak anılan İstanbul depreminde kule tamamen yıkılmış. Mimar Hayrettin tarafından da yeniden inşası tamamlanmış. Kanuni Sultan Süleyman döneminde zindan olarak kullanılmaya başlanan kule, 2. Selim döneminde yangınlar dolayısıyla büyük zarar görmüş ve bir kez daha tadilata girmiş. 3. Murat döneminde de rasathane olarak kullanılmış.

1632 yılına gelindiğinde ise Galata Kulesi tarihi günlerden birine daha tanıklık etmiş. Hezarfen Ahmet Çelebi, kuleden Üsküdar Doğancılar Meydanına kadar 3358 metrelik uçuşunu gerçekleştirir. Kulenin şimdiki görüntüsüne kavuşması ise 1965-1967 yılları arasında yapılan son tamirat.

Galata Kulesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Galata Kulesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Kule, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alıyor. İstiklal Caddesi’nin bittiği Tünel Meydanı’na 2 dakika mesafede bulunan kuleye gelmek için pek çok yol var. Şişhane metro durağında inip, İstiklal Caddesi çıkışından çıkıp Yüksek Kaldırım Sokak’tan 1-2 dakika yürüyerek kuleye ulaşabilirsiniz. 

Sahil tarafından ya da Anadolu Yakası’ndan gelecekseniz de vapurla buraya gelmeniz mümkün. Karşıdan geliyorsanız vapuru Avrupa yakasından geliyorsanız da sahildeki Kabataş – Zeytinburnu tramvay hattını tercih edebilirsiniz.

Galata Kulesi adres ve konum bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Adres: Bereketzade Mahallesi Büyük Hendek Caddesi, Numara: 2, 34421 Beyoğlu/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Galata Kulesi Giriş Ücretleri ve Çalışma Saatleri

Galata Kulesi Giriş Ücretleri ve Çalışma Saatleri

Galata Kulesi, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Buraya girerken de belli bir ücret ödemek gerekiyor. Galata Kulesi giriş ücretleri ise şu şekilde:

  • Giriş Ücreti: 350 TL

  • MüzeKart: Geçerli

Galata Kulesi çalışma saatleri bilgisi ise şu şekilde:

  • Açılış Saati: 08.30

  • Kapanış Saati: 23.00

  • Gişe Kapanış Saati: 22.00

  • Kapalı Günler: Her gün açık

NOT: Galata Kulesi giriş ücretleri, çalışma saatleri ve açık günler resmi tatil ve bayramlarda değişebilir. Bu nedenle öncesinde bilgi almanızı öneririz.

Neden "Galata" Kulesi

Neden "Galata" Kulesi

Galata Kulesine 'Galata' denmesinin nedenleri hakkında pek çok rivayet var ve hiçbiri hakkında kesin bir bilgi yok. Rivayetlerden biri Galyalıların buralara kadar gelip burada yerleşmeleri ve onların isimlerinin buraya verilmesi.

İkinci rivayet ise Galatlar Kavmi’nin ismini aldığı konusunda. Bu noktada isim benzerliği olduğunu düşünen çok sayıda kişi de var. Üçüncü bir rivayet ise Bizans döneminde bu bölgede sütçülük yaygın olduğu için süt yeri anlamına gelen Galesü adının konduğu.

Galata Kulesi Efsaneleri

Galata Kulesi Efsaneleri
www.bizevdeyokuz.com

Günümüzde birçok tarihi yapı hakkında dilden dile anlatılagelmiş hikayeler ve efsaneler var. Galata Kulesi hakkında da sayısız efsane bulunuyor. Bunlardan bazıları ve en bilinenleri şu şekilde:

Kalbi Sökülmüş Kadın Cesetleri

'Murat döneminde rasathane olarak kullanılmaya başlandığında Galata Kulesi çevresinde ilginç olaylar yaşanmaya başlar. Nerdeyse her gece kalbi sökülmüş kadın cesetleri kulenin yanına atılır. Halk arasında huzursuzluk yaratan bu olaylar sonrasında rasathane kapatılır. Ama olaylar durulmaz. Olaylar yıllarca devam edince de bölgede yaşayan insanlar başka semtlere göçerler ve Galata’da yaşamak bir tarafta dursun, Galata içlerinde bile gezmezler. Cinayetler ve cinayetlerin arkasında ki gizem Abdülhamit’in kurduğu hafiye teşkilatı olayları çözene kadar devam eder. Teşkilatın çalışmaları sonucunda cinayetleri gizli bir tarikatın işlediği anlaşılır.'

Devlerin Aşkı

'6. yüzyıl. Marmara Denizi semalarında bir güzel salınıyor. Bu güzel öyle büyüleyici, öyle endamlı ki, insanlar dünyalar güzeli İstanbul’a, yani o zamanki adı ile Konstantinopolis’e bile arkalarını dönmüş, bu güzeli seyirdeler. Bu yalnız ve hüzünlü güzel Kız Kulesi. Günlerden bir gün bir İstanbul delikanlısı dikiliyor tam da Kız Kulesinin karşısına. O da Galata Kulesi. Kız Kulesi ilk bakışta aşık oluyor bu delikanlıya. Ee böyle bir güzelin endamına kayıtsız kalmak ne mümkün. Galata Kulesi’nin de hemen gönlü kayıyor Kız Kulesi’ne. Aşkları her ikisinin de gönlüne sığmaz olmuş zamanla. Ama birbirlerine ulaşmaları, aşklarını itiraf etmeleri mümkün değil. İkisi de kavuşamamaktan dertli. Bir gün bir adam çıkıp gelmiş Galata Kulesi’nin yanına. Galata Kulesi ise ne yapmış, ne etmiş, ikna etmiş o adamı aşk mektuplarını Kız Kulesi’ne götürmeye. İşte o adam, yani Hezarfen Ahmet Çelebi doldurmuş tüm o mektupları gömleğinden içeri, takmış kanatlarını ve bu aşk için bırakmış kendini Galata Kulesi’nden boşluğa. Biraz o gün esen rüzgârın, biraz da Hezarfen’in hayallerinin yardımıyla havada süzülmeye başlamış bu aşk. Ama tam da Hezarfen Kız Kulesi’ne gelmek üzereyken gömleğinin yakasından dökülmüş tüm mektuplar denize. Galata bu seferde olmadı diye endişeyle sıçramış. Ama böyle bir aşkın karşısında deniz de kayıtsız kalamamış; dalgalarıyla bir bir taşımış tüm mektupları Kız Kulesi’ne. Aşkına karşılık bulan Kız Kulesi mutlulukla yine ışıl ışıl olmuş. Ve tabi onun bu haline gören Galata Kulesi de. Tam da bu aşk sayesinde ikisi de günden güne güzelleşmişler. Ve 15 asırdır insanları büyülemeye devam etmişler.'

Bir rivayete göre denir ki Galata Kulesi’ne sevdiğiyle birlikte ilk defa çıkan bir kişi onunla evlenirmiş. Yalnız iki kişiden birinin bile daha önce yalnız başına bile olsa kuleye çıkmamış olması gerek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Galata Kulesi Restaurant

Galata Kulesi Restaurant

Galata Kulesinded tüm İstanbul'a tepeden bakabileceğiniz bir restoran var. Yalnız buraya gelmeden önce rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Hem yerli hem de yabancı turistler buraya akın ettiği için yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Restoran fiyatları eskiden çok pahalıyken şimdilerde belediyeye geçtiği için düştüğü söyleniyor.

Galata Kulesi Gezgin Yorumları

Galata Kulesi Gezgin Yorumları

Galata Kulesine gelmeyi düşünüyorsanız daha önce ziyaret edenlerin yorumlarından da faydalanabilirsiniz:

'İstanbul da yaşayıp buraya gelmemek eksiklik hissettirir. Harika bir mekan. Ziyaret sistemi de çok iyi ve düzenli. Çok sıcak olmasının dışında sorun yok gibi. Bir de kule kısmında ziyaretçileri uzun süre sabit durmayarak diğer ziyaretçilere de yer vermeleri hususunda birşeyler yapılmalı. Müze kart ile her yere giriş çok ucuz ve rahat. Aksi halde uzun ve pahalı bilet kuyruğu beklersiniz.'

'İstanbul’un tarihi mekanlarını saymakla bitmeyen bir yerinde burası olduğunu düşünüyorum. İmar olarak insanı büyülüyor desem abartılmadığını söylerim. Güzel şehrimizi kuş bakışı İle görme imkanı sunuyor. İstanbul’u daha iyi anlama imkanı ve tarih deki önemli bir yerde olmasını idrak etmemize sebep olacak tarihi bir miras bu ve buna benzer tarih kokan yerlerin ömürlerinin uzun olması temennisiyle'

'İstanbul'un gözde tarihi yerlerinden. Asansör ile çıkıldığı için sıra bekleniyor. Müze kart varsa bilet almanıza gerek yok. Yukarıya çıkıp, dönüşü aşağıya doğru yapıyorsunuz. Tüm katları müze gibi düzenlenmiştir, bu sebeple inerken de vakit geçirebilirsiniz. Manzarası süper. Özellikle güneş batımına doğru gitmenizi tavsiye ederim. Hava karardıktan sonra dış yüzeyine hologram yansıtıyorlar, o da çok güzel.'

'İstanbul’un en güzel sembolü. İçi dışı manzarası havası tarihi her şeyiyle tam bir tarihi mekan. Girerken 15-20 dk bekleyebilirsiniz ancak beklemenize değiyor emin olun.. Mutlaka ziyaret etmelisiniz'

'Ahh sen ne güzelsin istanbul. Cok beğendim Galata kulesini 7 tepeli şehrime yukardan bakmayı. Cıktıgımızda hava cok güzeldi, esmıyordu ve gökyüzü açıktı. Biraz sıra bekliyorsunuz, müze kartla ya da bilet alarak içeriye giriyorsunuz. Asansörle 6 kat çıkıp , sonra o taş merdivenlerden iniyorsunuz tarihi yaşayarak.Yolunuz düşerse gitmenizi tavsiye ederim'

Galata Kulesine Gelmişken Gezebileceğiniz Diğer Yerler

Galata Kulesine Gelmişken Gezebileceğiniz Diğer Yerler

Galata Kulesi çevresi, gezilecek sayısız yere sahip. Burada mutlaka görmeniz gereken yerlerden birkaçı şu şekilde:

  • Galata Mevlevihanesi

  • Galata Köprüsü

  • Kamondo Merdivenleri

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
3
3
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ece anay

içini yaptılar pırlanta mağazası gibi neyi kaldı gezilecek??? restorasyon diye hiltiyle girilmeden evvel gezen gezdi, gören gördü.

Putler

Ahh be şu kulenin etrafındaki o abuk subuk çirkin binalar hep yıkılsa, şöyle çevresinde 1 km2'lik bi alan oluşturulsa, şöyle parkla meydan karışımı bişey har... Devamını Gör

Gezi Pedia

Mükemmel bir yazı olmuş, daha detaylı bilgiler için https://gezipedia.com.tr 'yi inceleyebilirsiniz.