Görüş Bildir
Haberler
IŞİD Kobani'de Yeni Saldırı Başlattı

IŞİD Kobani'de Yeni Saldırı Başlattı

FreiGeist
09.10.2014 - 09:23 Son Güncelleme: 09.10.2014 - 13:41

Koalisyon güçleri Kobani'nin doğusundaki Kani Arap Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'ndeki IŞİD mevzilerini vuruyor.

Fotoğraf: EPA

İçeriğin Devamı Aşağıda

IŞİD 'Üç Koldan Saldırıyor'

ABD liderliğindeki koalisyon güçleri IŞİD mevzilerini bombalamaya devam ederken, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, IŞİD'in kentin iki mahallesine girdiğini açıkladı. Al Jazeera'ye konuşan PYD'nin ilan ettiği Kobani Kantonu Dış ilişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, 'IŞİD 3 koldan saldırıyor, kim ne yapacaksa şimdi yapsın' dedi.

Reuters'a konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, 'IŞİD, ağır silahlar ve tanklarla iki mahalleye girdi, çatışmalar çok yoğun, siviller ölebilir' dedi.

Ajansa konuşan ancak adını açıklamayan bir başka PYD yetkilisi ise, kentin doğusundaki bazı binaların IŞİD'in eline geçtini söyledi.

Al Jazeera Türk'e konuşan, PYD'nin ilan ettiği Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, IŞİD güçlerinin doğudan, batıdan ve güneyden saldırı halinde olduğunu ve büyük bir kuşatma altında olduklarını söyledi.

Kurdo, 'Bize yardım etmek isteyenler şu anda etsin. Kentte siviller var. Şu an büyük bir kuşatma halindeyiz. Dünya sesimizi duysun.' dedi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD ordusu ve koalisyon güçlerinin, Suriye ve Irak’ta, IŞİD hedeflerine yönelik 12 yeni hava saldırısı daha düzenlediğini açıkladı.

CENTCOM’un açıklamasına göre, ABD ordusu ve koalisyon güçleri, IŞİD’in Suriye’deki hedeflerine, bombardıman ve savaş uçaklarıyla 9 saldırı gerçekleştirdi. ABD ordusu koalisyon güçlerinden ayrı olarak saldırı ve savaş uçakları kullanarak örgütün Irak’taki hedeflerine 3 saldırı düzenledi.

Suriye’de, şiddetli çatışmaların yaşandığı Kobani (Aynul Arab) kenti yakınlarındaki 8 saldırıda IŞİD’in 5 silahlı aracı, 1 ikmal deposu, kontrol kampı, lojistik kampı, 8 barakası imha edildi. Rakka’nın güneybatısındaki saldırıda ise örgütün 4 silahlı aracı kullanılmaz hale getirildi, 2 aracına da hasar verildi.

Suriye’deki saldırılara Ürdün'ün destek verdiği belirtilen açıklamada, Kobani’deki durumun yakından izlendiği, Kürt milislerin kentin büyük bir bölümünü kontrol ettiği bilgisi verildi.

Irak’ta, Ramadi’nin kuzeybatısındaki saldırıda IŞİD’in bir kontrol noktası yıkılırken, Musul’daki saldırıda ise örgütün 4 silahlı aracı imha edildi, 2 aracına hasar verildi. Kerkük’ün güneyindeki saldırıda ise örgütün 2 muharebe mevzisi yıkıldı.

'YPG IŞİD'i püskürttü'

AFP’ye konuşan Kobanili Kürt yetkili, hava bombardımanlarının ‘etkili’ olduğunu belirtirken, “Salı gününden itibaren durum değişti. YPG güçleri IŞİD’i geri püskürttü” dedi.

YPG güçleri patlamaya kendilerinin neden olmadığını duyurdu. Dumanların yükseldiği caminin kim tarafından vurulduğu bilinmiyor.

Çatışmalar Kobani'nin batısına sıçradı

Salı günü IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar Kobani'nin batısına sıçramış ve IŞİD kasabayı havan toplarıyla vurmayı sürdürmüştü.

Kasabanın doğusundaki Kani Arap Mahallesi'ne IŞİD'in çektiği iki bayrak ise yerlerinde duruyor.

Al Jazeera'ye konuşan bir YPG yetkilisi de, IŞİD’in kasabaya batıdan da saldırarak merkezdeki YPG mensuplarını kuşatmaya çalıştığını söyledi.

Çatışmalarda bir IŞİD tankının vurulduğunu söyleyen YPG yetkilisi, IŞİD’e karşı direnmek ve örgütü kasabadan çıkarmak için daha fazla silaha ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...

IŞİD Kobani'de Yeni Saldırı Başlattı

Kobani'yi kuşatan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) şehirdeki direniş ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava operasyonlarının ardından bazı bölgelerden geri çekilmişti. Son gelen bilgiler, örgütün şehir merkezine yönelik yeni bir saldırı başlattığı yönünde.

Reuters haber ajansına bilgi veren Kobani'deki bir Kürt yetkili, IŞİD militanlarının yoğun çatışmaların ardından iki mahalleye girdiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü ise, 'Kasabalar veya köylerin, hatta Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesi gerçek bir ihtimal' şeklinde konuştu.

Üç haftayı aşkın süredir devam eden IŞİD'in Kobani kuşatmasında yaklaşık 400 kişinin öldüğü belirtiliyor. Kobani ve çevresinde yaşayan 160 bin kişi de sınırı geçerek Türkiye'ye sığınmış durumda.

Kobani'de bulunan Demokratik Birlik Partisi PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, 'IŞİD iki mahalleye tanklarla girdi. Çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Siviller ölmüş olabilir' diye konuştu.

Gelen bilgiler IŞİD'in Kobani'nin doğusunda bazı binaları ele geçirdiği yönünde. YPG güçlerinin IŞİD'in şehir merkezine ilerleyişini durdurmak için mücadele ettiği ifade ediliyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Çarşamba akşamı yaşanan çatışmalarda IŞİD'in şehir merkezine doğru 100 metrelik bir ilerleme kaydettiğini ve IŞİD'in Rakka'dan takviye birlikleri Kobaniye sevk ettiğini belirtti.

'Hava operasyonları Kobani'yi kurtaramaz'

Kobani'de yoğun çatışmalar devam ederken Pentagon sözcüsü John Kirby, 'Sadece hava operasyonları Kobani'yi kurtaramaz. Bunun farkındayız' dedi.

Her ne kadar ABD Suudi Arabistan'da Suriye'deki 'ılımlı güçleri' eğitse de bu birliklerin IŞİD'e karşı operasyonlara girişmesine daha aylar olduğu tahmin ediliyor.

Çarşamba günü bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise 'Kobani'de yaşananları izlemek dehşet verici' demiş ve 'Yine de ABD'nin stratejik hedeflerini göz önünde bulundurmamız gerekiyor' diye devam etmişti.

ABD, IŞİD'in komuta merkezlerini ve askeri altyapısını hedef alan hava saldırıları düzenlediğini ifade ediyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENCOM ise Öarşamba günü Kobani'de gerçekleştirilen hava operasyonlarına dair detaylı bilgileri paylaştı.

Toplam 8 operasyonun gerçekleştirildiğini belirten CENTCOM, 'Operasyonlara koalisyon güçlerinden Ürdün de katıldı' dedi.

Vurulan IŞİD hedefleri arasında 5 zırhlı araç, bir depo binası, bir ileri komuta karargahı ve lojistik destek birimi ve sekiz sığınak bulunduğu ifade edildi.

'Yoğun çatışma sesleri'

Kobani'deki çatışmaları Türkiye sınırında takip eden BBC muhabiri Paul Adams, izlenimlerini şöyle aktarıyor:

'Gelen görüntüler yeterince sarsıcı. Ancak bazen çatışma sesleri inanılmaz bir hal alıyor. Bugün Kobani'nin doğusunda neredeyse aralıksız olarak sokak sokak çatışmalar yaşandı. Şehrin üzerinde yükselen dumanlar ve el bombalarının patlamalarını görmek mümkün.

'Koalisyon güçlerinin hava saldırıları sonrası yükselen duman bulutları ise yaşananları izlemek için sınıra gelen Türkiye'deki Kürtler tarafından alkışlarla karşılanıyor.

'Sınırdaki tellere ellerinden geldiği kadar yaklaşan Kürtler, Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan Kürtlere destek çağrıları yapıyor. Ankara'ya karşı ise çok büyük bir tepki söz konusu.'

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...

IŞİD, Kobanê'ye Yeniden Saldırıya Geçti

Kobanê'de 24. gününü geride bırakan çatışmalar akşam saatlerinden itibaren yeniden şiddetlendi. IŞİD'in özellikle Rakka, Til Ebyad, Minbic gibi merkezlerden yeni güç takviyesi yaparak yeniden saldırıya geçtiği bildirilirken, YPG/YPJ güçleriyle doğu ve güney cephelerinde şiddetli çatışmalar yaşandığı öğrenildi. IŞİD'in Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı hedef aldığı da gelen bilgiler arasında.

KATLİAM TEHLİKESİ SÜRÜYOR

IŞİD'in özellikle sınır kapısını hedef alması, kentte bulunan sivillerin katliam riskini daha da artırıyor. YPG dün yaptığı açıklamada, kentte binlerce sivilin bulunduğunu ve savaşçılar tarafından korumaya alındığını bildirmişti.

'HAVA OPERASYONLARI KOBANÊ'Yİ KURTARAMAZ'

Öte yandan, Pentagon Sözcüsü John Kirby, 'Sadece hava operasyonları Kobanê'yi kurtaramaz. Bunun farkındayız' dedi. Çarşamba günü bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise 'Kobanê'de yaşananları izlemek dehşet verici' demiş ve 'Yine de ABD'nin stratejik hedeflerini göz önünde bulundurmamız gerekiyor' diye devam etmişti.

ABD, IŞİD'in komuta merkezlerini ve askeri altyapısını hedef alan hava saldırıları düzenlediğini ifade ediyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENCOM ise Çarşamba günü Kobanê'de gerçekleştirilen hava operasyonlarına dair detaylı bilgileri paylaştı. 8 operasyonun gerçekleştirildiğini belirten CENTCOM, 'Operasyonlara koalisyon güçlerinden Ürdün de katıldı' dedi. Vurulan IŞİD hedefleri arasında 5 zırhlı araç, bir depo binası, bir ileri komuta karargahı ve lojistik destek birimi ve sekiz sığınak bulunduğu ifade edildi. 

Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/93555/i...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0