Görüş Bildir
Haberler
IŞİD Irak'ın En Büyük Barajını ve Bir Petrol Sahasını Ele Geçirdi

IŞİD Irak'ın En Büyük Barajını ve Bir Petrol Sahasını Ele Geçirdi

Fatih UZUN
03.08.2014 - 17:48 Son Güncelleme: 04.08.2014 - 13:34

Irak’taki IŞİD militanları ülkenin kuzeyini Haziran ayından ele geçirmelerinden bu yana özerk Kürt yönetiminin silahlı güçlerini ilk defa büyük bir yenilgiye uğratarak Irak’ın en büyük barajını, bir petrol sahasını ve üç kasabayı Pazar günü ele geçirdi.

Aynı zamanda elektrik de üreten Musul barajının sadece bir gün süren çatışmalar sonunda ele geçirilmesi, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’yi devirmek isteyen militanların eline ülke kentlerini su altında bırakacak veya çiftçileri sudan mahrum bırakacak güç veriyor.

Irak devlet televizyonunda yer alan haberde, “İslam Devleti’nin terörist çeteleri Kürt güçlerinin mücadele etmeden geri çekilmesi üzerine Musul barajının kontrolünü ele geçirdi” denildi.

Ancak Washington’da Reuters’e bilgi veren bir Kürt yetkili barajın kontrolünün hâlâ Kürt güçlerinin elinde olduğunu, barajın etrafındaki kasabaların ise İslam Devleti güçlerinin eline geçtiğini söyledi.

Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Washington ofisi yetkililerinden Karwan Zebari “Durum hafta sonunda giderek kötüleşen bir hal aldı” dedi.

Kürt güçlerinin geri çekilmesi, şu ana kadar Sünni militanlar karşısında durabilen az sayıda silahlı güçten birinin daha yenilgiye uğratıldığı anlamına geliyor.

Kürt silahlı güçlerinin başlangıçta ortaya koyduğu güçlü direnç Zumar kentine yönelik taarruzun başlamasıyla ortadan kalktı. İslam Devleti militanları daha sonra kente siyah bayraklarını çekti. Bayrağın çekilmesinin ardından genellikle ele geçirilen yerde askerler infaz ediliyor ve el Kaide’nin bile tutucu bulduğu ideoloji uygulanmaya başlanıyor.

Irak’ın çoğunluğunu oluşturan Şiileri öldürülmesi gereken inançsızlar olarak gören İslam Devleti militanları barajın yanı sıra üç kent ve Ayn Zalah petrol sahasını da ele geçirdi. Bu sayede militanların faaliyetlerine kaynak yaratan petrol sahalarının sayısı beşe yükseldi.

Irak ve Suriye’nin bazı bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran İslam Devleti, Saddam Hüseyin’in devrildiği 2003 yılından bu yana petrol üreticisi Irak’ın istikrarına yönelik en büyük tehlikeyi oluşturuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, ABD’nin Irak’taki durumu “aktif olarak izlediği” ve Irak ordusu ile Kürt güçler arasında eşgüdümün sağlanması için destek verildiği söylendi.

Daha önceden Irak Şam İslam Devleti adını kullanan İslam Devleti, Irak’ta Bağdat’ın batısı ve kuzeyinde Fırat ve Dicle nehirlerinin vadilerini ve Suriye’de Halep kentinin doğusundan Irak sınırına kadar olan kesimdeki kentleri kontrol altında bulunduruyor. 

REUTERS

Kaynak: http://zete.com/isid-irakin-en-buyuk-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0