Görüş Bildir
Haberler
IŞİD'e Karşı Rus Uçağı

IŞİD'e Karşı Rus Uçağı

Batuhan
29.06.2014 - 11:47

IŞİD'e Karşı Rus Uçağı

IŞİD'in elindeki Musul ve Tikrit'te operasyonlarını yoğunlaştıran Bağdat yönetiminin Rusya'dan sipariş ettiği Sukhoi tarzı savaş uçaklarının ilk teslimatı gerçekleşti.

Irak güvenlik yetkilileri Rus yapımı 10 adet Sukhoi savaş uçağıının teslimatının Bağdat'ta gerçekleştiğini doğruladı. İkinci el savaş uçakları ülkenin kuzeyi ve batısındaki birçok bölgeyi ele geçiren Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı kullanılacak.

Uçakların tesliminin Irak ordusunun IŞİD'e karşı gerçekleştirdiği operasyonlarda elini güçlendirmesi bekleniyor.

Anadolu Ajansı 'na göre, Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komitesi üyesi Abbas Beyati, 'Bugün 10 adet Sukhoi uçağı Irak'a ulaştı, geri kalan kısmı da en yakın zamanda elimizde olacak' dedi.

Beyati, gelişmiş teknolojiye sahip uçaklarla Irak'ın hava gücünde kayda değer bir ilerleme sağlanacağını söyledi.

Beyati, satın alınan uçakların Musul'daki savaşta ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün çöldeki askeri kamplarını hedef almada kullanılacağını kaydetti.

Musul'a ilk hava operasyonu

Irak ordusunun IŞİD'e karşı operasyonları da sürüyor. Ordu, Musul'a ilk hava operasyonunu düzenledi. Saldırı, Musul'un batısındaki Sağlık Müdürlüğü, Fahamin çarşısı ve Baştabya bölgesindeki bir eve gerçekleşti.

Al Jazeera muhabiri Abdulazim Muhammed, bu saldırının Musul'un IŞİD'in eline geçmesinden bu yana ilk defa gerçekleştiğini, saldırının insansız hava araçlarıyla yapıldığını ve bu uçakların İran yapımı 'Ebabil' uçakları olabileceğini söyledi.

Al Jazeera'nin ulaştığı Musul'daki tıbbi kaynaklara göre, Musul'daki Tayaran bölgesinde başından vurularak idam edilen 9 kişinin cesedi bulundu. İdam edildiği tahmin edilen kişiler gözleri bantlanmış ve elleri bağlanmış durumda bulundular.

Tikrit'i geri alma operasyonu

Irak ordusunun IŞİD'den geri almak için operasyonlarını yoğunlaştırdığı Tikrit'te şiddetli çatışmalar devam ediyor.

AFP'ye konuşan bir Irak ordu yetkilisine göre, Irak ordusu ve güvenlik güçleri Tikrit'i geri almak için büyük bir operasyon başlattı. Ordu operasyonunu hem karadan, hem de havadan yürütüyor.

Samarra operasyon Komutanı Sabah Fatlavi, 'Havadan ve karadan zırhlı araçlarla desteklenen özel eğitimli birlikler Tikrit’e doğru yola çıktı” dedi.

Bağdat’ta bulunan Al Jazeera muhabiri İmran Khan, Irak ordusunun isyancıların kontrol ettiği bölgeye yönelik en büyük harekâtı düzenlediğini belirtti.

AFP’nin askeri kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, Irak ordusunun Tikrit’te ilerlemesi, Musul kentinin kontrol altına alınmasının yolunun açılması anlamına geliyor. Ayrıca Tikrit’in ele geçirilmesi Diyala eyaletine doğru önemli bir bölümün de yeniden kontrol altına alınması anlamı taşıyor.

Irak'ın resmi televizyonuna göre, Irak ordusu Tikrit'i iki günde IŞİD'den temizleyeceğini açıklamış ve Tikrit'teki sivilleri evlerinden çıkmamaları konusunda uyarmıştı.

Anbar ve Babil'de şiddetli çatışmalar

Anbar ve Babil eyaletleri arasındaki bölgede Irak ordusu ile silahlı grupların arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Hastane kaynaklarına göre, çatışmalarda 20 Irak askeri ve polisi hayatını kaybetti.

Irak ordusu ise IŞİD ve silahlı gruplardan 53 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Associated Press haber ajansına göre, bölgedeki çatışma sırasında Irak ordusu birçok silahlı grup üyesini esir aldı.

Kaynak: Al Jazeera, AFP, AA ve AP

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/isi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0