Görüş Bildir
Haberler
İran'la Nükleer Müzakereler Uzatmalara Gitti

İran'la Nükleer Müzakereler Uzatmalara Gitti

Onedio Medya
01.04.2015 - 13:43 Son Güncelleme: 01.04.2015 - 15:06
İçeriğin Devamı Aşağıda

İran'la nükleer programını sınırlandırması amacıyla bir haftaya yakın süredir İsvçre'nin Lozan kentinde yapılan görüşmelerde çerçeve anlaşma için belirlenen 31 Mart tarihinde anlaşma sağlanamadı. Müzakerelerde, 5+1 olarak nitelendirilen ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya ile İran dışişleri bakanlarının yanı sıra AB dış politika temsilcisi hazır bulundu.

Saatler gece yarısını geçip takvimler 1 Nisan'ı gösterdiğinde açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, 'Belirlediğimiz sınırı aştık müzakereler uzadı, son günlerde önemli yol kat ettik ancak hâlâ anlaşamadığımız noktalar var. Görünen o ki müzakereler sabaha kadar uzayacak; hatta çarşamba da sürecek' dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise, çerçeve anlaşmasına varılamazsa nihai anlaşma için belirlenen 30 Haziran tarihini beklemeden görüşmelerden çekileceğini açıkladı.

MASADAKİ KRİTİK İSTEKLER

Batılı ülkeler İran'ın uranyum zenginleştirme oranını yüzde 5'in altında tutmasını istiyor.

ABD ve AB ülkeleri İran'ın uranyum zenginleştirme işleminin yapıldığı 20 bin santrifüj sayısını 6 bin 500'e indirmesini istiyor.

Batı, İran ile varılacak nihai anlaşmayla ülkenin nükleer programını 10 yıl kontrol altına almak istiyor.

İran, ABD, AB ve BM'nin uyguladığı yaptırımların tamamen kaldırılmasını istiyor.

KERRY'DEN 'İNŞALLAH' YANITI

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, 'Müzakerelerde anlaşma sağlanacak mı?' sorusuna 'İnşallah' diyerek cevap verdiği bildirildi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran'ın nükleer programı ile ilgili müzakereler için İsviçre'nin Lozan kentinde bulunan Kerry, bir mağazada alışveriş yaptığı sırada yanına gelen İranlı bir kız öğrencinin 'Müzakerelerde anlaşma sağlanacak mı?' sorusuna Arapça 'İnşallah' cevabını verdi.

Taraflar bugün akşama kadar bir anlaşmaya varılması konusunda umutlu olduklarını belirtiyor.

Habertürk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0