Görüş Bildir
Haberler
Irak'ta Kaçırılan 18 İşçiden 2’si Serbest

Irak'ta Kaçırılan 18 İşçiden 2’si Serbest

FreiGeist
16.09.2015 - 12:52 Son Güncelleme: 16.09.2015 - 16:18

Irak'ta iki hafta önce 18 Türk işçiyi kaçıran Şii grup, işçilerden Necdet Yılmaz ve Ercan Özpilavcı'yı Basra kenti yakınlarında serbest bıraktı. İşçilerin sağlık durumları iyi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile birlikte Bakü’de bulunan Dışişleri Bakanı Sözcüsü Tanju Bilgiç burada yaptığı açıklamada, “Bağdat’ta kaçırılan 18 vatandaşımızdan 2’si serbest bırakıldı. Serbest bırakılan işçiler Necdet Yılmaz ve Ercan Özpilavcı” dedi.

Reuters'a bilgi veren Irak'taki Türkiye Büyükelçiliği kaynakları, işçilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu iletti.

Necdet Yılmaz, serbest kalan ilk iki Türk işçiden biri.

Şii liderlerden çağrı

Iraklı Şiilerin en büyük dini otoritesi Ayetullah Ali Sistani, Bağdat’ta kaçırılan 18 Türk işçinin serbest bırakılması çağrısını yaptı. Sistani’nin yazılı açıklamasında, “Kaçırılan kişilerin serbest bırakılmasını ve bu tür eylemlerin sonlandırılmasını talep ediyoruz. Böyle eylemler Şiileri ve İslam’ı kötü gösteriyor” ifadeleri kullanılmıştı.

Iraklı Şii din adamı Mukteda Sadr da 18 Türk işçisinin kaçırılmasını IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti/DAEŞ) yaptığı eylemlere benzeterek, işçilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Ne olmuştu?

İçeriğin Devamı Aşağıda

2 Eylül sabahı Irak'ın başkenti Bağdat'ta, 18 Türk işçi yüzleri maskeli, askeri üniformalı kişiler tarafından kaçırılmıştı. 

İşçilerin çalıştığı inşaat firması Nurol İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Doğan, kaçırılan işçilerin Bağdat'ın kuzeyindeki bir stadyum inşaatında çalıştıklarını söylemiş 'Askeri üniformalı kişiler sabah 3'te kapıyı kırıp işçileri kaçırdı' demişti.

Konuya ilişkin hükümetten ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan gelmişti. 

Kurtulmuş, kaçırılan işçilerin kurtarılması için Iraklı yetkililerle iletişimde olduklarını belirtmiş 'Irak makamlarıyla çok sıcak temaslarımız devam ediyor. Irak makamları da henüz olayın nasıl olduğu ve kimler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bir bilgiye sahip değildir' açıklamasında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç ise haftalık basın toplantısında 14 işçi, 3 mühendis ve bir muhasebecinin kaçırıldığını belirtip 'Kaçırılma sırasında şirkette Türk işçilerini diğer ülkelerin vatandaşlarından ayırarak bir seçime tabi tuttuklarını öğrendik' diye konuşmuştu. 

Bilgiç 'Şu aşamada ne için ve hangi saikle bu kişilerin alıkonulduğunu bilmek zor. Türk şirketiyle de temas halindeyiz' diye eklemişti. 

Bundan 5 gün önce, yani 11 Eylül'de Bağdat’ta 18 Türk işçiyi kaçıran Şii grup, işçilerin isimlerini ve grubun taleplerini okudukları bir video yayınlamış ve işçilerin serbest bırakılmaları için bazı şartlar sıralamıştı.

Türk işçileri Sadr'da stadyum inşasında çalışıyordu.

Al Jazeera'nin aktardığı bilgiye göre yerine getirilmesi gereken şartlar şöyleydi: 

  • Silahlı kişilerin Türkiye’den Irak’a geçmesini engellemek,

  • Kürdistan’daki çalıntı petrolün Türkiye toprağından geçmesini durdurmak,

  • Milisleriniz Fetih Ordusu'nun Fua, Kefreyya, Nubbul ve Zehra bölgelerini kuşatmasını sona erdirmesi ve [Halep ve İdlib’deki Şii bölgelere] gereken yardımların ulaşmasına müsaade etmeleri talimatı vermek,

  • Erdoğan ve partisi bu talepleri yerine getirmediği takdirde Irak’taki Türkiye çıkarları ve ajanları mümkün olan en ağır şekilde ezilecektir.”

Kaynak: AA, Reuters, Al Jazeera , BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0