Görüş Bildir
Haberler
Irak Başbakanı: Musul Operasyonu Başladı

Irak Başbakanı: Musul Operasyonu Başladı

Onedio Medya
17.10.2016 - 08:25

Irak Başbakanı Haydar İbadi, IŞİD'in kontrolü altındaki Musul'u geri almak için operasyonun başladığını açıkladı. Açıklamanın hemen ardından, Peşmerge güçleri Musul'un doğusundan, Irak ordusu ise güneyden harekete geçti. Operasyonda şu ana kadar 8 köyün Peşmerge, 3 köyün de Irak ordusu tarafından IŞİD'in elinden alındığı açıklandı. ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun da destek verdiği Musul operasyonu, Saddam Hüseyin'in devrilmesi için ABD'nin işgal ettiği 2003'ten bu yana ülkedeki en büyük operasyon olarak tanımlanıyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Canlı yayında Irak devlet televizyonuna konuşan Başbakan İbadi, "Zafer vakti geldi ve Musul'un özgürleştirilmesi için operasyon başladı" dedi.

Canlı yayında Irak devlet televizyonuna konuşan Başbakan İbadi, "Zafer vakti geldi ve Musul'un özgürleştirilmesi için operasyon başladı" dedi.

AP

İbadi, kente sadece Irak ordusu ve polisinin gireceğini söyledi.

İbadi, kente sadece Irak ordusu ve polisinin gireceğini söyledi.

İbadi'nin açıklamasının ardından Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, IŞİD hedeflerini karadan vurmaya başladı.

Açıklamada koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının dünden beri IŞİD hedeflerini bombaladığı ve Peşmerge'ye hava desteği sağladığı belirtildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı, Peşmergenin Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde, Irak ordusunun ise güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde IŞİD'e yönelik harekete geçtiğini duyurdu. 

Hazır Cephesi'nde üç koldan başlatılan operasyonlara 4 bin Peşmergenin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi.

Türkiye'den ilk açıklama Erdoğan ve Kurtulmuş'tan geldi:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Operasyona kaç ülke katılıyor?

Operasyona kaç ülke katılıyor?

Operasyona dahil olan ülke sayısı 36. 

Hava gücü olarak Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa var. Amerikan savaş uçakları ve Charles de Gaulle savaş gemisinden kalkan Fransız jetleri, IŞİD hedeflerini vuruyor.

Musul harekatında Amerikan, İngiliz ve Fransızların yoğunlukta olduğu 700 kişilik özel operasyon gücü de aktif görev alacak. 

Yine 400'den fazla ABD askeri de zırhlı güçlerle ve topçu bataryalarını yönetecek.

Kent çevresinde konuşlu kara gücü sayısı 30 bini bulmuş durumda. 

Bunlar içinde Irak ordusuPeşmerge, Şii milis güç Haşdi Şabi, Saddam rejimine bağlı askerlerin korduğu Nakşibendi ordusu var. 

Türkiye'nin eğittiği 3 bin Iraklı Sünni gücün yarısı, yani bin 500'ü de operasyonda yer alıyor.

ABD'den ilk açıklama

ABD'den ilk açıklama

Operasyonun başlamasıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, operasyonun, örgütün kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasına yönelik kampanyanın dönüm noktası olduğunu belirtti.

Carter, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'Bu, IŞİD’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması kampanyasında bir dönüm noktası. ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, Peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır. Iraklı partnerlerimizin ortak düşmanımızı yeneceklerine, Musul’u ve Irak’ın geri kalanını örgütün nefret ve gaddarlığından kurtaracaklarına inanıyoruz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ise, Twitter'dan yaptığı açıklamada operasyonla ilgili Irak'a 'Bu tarihi operasyonda yanınızda duruyor olmaktan gurur duyuyoruz' mesajını verdi.

Nuceyfi: Ninova Muhafızları da katılıyor

Nuceyfi: Ninova Muhafızları da katılıyor

Al Jazeera'nin aktardığı bilgiye göre Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerin de Musul operasyonuna katıldığını açıkladı. 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyleyen Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.

Yardım kuruluşları operasyonun başlamasının ardından uyarılarda bulundu:

"Operasyon 3 merkezden yönetiliyor"

"Operasyon 3 merkezden yönetiliyor"

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, Musul operasyonunun ikisi Erbil, biri Hazır bölgesinde olmak üzere 3 merkezden idare edildiği bilgisini paylaştı.

Yaver, Erbil'deki birinci merkezin Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı General Ali el-Ferici, Hazır bölgesindeki ikinci merkezin Bağdat'a bağlı Musul Operasyonlar Birimi Komutanı General Necim Cuburi, Peşmerge Bakanlığı binasındaki üçüncü merkezin ise Erbil ve Bağdat hükümetine bağlı yetkililer tarafından yönetildiğini ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11 köy IŞİD'den alındı

11 köy IŞİD'den alındı

Hazır cephesinde 7 köy kurtarıldı

Musul Operasyon Birimi basın sözcüsü Helgurt Hikmet, yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi'nde Hamdaniye ve Bartilla yolu üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir köylerini örgütten geri aldığını belirtti.

Hikmet, Musul ile Erbil arasındaki ana yolun da Peşmerge güçlerinin kontrolünde olduğunu aktardı.

Güney cephesinde 4 köy geri alındı

Öte yandan Irak Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, orduya bağlı zırhlı tugayların Musul'daki İbrahim Halil ve Kan Harami köylerini IŞİD'den geri aldığı ve Güver cephesi kapsamındaki Dizize köyünü kuşattığı aktarıldı.

Bakanlığa bağlı Savaş Medya Ağı da, DEAŞ saflarında ağır kayıplar olduğu ve ordu güçlerinin Musul'un güney doğusundaki Hamdaniyye ilçesine yaklaştığını açıkladı.

Barzani: 200 kilometrekarelik alan IŞİD'den temizlendi

Barzani: 200 kilometrekarelik alan IŞİD'den temizlendi

Operasyonunun başlamasının ardından Hazır Cephesi'ni ziyaret eden IKBY Başkanı Mesud Barzani burada bir basın toplantısı düzenledi.

Musul'un kurtarılacağına inancının tam olduğunu belirten Barzani, kentin 200 kilometre karelik bölümünün IŞİD'den temizlendiği açıkladı.

İlk gün verilen kayıplar

İlk gün verilen kayıplar
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sputnik'in Suriye muhabiri Hikmet Durgun'un verdiği bilgiye göre operasyonun ilk gününde Irak Ordusu'ndan 82, Peşmerge güçlerinden ise 7 kayıp verildi. Durgun 44 IŞİD'linin öldürüldüğü bilgisini de aktardı.

Bazı kaynaklarda IŞİD'in, Musul'un doğusunda operasyona giden bir askeri konvoya bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendiği ve 70 Iraklı askerin hayatını kaybettiği belirtilmişti. 

AA, Reuters, BBC Türkçe ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
20
10
7
4
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yorumsuz

Türkmenler yok.Onları silahlardan bir Türkiye'de yok.PKK 3. Üssünü musul'da kurar bu operasyon'dan sonra.

Ahmetcan Oral

adamlar canlı yayınlıyor la; https://www.youtube.com/watch?v=0wcKAD5bUPw

Goca Türk

İbadi ibişinin haberi varmıymış :D