Görüş Bildir
Haberler
İpek Yolu Nerede? Haritada İpek Yolu Nereden Geçiyor?

İpek Yolu Nerede? Haritada İpek Yolu Nereden Geçiyor?

Elif Ateş
26.11.2021 - 12:19

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak belirlenen İpek Yolu, oldukça zengin bir tarihi geçmişe sahiptir. Çeşitli milletten olan tüccarların, askerlerin, bilginlerin, askerlerin de yolu olmuştur. Çin'den başlayıp Anadolu ve Avrupa'ya kadar uzanan bu yol, özellikle ipek endüstrisinin gelişmesini sağlamıştır. Sadece ipek değil, baharatlar, porselen, kağıt, değerli taşlar gibi çeşitli ürünlerin alışverişi de kervanlar aracılığıyla bu yol üzerinden yapılırdı. İpek Yolu, bir ticaret yolu olmasından ziyade farklı kültürlerin, dinlerin ve dillerin de birleştiği bir yoldur. Peki, İpek Yolu nerede? İpek Yolu nereden geçiyor? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İpek Yolu, ismini Çin'de üretilen ipekten almıştır. Çin'de ekonominin büyük çoğunluğu ipek ticaretinden oluşmaktaydı. Yol üzerinde birçok farklı madde satılmış, takas usulü uygulanmıştır. Çin'e giden kervanlar altın ve cam da taşımıştır. Avrupa'ya giden ürünlerde ise kürk, seramik, tunç, vernik, demir ve yeşim taşı gibi değerli ürünlerin taşınması sağlanmıştır. Bu mallar İpek Yolu üzerinde değiş tokuş yapılmış, birden çok el değiştirmiştir. Güneydoğu Asya bölgesinden taşınan mallar arasında baharatlar da bulunmaktaydı. O dönemde baharatlar sadece tatlandırıcı olarak kullanılmamıştır. İlaç, anestezi, parfüm ve bazı içecekler için de kullanılmaktaydı. Ancak bu ticaret yolunda satılan en önemli madde ipek olarak kalmıştır. Sadece zamanın prensleri, hükümdarları gibi zenginler tarafından satın alınmıştır. İpek Yolu güzergahı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

İpek Yolu Nerede? Haritada İpek Yolu Nereden Geçiyor?

İpek Yolu Nerede? Haritada İpek Yolu Nereden Geçiyor?

Tarihi İpek Yolu, Asya ve Avrupa arasında yer alan bir ticaret yoludur. Bu yolun pek çok güzergahı bulunmaktadır. Bu bilgilere ise Antik Yunan ve Romalıların belgelerinden ulaşılmıştır. İlk güzergah olan kuzey rotası, Tarım Havzası'nın kuzeyinden geçer. Bu yolun tasvirini ünlü tarihçilerden biri olan Heredot yapmıştır. Heredot'a göre kuzey yolu, Don Nehri ağzından başlayıp kuzeye doğru, daha sonra ise Partların bölgesinden doğuya doğru devam eder. Oradan da Çin'in batı kesiminde bulunan Kansu şehrinde son bulur.

Güney rotası ise Mezopotamya'dan başlar. Ancak bu kesin bir bilgi değildir. İpek Yolu, Anadolu'da yer alan Antakya bölgesinden başlayıp, Gaziantep üzerinden İran ve Afganistan'ın kuzeyinden geçerek, Pamir Ovası'na kadar uzanmaktadır. Daha sonra Güneydoğu Bölgesi'nde yer alan Gaziantep ve Malatya bölgelerinden geçer. Ege kıyılarında İzmir limanlarına, Karadeniz'de Trabzon ve Sinop limanına, Akdeniz'de Antalya ve Alanya limanlarına oradan da Avrupa'ya ulaşım sağlanmaktadır. Bu rota, İpek Yolu'nun ana güzergahlarından biri olarak bilinmektedir.

Diğer bir yol ise Mısır ve Mezopotamya'nın birleştiği nokta olan Narmada Nehri üzerindendir. Nehrin Hint Okyanusu'na döküldüğü liman kentlerinden biri olan Bargyzaga şehrine ulaşan deniz ve kara yollarının birleştiği yerdir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın