Görüş Bildir
Haberler
İnsanı Çileden Çıkarıp Baştan Sona Huzursuz Hissettirecek En İyi Psikolojik Gerilim Filmleri

İnsanı Çileden Çıkarıp Baştan Sona Huzursuz Hissettirecek En İyi Psikolojik Gerilim Filmleri

claude cahun
25.03.2022 - 08:30

Psikolojik gerilim filmleri her ne kadar izleyende rahatsız duygular yaratsa da bunun verdiği seyir zevkini inkar edemeyiz. Ancak bazı filmleri izlemek cidden çok zor olabiliyor. Eğer 'Ayarlarımla oynayan, sinir uçlarımı harap eden huzursuz filmler izlemek istiyorum' diyorsanız tam size göre bir liste hazırladık. İşte en iyi psikolojik gerilim filmleri;

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Ölüm Listesi (Kill List, 2011)

20. Ölüm Listesi (Kill List, 2011)

Özet: Bir tetikçi, başarısız giden bir işten bir yıl sonra üç cinayet için görevlendirilir. Başlarda kolay gelse de olayların çözülüş biçimiyle tetikçinin kalbinin karanlığı da gün yüzüne çıkacaktır.

Oyuncular: Neil Maskell, MyAnna Buring, Harry Simpson

Yönetmen: Ben Wheatley

19. Timecrimes (Los cronocrímenes, 2007)

19. Timecrimes (Los cronocrímenes, 2007)

Özet: Eşiyle birlikte yeni bir eve taşınan Hector, esrarengiz birinin saldırısına uğrar. Ondan kaçıp laboratuvar benzeri bir mekâna sığındığında yanlışlıkla zamanda yolculuk yaparak saatler öncesine döner. Böylelikle bir dizi felaketi başlatan Hector, gerçek yaşamına dönebilmek için korkunç şeyler yapacaktır.

Oyuncular: Karra Elejalde , Candela Fernandez , Bárbara Goenaga

Yönetmen: Nacho Vigalondo

18. Karanlık Sırlar (Janghwa, Hongryeon, 2003)

18. Karanlık Sırlar (Janghwa, Hongryeon, 2003)

Özet: Annelerini kaybeden iki kız kardeş, bu trajedinin üstüne hastalanır ve bir süre hastanede tedavi görür. Eve geri döndüklerinde ise babalarının yanında yeni bir kadın görürler. Üvey anneleriyle anlaşamayan kardeşler, onun garip davranışlarına maruz kaldıkları gibi babaları da olaylara son derece tepkisizdir.  Evde bazı paranormal olayların da yaşanmasıyla huzursuzluk had safhaya çıkar.

Oyuncular: Kim Kap-soo , Moon Geun-Young , Seung-bi Lee

Yönetmen: Jee-Woon Kim

17. Dead Ringers (1988)

17. Dead Ringers (1988)

Özet: Tek yumurta ikizi jinekolog kardeşler Beverly ve Elliot Mantle rutin olarak birbirlerinin kimliklerini, hayatlarını ve hatta sevgililerini takas ederler. Ancak bir gün aralarından birinin bir kadına âşık olması aralarındaki bağı derinden sarsarken deliliğe giden bir yolun da kapılarını açacaktır.

Oyuncular: Jeremy Irons , Geneviève Bujold , Heidi von Palleske

Yönetmen: David Cronenberg

16. Videodrome (1983)

16. Videodrome (1983)

Özet: Bir televizyon istasyonunda çalışan Max Renn, genelde yetişkinlere yönelik yayın yapmaktadır. Bir gün son derece tuhaf, şiddetli ve cinsellik içeren bir yayın keşfeder ve işin arkasındakileri merak eder. Bu video işin köklerine indikçe tehlikeli bir yolculuğa çıktığını anlayacaktır.

Oyuncular: James Woods, Sonja Smits, Deborah Harry

Yönetmen: David Cronenberg

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Karanlığın Gölgesi (Don't Look Now, 1973)

15. Karanlığın Gölgesi (Don't Look Now, 1973)

Özet: Kızlarının ölümüyle hayatları altüst olan bir çift, sıra dışı olaylar yaşamaktadır. Kadın, Venedik'te medyum olan iki kız kardeşten yardım isterken adam, bu duruma karşıdır. Çiftin arasındaki ilişkinin gerilimi gün geçtikçe artarken Venedik'in ara sokaklarında garip ölümler yaşanmaktadır. Çözülemeyen seri cinayetler, sanrılar ve gerçeklikten uzak doğa üstü fenomenler denklemi çifti esrarengiz birine götürecektir.

Oyuncular: Donald Sutherland , Julie Christie , Hilary Mason

Yönetmen: Nicolas Roeg

14. Saklı (Caché, 2005)

14. Saklı (Caché, 2005)

Özet: Evli bir çift, ön verandalarına bırakılan bir dizi video kasetle karşılaşır. Ailenin gizli çekilmiş görüntülerini içeren bu videolar, gün geçtikçe daha da tehditkâr hâle gelir.

Oyuncular: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Bénichou

Yönetmen: Michael Haneke

13. Jacob's Ladder (1990)

13. Jacob's Ladder (1990)

Özet: Vietnam Savaşı gazisi Jacob, sürekli birileri tarafından takip edildiğini düşünmekte, öldürüleceğine inanmaktadır. Ayrıca eski eşi Sarah, küçük yaşta kaybettiği oğlu Gabe ve savaşla ilgili anılar da peşini bir türlü bırakmaz. Jacob, savaş sonrası stres bozukluğu mu yaşamaktadır yoksa Vietnam'da askerler üstünde denenen güçlü uyuşturucuların etkisinde midir? Kim bilir, belki de çok daha kötüsüdür. 

Oyuncular: Tim Robbins, Elizabeth Peña, Danny Aiello

Yönetmen: Adrian Lyne

12. Lanetli Ada (The Wicker Man, 1973)

12. Lanetli Ada (The Wicker Man, 1973)

Özet: Dedektif polisi Neil Howie, gizemli bir şekilde ortadan kaybolan bir kızı bulmak üzere İskoçya'ya gönderilir. Ancak bölgedeki yerel halk, böyle bir kızın varlığını reddetmektedir. Yerel halkın koyu Pagan geleneklere sahip olduğunu gözlemleyen Howie, bu gizemi çözmeye kararlıdır.

Oyuncular: Edward Woodward, Christopher Lee, Diane Cilento

Yönetmen: Robin Hardy

11. İçinde Yaşadığım Deri (La piel que habito, 2011)

11. İçinde Yaşadığım Deri (La piel que habito, 2011)

Özet: Plastik cerrah Robert Ledgard, geçmişinde büyük trajediler yaşamış ve bunları bir türlü aşamamıştır. Ayrıca uzun süredir evinin bodrumunda tüm hasarlar karşısında dirençli bir deri yaratmaya uğraşmaktadır. Doktor en nihayetinde bunu başarır. Şimdi buluşunu, saplantısının anahtarını elinde tutan gizemli ve değişken bir kadının üzerinde deneyecektir.

Oyuncular: Antonio Banderas, Elena Anaya, Jan Cornet

Yönetmen: Pedro Almodóvar

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Kiracı (Le locataire, 1976)

10. Kiracı (Le locataire, 1976)

Özet: Paris'te tuhaf bir apartman dairesine taşınan bir adam, dairenin eski kiracısı olan kadının intihara kalkışıp komaya girdiğini öğrenince onu ziyarete gider. Kadının ölümüyle derinden sarsılan adam, onu takıntı hâline getirir ve benzer bir kadere sürüklenir.

Oyuncular: Roman Polanski, Isabelle Adjani, Melvyn Douglas

Yönetmen: Roman Polanski

9. Mavi Kadife (Blue Velvet, 1986)

9. Mavi Kadife (Blue Velvet, 1986)

Özet: Bir tarlada bulunan kopmuş bir insan kulağının keşfi, genç bir adamı, güzel ve gizemli bir gece kulübü şarkıcısıyla onun çocuğunu kaçıran bir grup psikopat suçlunun ilişkili olduğu bir soruşturmaya yönlendirir.

Oyuncular: Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan, Dennis Hopper

Yönetmen: David Lynch

8. Deney (Das Experiment, 2001)

8. Deney (Das Experiment, 2001)

Özet: 1971’de Philip Zimbardo tarafından gerçekleştirilen Stanford hapishane deneyinden ilham alan film, sahte bir hapishanede mahkûm ve gardiyan rollerine bürünen deneklerin yaşadıklarını anlatıyor. Mahkûmların kurallara uymak zorunda olduğu, gardiyanların ise fiziksel şiddet kullanmadan düzeni korumaları gerektiği deneyde işler hiç de beklenildiği gibi gitmiyor.

Oyuncular: Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Oliver Stokowski

Yönetmen: Oliver Hirschbiegel

7. Makinist (The Machinist, 2004)

7. Makinist (The Machinist, 2004)

Özet: Bir fabrikada işçi olarak çalışan Trevor Reznik, bir yıldır hiç uyumamakta ve sürekli kilo kaybetmektedir. Uykusuzluktan dolayı dikkat dağınıklığı ve unutkanlık yaşayan Trevor kendisine sürekli notlar bırakır. Ancak onun bu garip durumu çevresinde güven kaybı yaratır. Yavaş yavaş gerçeklikten kopan Trevor'ın akıl sağlığı zehirlenmeye başlar.

Oyuncular: Christian Bale , Jennifer Jason Leigh , Aitana Sánchez-Gijón

Yönetmen: Brad Anderson

6. The Innocents (1961)

6. The Innocents (1961)

Özet: Annesiz ve babasız kalan Flora ve Miles adlı iki kardeş, amcaları tarafından dadı olarak tutulan Bayan Giddens'a emanet edilir. Fakat Giddens, eve yerleştikten sonra bazı tuhaflıklar yaşanır. Koridorlarda hayaletler gören Giddens, çocukları korumaya çalışacaktır. 

Oyuncular: Deborah Kerr , Michael Redgrave , Megs Jenkins

Yönetmen: Jack Clayton

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Caniler Avcısı (The Night of the Hunter, 1955)

5. Caniler Avcısı (The Night of the Hunter, 1955)

Özet: Çeşitli suçlardan hapse giren rahip Powell, hücre arkadaşı Ben'in çaldığı 10 bin doların yerini öğrenmek için çeşitli yollar denese de bir türlü sonuç alamaz. Ben'in rüyasında sayıkladığı bir sözden hareketle paranın peşine düşen esrarengiz rahip, adamın eşi ve çocuklarıyla rahatsız edici bir ilişki kuracaktır. 

Oyuncular: Robert Mitchum , Shelley Winters , Lillian Gish

Yönetmen: Charles Laughton

4. Rosemary'nin Bebeği (Rosemary's Baby, 1968)

4. Rosemary'nin Bebeği (Rosemary's Baby, 1968)

Özet: Rosemary ve Guy çifti, yeni taşındıkları apartman dairesinde güzel bir başlangıç yaparlar. Ancak komşularının etkisi altında kalan Rosemary, sanrılar yaşamaya başlar. Eşi Guy bunları pek önemsemezken Rosemary, rüyalarında garip varlıklar görmektedir. Rosemary'nin hamile kalmasıyla işler daha da korkunç bir boyut alacaktır. 

Oyuncular: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon

Yönetmen: Roman Polanski

3. Gözlerindeki Sır (El secreto de sus ojos, 2009)

3. Gözlerindeki Sır (El secreto de sus ojos, 2009)

Özet: Emekli hukuk müşaviri Benjamin Esposito, geçmiş bir davayla ilgili yıllardır süren huzursuzluğu sona erdirmeyi umarak bir roman yazmaya karar verir. Bu roman yeni evli bir kadının maruz kaldığı tecavüzü ve cinayetinin çözülmemiş gizemine dayanmaktadır. Espito romanı yazarken olayı da yeniden incelemeye koyulur ve parçaları birleştirmeye başlar.

Oyuncular: Ricardo Darín , Soledad Villamil , Pablo Rago

Yönetmen: Juan José Campanella

2. Vertigo (1958)

2. Vertigo (1958)

Özet: Dedektif Scottie Ferguson, yaşadığı yoğun yükseklik korkusundan dolayı emekliye ayrılır. Ancak eski bir arkadaşının ricası üzerine onun eşi Madeleine’i takip etmeye başlar. Kadını izledikçe ondaki tuhaflığı fark eden dedektifin kendi akıl sağlığı da bozulmaya başlar.

Oyuncular: James Stewart , Kim Novak , Barbara Bel Geddes

Yönetmen: Alfred Hitchcock

1. Cinnet (The Shining, 1980)

1. Cinnet (The Shining, 1980)

Özet: Bir aile, kışın kapalı olan izole bir otele giderek bakımını üstlenir. Burada uğursuz bir varlık babayı şiddete sürüklerken psişik oğlu, hem geçmişten hem de gelecekten korkunç önseziler görür.

Oyuncular: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

Yönetmen: Stanley Kubrick

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın